1. |
Ajvar (mind) |
7 sor |
(cikkei) |
2. |
ipari technologiak + gyumolcscentrifuga (mind) |
69 sor |
(cikkei) |
3. |
epe (mind) |
17 sor |
(cikkei) |
4. |
cottage cheese - vs. turo (mind) |
17 sor |
(cikkei) |
|
+ - | Ajvar (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
Ajvar salata receptre lenne szuksegem. Tudna valaki segiteni.
Koszi
Tucsi
|
+ - | ipari technologiak + gyumolcscentrifuga (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
A gabonapuffasztas es gabonapelyhesites ipari technologiaval keszitheto el,
en biztosan nem probalkoznek vele, nem egyszeru. Technologiaja vazlatosan a
kovetkezo (buzat irok, de mas gabonanal is hasonlokeppen):
A pelyhesitett buza eloallitasi folyamatai:
- szemmeret szerinti osztalyozas, hamozogepben hejmentesites
- kondicionalas, a hejszerkezet fellazitasa es permeabilissa tetele vegett
- roppanto hengerek segitsegevel valo apritas
- fozes edesitoszer, malata, so, asvanyi kiegeszitok, vitaminok,
aromaanyagok hozzaadasaval
- szaritas kovetkezik, ahol a buza nedvessegtartalmat 15-20 %-ra allitjak
be, majd ezt koveti az egyenletes nedvessegtartalom eloszlasa vegett a 24
oras kondicionalas
- az igy elkeszitett buza futott pelyhesito hengerek koze jut es koveti a
szaritas. Igy a termek dectrinizalodik es karamellizalodik.
Folyamatabra:
tisztitott buza -> kondicionalotartaly -> roppantohengerek ->
fozoberendezes -> szarito -> kondicionalotartaly -> pelyhesito hengerek ->
szarito (porlevalaszto) -> tosztolo -> kesztermektartaly
Puffasztott buzakeszitmenyek eloallitasi folyamata:
- a buzaorlemenyt adalekanyagokkal felfozik, amely elcsirizesedese az
extrudalasi fazisban tortenik meg. A termek alaposszetetele az eltero orlesu
buzaliszttel befolyasolhato.
- szaritas
- puffasztas
- szaritas
- hutes
Folyamatabra
buzaorlemeny + adalekok -> fozoberendezes -> extruder -> szarito ->
puffaszto -> szarito -> huto -> kesztermektartaly
Ezek a buza alapu termekek taplalkozasbiologiailag dusitott keszitmenyek.
Fozesi szakaszban tortenik a hostabil vitaminok adagolasa. A keszitmenyeket
asvanyi anyaggal (foleg Fe) dusitva homogenizaljak.
(foiskolai jegyzeteimbol)
Meg korabban erdeklodott egy tarsunk a vajkaramella otthoni keszitesenek
lehetosegerol. (A level visszapattant.)
Nos, a vajkaramella-keszites technologiaja sem egyszeru, konkretan tudok egy
uzemrol, akiknek a problemaja, hogyan lehet minel omlosabba tenni a
vajkaramellat. Ha meg aktualis, akkor azt is kimasolom technologiakonyvbol.
Egyebkent mi vasaroltunk karacsony elott vajkaramellat a Stollwerck Vagohid
utcai uzleteben. Belfoldon is van egy-ket uzem, akik foglalkoznak az
eloallitasaval, de biztosan fellelheto lengyel importbol a Krowka is
(tallakoztam mar magyarul cimkezett krowkaval).
A mixerre adott valaszokat koszonom!! Szeretnem megkerdezni, hogy akkor
teljesen felesleges turmixgepet vennem, egyszerubb egy botmixert? Mennyire
eles annak a vagokese? Csak folyadekban lehet hasznalni, vagy elozetesen
nemileg apritott gyumolcsokbol (pl. alma) is csinal puret? mert talan a
turmixgep azt szepen osszevagja? (vagy teljes kaoszban elek a konyhai
eszkozoket illetoen?;))
Szeretnem a tanacsotokat kerni gyumolcscentrifuga-vasarlashoz is.
Koszonettel:
Katalin
|
+ - | epe (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
>A kura ideje alatt igyon gyogyteakat (zsurlo, csalan, gyermeklancfu),
A legjobb gyogynoveny epebantalmakra a menta (borsmenta, fodormenta), mert
epehigito hatasu. A majra-epere hato gyogynovenyek meg a
gyermeklancfugyoker, a (nagy)bojtorjan es a mezei katang.
Nagyon sok epebetegeknek szolo dietaskonyv jelent meg az utobbi evekben,
javaslom, hogy nezd meg a legkozelebbi konyvtarban, biztosan talalsz tobbet
is. Interneten is biztosan lehet vasarolni ilyeneket.
Kezdo lepeskent az interneten innen indulhatsz el:
dieta.lap.hu - oldal aljan az epebetegeknek szolo linkek
dietetika.lap.hu
Mielobbi javulast es gyogyulast kivanok,
Katalin
|
+ - | cottage cheese - vs. turo (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
"A turo Amerikaban cotteg cheese-nek felel meg. Szinte minden
boltban lehet kapni. En meg nem vettem itt soha, igy nem tudom megmondani,hogy
az ize,allaga...ugyanolyan,mint az otthomi turonak."
Kedves Monika!
A cottage cheese egy fajta turo, de nem merne'm azt mondani, hogy olyan, mint a
magyar tehen turo. Mindenesetre nem tudok jobbat ajanlani, s en is azt haszna
lom a sutemenyekhez. De ha ma'r itt tartunk: ket fe'le't arusitanak, s szerin
tem a "large curd" a jobb, mert ez a szarazabb.
Udv.,
Martha
(webes bekuldes, a bekuldo gepe: rrcs-se-24-129-129-219.biz.rr.com)
|
|