Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1414
Copyright (C) HIX
2003-02-09
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Ajvar (mind)  7 sor     (cikkei)
2 ipari technologiak + gyumolcscentrifuga (mind)  69 sor     (cikkei)
3 epe (mind)  17 sor     (cikkei)
4 cottage cheese - vs. turo (mind)  17 sor     (cikkei)

+ - Ajvar (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Ajvar salata receptre lenne szuksegem. Tudna valaki segiteni.

Koszi

Tucsi
+ - ipari technologiak + gyumolcscentrifuga (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

A gabonapuffasztas es gabonapelyhesites ipari technologiaval keszitheto el,
en biztosan nem probalkoznek vele, nem egyszeru. Technologiaja vazlatosan a
kovetkezo (buzat irok, de mas gabonanal is hasonlokeppen):

A pelyhesitett buza eloallitasi folyamatai:
- szemmeret szerinti osztalyozas, hamozogepben hejmentesites
- kondicionalas, a hejszerkezet fellazitasa es permeabilissa tetele vegett
- roppanto hengerek segitsegevel valo apritas
- fozes edesitoszer, malata, so, asvanyi kiegeszitok, vitaminok,
aromaanyagok hozzaadasaval
- szaritas kovetkezik, ahol a buza nedvessegtartalmat 15-20 %-ra allitjak
be, majd ezt koveti az egyenletes nedvessegtartalom eloszlasa vegett a 24
oras kondicionalas
- az igy elkeszitett buza futott pelyhesito hengerek koze jut es koveti a
szaritas. Igy a termek dectrinizalodik es karamellizalodik.

Folyamatabra:

tisztitott buza -> kondicionalotartaly -> roppantohengerek ->
fozoberendezes -> szarito -> kondicionalotartaly -> pelyhesito hengerek ->
szarito (porlevalaszto) -> tosztolo -> kesztermektartaly



Puffasztott buzakeszitmenyek eloallitasi folyamata:
- a buzaorlemenyt adalekanyagokkal felfozik, amely elcsirizesedese az
extrudalasi fazisban tortenik meg. A termek alaposszetetele az eltero orlesu
buzaliszttel befolyasolhato.
- szaritas
- puffasztas
- szaritas
- hutes

Folyamatabra

buzaorlemeny + adalekok -> fozoberendezes -> extruder -> szarito ->
puffaszto -> szarito -> huto -> kesztermektartaly

Ezek a buza alapu termekek taplalkozasbiologiailag dusitott keszitmenyek.
Fozesi szakaszban tortenik a hostabil vitaminok adagolasa. A keszitmenyeket
asvanyi anyaggal (foleg Fe) dusitva homogenizaljak.

(foiskolai jegyzeteimbol)


Meg korabban erdeklodott egy tarsunk a vajkaramella otthoni keszitesenek
lehetosegerol. (A level visszapattant.)
Nos, a vajkaramella-keszites technologiaja sem egyszeru, konkretan tudok egy
uzemrol, akiknek a problemaja, hogyan lehet minel omlosabba tenni a
vajkaramellat. Ha meg aktualis, akkor azt is kimasolom technologiakonyvbol.
Egyebkent mi vasaroltunk karacsony elott vajkaramellat a Stollwerck Vagohid
utcai uzleteben. Belfoldon is van egy-ket uzem, akik foglalkoznak az
eloallitasaval, de biztosan fellelheto lengyel importbol a Krowka is
(tallakoztam mar magyarul cimkezett krowkaval).


A mixerre adott valaszokat koszonom!! Szeretnem megkerdezni, hogy akkor
teljesen felesleges turmixgepet vennem, egyszerubb egy botmixert? Mennyire
eles annak a vagokese? Csak folyadekban lehet hasznalni, vagy elozetesen
nemileg apritott gyumolcsokbol (pl. alma) is csinal puret? mert talan a
turmixgep azt szepen osszevagja? (vagy teljes kaoszban elek a konyhai
eszkozoket illetoen?;))

Szeretnem a tanacsotokat kerni gyumolcscentrifuga-vasarlashoz is.

Koszonettel:
Katalin
+ - epe (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>A kura ideje alatt igyon gyogyteakat (zsurlo, csalan, gyermeklancfu),

A legjobb gyogynoveny epebantalmakra a menta (borsmenta, fodormenta), mert
epehigito hatasu. A majra-epere hato gyogynovenyek meg a
gyermeklancfugyoker, a (nagy)bojtorjan es a mezei katang.

Nagyon sok epebetegeknek szolo dietaskonyv jelent meg az utobbi evekben,
javaslom, hogy nezd meg a legkozelebbi konyvtarban, biztosan talalsz tobbet
is. Interneten is biztosan lehet vasarolni ilyeneket.

Kezdo lepeskent az interneten innen indulhatsz el:
dieta.lap.hu - oldal aljan az epebetegeknek szolo linkek
dietetika.lap.hu


Mielobbi javulast es gyogyulast kivanok,
Katalin
+ - cottage cheese - vs. turo (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)



"A turo Amerikaban cotteg cheese-nek felel meg. Szinte minden
boltban lehet kapni. En meg nem vettem itt soha, igy nem tudom megmondani,hogy 
az ize,allaga...ugyanolyan,mint az otthomi turonak."

Kedves Monika!

A cottage cheese egy fajta turo, de nem merne'm azt mondani, hogy olyan, mint a
 magyar tehen turo.  Mindenesetre nem tudok jobbat ajanlani, s en is azt haszna
lom a sutemenyekhez.  De ha ma'r itt tartunk:  ket fe'le't arusitanak, s szerin
tem a "large curd" a jobb, mert ez a szarazabb.

Udv.,
Martha

(webes bekuldes, a bekuldo gepe: rrcs-se-24-129-129-219.biz.rr.com)

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS