Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1157
Copyright (C) HIX
2002-05-04
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 dodolle (mind)  76 sor     (cikkei)
2 Re: Porkolt, vagy paprikas (mind)  6 sor     (cikkei)
3 Padlizsankrem (mind)  7 sor     (cikkei)
4 dios karalabe (mind)  26 sor     (cikkei)

+ - dodolle (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!
Az egy csokorba gyujtott dodolle receptek: 


> 1.
> 1 kilo krumplit meghamozol, osszevagod, megfozod, - annyi sos vizben, hogy
> eppen ellepje.
> Kb. fele annyi finomlisztet kisse megpiritasz, mint amennyi volt a
> krumpli,
> ezt osszekevered a krumplival (es a levevel). Kisse nyulos, szilard
> masszat
> kell kapnod. A krumpli fajtajatol fuggoen valtozhat a liszt mennyisege.
> Ket nagy fej hagymat aprora vagsz, keves olajon (zsiron) megpiritod es egy
> tepsi aljaba teszed.
> Ebbe a hagymas-olajos (zsiros) anyagba kb. tyuktojas nagysagú
> krumpligombocokat teszel, es beleforgatod a hagymas olajba (zsirba).
> Sutoben addig sutod, amig nem pirul meg, majd megforgatod, a masik oldalat
> is pirosra sutod.
> 
> Eszik tejfollel foetelkent, vagy koretkent gombaporkolttel, vadporkolttel.
> 
> 2.
> a krumplit megfozöd, meghámozod (ha nem volt idod hajában fozni,
> akkor is alaposan leszuröd), még melegen összetöröd, és annyi lisztet
> keversz hozzá, amennyit felvesz. Azután vagy kisütöd hagymás zsíron kb
> ujjnyi vastag "lepényformán", törve-forgatva, nem keverve, mindkét oldalán
> pirosra - vagy gombócot gurigálsz belole, kifozöd és utána hagymás zsírba
> forgatod.
> 
> 3.
> Sokan összetévesztik a dödöllével a krumplistercet, amely esetben apróra
> vagdosott krumplit fozol csak annyi vízben, hogy ne sült krumplit fozzél,
> azután (kis leve még van) liszttel megszórod - ez így több lisztet vesz
> fel - fakanállal, kavarás útján kásásítod, és kavargatva, de azért minél
> nagyobb darabokban pirosra sütöd.
> 
> Ja: só ízlés szerint a liszttel együtt megy bele, a kifozött gombócot -
> mint
> általában a kifott tésztát - gyakorlatilag nem lehet elsózni (nekem elég
> sós, ha a zsír füstölt szalonnából jött, sot egyik-másik krumpli, meg a
> pirított hagyma anélkül is, ezért soxor megfeledkezem a sóról).
> 
> 4.
> O"rseg modra
> 5 szemelyre:
> 50 dkg burgonya reszelve, 1 kaveskanal so, csiptenyi bors, 10 dkjg griz
> (buzadara),
> 30 dkg sima liszt, 10 dkg zsiradek - termeszetesen eredetileg zsir,
> 20 dkg voroshagyma, pupos kaveskanal pirospaprika.
> Az eredeti valtozat szerint a lereszelt nyers burgonyat annyi sos vizben
> tessszuk
> fel foni, hogy csak ellepje. Megfozzuk, csipetnyi borssal izesitjuk es
> folyamatos
> keveres kozben hozzadolgozzuk a buzadarat (leszures nelkul), majd a
> lisztet is.
> Puha masszat kapunk. Ezt evokanallal beleszaggatjuk a paprikas-hagymas
> zsirba.
> A zsiradekot felforrositjuk, beleszorjuk a hagymat, kisse megsozzuk.
> Kevergetve
> uvegesre dinszteljuk. Lehuzzuk a tuzrol, raszorjuk a pirospaprikat,
> elkeverjuk.
> Ebbe szaggatjuk a dodolle tesztajat, megforgatjuk benne, es ha szeretjuk,
> tejfollel meglocsolva talaljuk.
> 
> 5.
> Somogyi dodolle:
> 50 dkg krumpli kockara vaga, so, 25 dkg liszt, 2 evokanal zsiradek, 1
> kaveskanal
> pirospaprika, csipetnyi torottbors, 2 dl tejfol.
> A krumplit megfozzuk keves sos vizben. Aztan krumplitorovel puresitjuk,
> hozzadolgozunk 
> annyi lisztet, amivel puha tesztat kapunk.
> Megdinszteljuk a hagymat forro zsiradekon. Raszorjuk a pirospaprikat,
> borssal
> izesitjuk. Ezzel a szafttal ontjuk le a dodollet es par kanal tejfollel.
>
+ - Re: Porkolt, vagy paprikas (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

A pörkölt tejföl nélkül készül a paprikás pedig tejföllel.
Ennyi a különbség.

Viktor

(webes bekuldes, a bekuldo gepe: gate.westel900.hu)
+ - Padlizsankrem (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> E-mail :  [Hungary]
> Temakor: Re: padlizsankrem ( 9 sor )

>Honnan lehet tudni, hogy belul elegge atsult?
Meg kell szurkalni villaval mint a fottkrumplit.

Juli
+ - dios karalabe (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyhasok!

2 személyre kiprobaltam a fenti nevu receptet. Az eredeti recept 4
személyes, de mi, az ido nagy tobbségében kettesben vagyunk, ezért ide
is azt irom le, amit elkészitettem.

Dios karalabe
Hozzavalok:
2 primor karalabe (en kozepes nagysagut vettem), 8 dkg diobel, 5 dkg
zsemlemorzsa, 2,5 dkg liszt, 1 tojas, 2 dl olaj a sutéshez, so,
petrezselyem.
A karalabet meghamoztam, felujjnyi vastag szeletekre vagtam. Sos
vizben 4-5 percig foztem. Leszurtem, leitattam szuropapirral.
A diobelet en egy mozsarban osszetortem. Eredetileg le kell daralni,
de ennyi dio kedveert en nem vettem elo a daralot. :-) Ha nincs
valakinek sem daraloja, sem mozsara, hat lesz ideje aprora vagni a
diot. :-) Az apro diot osszekevertem a prezlivel, bocs a
zsemlemorzsaval.
A felvert tojast keves soval izesitettem, es a finomra vagott
petrezselymet hozzakevertem.
Kozepesen forro olajban "pirosra" sutottem (az elozoleg lisztben,
tojasban es morzsas dioban megforgatott karalabeszeleteket. Eredetileg
sult szarnyasok melle ajanlotta a recept, de en egy kis tartart
keszitettem hozza. Nagyon jo vacsoranak bizonyult.

Szeretettel J.Zsoka

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS