Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1682
Copyright (C) HIX
2004-01-20
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Re: keveres, rizs stb. (mind)  27 sor     (cikkei)
2 re: citromsav (mind)  9 sor     (cikkei)
3 Re: *** HIX KONYHA *** #1681 (mind)  22 sor     (cikkei)
4 Re: *** HIX KONYHA *** #1680 (mind)  24 sor     (cikkei)
5 re: Re: keveres (mind)  7 sor     (cikkei)

+ - Re: keveres, rizs stb. (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>A keveresrol meg az jutott eszembe, hogy azokat 
>a "lekapo's" szoszokat, suru eteleket, amiket gyakran 
>kell kevergetni, en inkabb a lapos, lefele szelesedo, 
>es egyenes alju "spatulaval" szoktam keverni, ill. nem 
>is keverni, hanem parhuzamosan huzogatom az edeny 
>aljan, ill. egyszer-egyszer korbe a szelen is. 
>Szerintem hatekonyabb.

Az ilyen szoszok, kremlevesek, pudingok, besamel 
keveresehez nem veletlenul hasznaljak a szakacsok a 
fembol keszult rugos virgacsot (kezi habverot). Magam is 
meglepodtem, amikor eloszor kiprobaltam: nem csomosodik, 
nem eg le, es tokeletesen kremes lesz, egyszeruen 
nagyszeru :))) Ajanlom mindenkinek, probaljatok ki, meg 
fogtok lepodni :))

>Majd' 20 ev konyhatunderkedes utan nekem is vannak 
>olyan kajak, amik "pille'sek" lesznek habaras utan. Pl.
>a tarkonyos raguleves. 

En ugy vettem eszre, hogy az ilyen "pille'k" eltunnek, 
ha a levest a habaras utan jo alaposan kiforralod. Neha 
meg a rantasban maradt csomok is eltunnek tole.

Judit

(webes bekuldes, a bekuldo gepe: 194.88.59.10)
+ - re: citromsav (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Meg citromsav... :o)

Olvastam valahol, hogy nyelvi felreertes miatt  terjedhetett el az a remhir
a cimtromsavrol, hogy rakkelto. Ugyanis a cimtromsav egy olyan anyag ami
szerepet jatszik a zsirok, feherjek, szenhidratok, Co2 -ve  es H2O-va
lebontasaban. Ennek a kemiai folyamatnak a feltarasa  Hans Adolf Krebs
biokemikus nevehez fuzodik – amit citromsav ciklusnak vagy Krebs ciklusnak
neveznek . A citromsav alapveto szerepet jatszik a Krebs ciklusban es a
Krebs szo nemetul rakot jelent….
+ - Re: *** HIX KONYHA *** #1681 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok,

Gabor irta:

> Ne keverd a citromsavat a C-vitaminnal (aszkorbinsav,
> E300). A skorbut a C-vitamin hianya es citromsavval
> nem gyogyithato. Az mas kerdes, hogy a citromban sok
> C-vitamin is van (de az angol tengereszek a lime-ot
> (zoldcitrom) hasznaltak inkabb).
> Azert, mert az E330 neve citromsav, meg nem
> automatikusan a citrom tartalmazza a legnagyobb
> mennyisegben.

Nem keverem :-) Ha jol emlexem, amikor mar tudtak mi okozza a skorbutot,
de meg nem tudtak mestersegesen eloallitani a C vitamint, citromot adtak a
tengereszeknek. Es ha meg jobban emlexem, mar akkor is adtak citromot
kiegeszitesul, amikor meg nem ismertek pontosan a hatoanyagot, de
tapasztaltak hogy a citrom segit. Mindenesetre nincs tudomasom arrol hogy
szajpeneszt kaptak volna :-)

Udv
Emilia, Stuttgart
+ - Re: *** HIX KONYHA *** #1680 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Zita irta:

> sokszori kevergetes azt eredmenyezi, hogy jobban kioldodik a kemenyito
> a
> szemekbol, ezaltal csirizes, ragacsos lesz --> osszeall.
> Az olasz tipusu rizottot epp ezert kell folyton kevergetni, es
> fokozatosan
> hozzaadni a folyadekot. Mert ok a rizottot "fozelekesen" szeretik.
> Finom is! :-)

Ezenkivul ez fugg a rizsfajtatol is. Az olasz rizotto masfajta rizsbol
keszul, ami ragad. Un. Arborio fajta, de a tejberizshez hasznalt kerek
szemu rizssel is lehet kesziteni, az is elegge ragados.

> Aztan: lehet, hogy ez is csak hit kerdese :-))), de en forro vizzel
> ontom fel.

Nem csak hit :-) Ha forro rizset hideg vizzel ontunk nyakon, akkor az
szepen megedzodik, azaz kemeny lesz.

Udv
Emilia, Stuttgart
+ - re: Re: keveres (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Keverem, kavarom...
A vegyeszeknek igazuk van :) Ezt az is bizonyitja, hogy ha a haztartasi 
robotgepnek csak egyik keverolapatjat probalod hasznalni, akkor egy pillanat 
alatt egy tombben, korben forog az egesz trutyi, feltapadva az edeny falara. 
En balkezes vagyok, es igy elsosorban balra kavarok, de idonkent jobbra is, 
meg atlosan, meg nyolcas formaban. Meg so'sem  maradt kavaratlan a levesem 
:))

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS