Fozotanfolyam uzemi konyhai szakacsoknak
Vallalati etkezdekben, iskolai menzakon gyakorta hangzik el a sohaj: "hat,
ilyet meg en is tudnek fozni!" Ne iteljenek elhamarkodottan, kedves holgyeim
es uraim. Uzemi konyhank dolgozoinak kemeny munkaval, kulon erre szakositott
tanfolyamokon kell elsajatitaniuk e nehez mesterseg csinjat-binjat. Az
alabbiakban egy ilyen tanfolyam tematikajaba nyujtunk betekintest.
1-2. ora:
Beszelgetes a kollegakkal arrol, milyen kocsit szeretnenk. (Kozben a pult
tamasztasanak gyakorlasa.)
3-4. ora:
Beszelgetes a kollegakkal az idei futball VB varhato eredmenyerol.
(Fozokanal lobalasaval.)
5-6. ora:
Beszelgetes a kollegakkal szabadon valasztott temakrol. (E ket fenti
mozdulatsor varialasaval.)
7-8. ora:
Torteneti alapvetes
Caesartol a Borgiakig, avagy ki hogyan szabadult meg politikai ellenfeleitol
teritett asztal mellett.
9-10. ora:
Filozofiai ismeretek
A dolgok egy resze az, aminek elnevezzuk. Ha masok ezzel nem ertenek egyet,
bennuk van a hiba.
11-12. ora:
Kozgazdasagi ismeretek
Gazdasagi liberalizmus: egy arucikk mindaddig nem tekintheto szemermetlenul
draganak, amig letezik olyan vasarlo, aki hajlando azt kifizetni.
13-14. ora:
Gyakorlati ismeretek:
- odaegetes
- elsozas
- szurke peppe fozes
Es most lassunk nehany egyszeru receptet tanfolyamunk tematikajabol!
Levesek
1. Husleves
Vegyunk negyvenot kilo csontot. (Kora reggel menjunk erte, hogy megelozzuk a
kisallattartokat!) A csontot legkalapaccsal zuzzuk szilankokra, engedjuk fol
nemi vizzel, es so nelkul fozzuk. Ha sikerul megfeketedett repat szereznunk,
azzal tovabb emelhetjuk muvunk fenyet. Vallvonogatassal talaljuk.
2. Gyumolcsleves
Ehhez az etelhez a gyumolcsbefottet eloszor erlelni kell. Tegyuk polc
tetejere vagy mas olyan helyre, ahol a napfeny kozvetlenul eri, es taroljuk
1-2 evig, ameddig egyontetu barna szinu nem lesz. Leertekelt pudingot
ontsunk bele egy labas hideg vizbe (ugyeljunk a sorrendre, azaz ne a vizet
ontsuk a pudingporra, hanem forditva). Lassu mozdulatokkal keverjuk, nehogy
a csomocskak szetmenjenek. Vegul ontsuk bele a befottet. Cukor folosleges,
csak elveszi a gyumolcs termeszetes izet.
Foetelek
1. Magyaros csirkemaj galuskaval
Keressunk a fagyasztolada aljaban valamit, ami eleg amorf ahhoz, hogy akar
maj is lehessen. Daraljuk egeszen aprora, mielott meg kiengedhetne, es
rajohetnenk, mi is volt az. Avas zsiron piritsunk hagymat addig, amig szepen
megfeketedik, akkor dobjuk ra a huspepet. A galuskahoz keressunk valakit,
aki hajlando legyeket fogni nekunk.
2. Zoldborsofozelek fasirttal
Ez az etel gyorsan elkeszul, mivel csupa elore gyartott alapanyagot
hasznalunk fol hozza. Eloszor is bontsunk fol sok-sok uveg
zoldborso-konzervet, es a levevel egyutt boritsuk oket egy nagy aluminium
fazekba. Majd adjunk hozza tetszes szerinti instant rantasgumot. A fasirthoz
remekul felhasznalhatjuk az elozo naprol (hetrol) megmaradt szeletelt
kenyeret. Dobaljuk ki kozule a kaposztadarabokat, amelyeket a salatapultrol
sodortak bele egyes vigyazatlan vendegek, es vizzel higitva voltakeppen
keszen is van a fasirt-keverek. Ha nem dobaljuk ki a kaposztat, vegetarianus
fasirtot kapunk.
Desszertek
1. Makos teszta
Razogassuk ki a makdaralobol a makot, toltsunk a helyere kristalycukrot, es
a daraloban addig porgessuk, amig enyhe szurke szint kap. Tesztakent
folhasznalhatunk barmely tesztakoretet, amely nem fogyott el az eloirt
mennyisegben (kis tulzassal esetleg galuskat is; hasabburgonya ellenjavallt,
bar ki tudja - attol fugg, miota vagyunk a palyan).
2. Maglyarakas
Vegyuk barmelyik elozo etelt, amely nem ugy sikerult, ahogy elterveztuk, es
nevezzuk el maglyarakasnak. A dolog lenyege annyi, hogy a vendegek
jelenleteben nevezzuk mindig maglyarakasnak, es ha kell, akar esku alatt is
valljuk rola azt, hogy maglyarakas.
Jo etvagyat! :)
+ a vicc:
Kohn bacsi, az ekszeresz, haldoklik. Aleltan fekszik, de arra felebred, hogy
a fia a pancelszekrenyben, az orak kozott matat. Mire az oreg:
- Fiam, az oraim meg vannak szamlalva!
Carpy
|