Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 876
Copyright (C) HIX
2001-06-08
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 tiramisu recept (mind)  23 sor     (cikkei)
2 RE : Sztrapacska (mind)  71 sor     (cikkei)

+ - tiramisu recept (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

En igy csinalom a tiramisut:

Masfel-ket dl jo eros feketekavet osszekeverek kb. 1 dl Amaretto likorrel
(mehet bele tobb is - csak finomabb lesz tole :-))) ). Ebbe martogatom a
babapiskotakat (kb. 20-25 dkg-nyi szukseges). Az atitatott babapiskotakbol
lerakok egy reteget egy szogletes uvegtalba, erre jon egy reteg
mascarpone-s krem.
Ehhez 3-4 tojas sargajat kikeverek kb. 3 evokanal porcukorral + 1 zacsko
vanilias cukorral, esetleg keves reszelt citromhejat is teszek bele. Ezt
osszekeverem 25-30 dkg mascarponeval, majd ebbe kerul - normal esetben - a
tojasfeherjek felvert habja. DE: a multkor feherje hab helyett HULALA habot
tettem bele (ez tkp. novenyi "tejszin"-hab) - sokkal finomabb lett, es a
krem is kemenyebb lett tole. 
Ezt a kremet a piskotakra simitom, majd a tetejet megszitalom kakaoporral.
Ujabb reteg martogatott  piskota kovetkezik, majd  ismet a mascarpone-s
krem, a tetejere pedig a kakao. A talat muanyag foliaval befedem, es
jonehany orara (akar egy napra  is) hutobe teszem, hogy jol osszeerjenek az
izek. :-) 

sziasztok,
Zita
+ - RE : Sztrapacska (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Rita.

Itt egy reszletes leiras....

> En igy csinalom :
>
> Kasasra reselek egy csomo nyers krumlit, amit elotte megpucolok,
> illetve reszelnek
> ha volna idom ugyhogy oszemixelem.
> Ha odaragad a mixer falara akor ontok hoza ovatosan nagyon keves
> vizet de csak anyit hogy a mixer tudja tovab mixelni kb 0.5-1 decit
> (ha jobb a mixer akor semmi viz !!!)
> Ha reszelem akor azon a reszelon amin a citrom hejat szoktad a sutibe
> reszelni.
>
> izles szerint megsozom. kb 2-3 teaskanal so fugg a menysegtol.
> (en elegge sokat szoktam csinalni)
>
> Csakis sima listet teszek hozza anyitt hogy kb olyan suru teszta
> keletkezen
> mint amikor a nokedlit csinaljuk (semi viz plusz bele !!! es tojas se
> !!!)
>
> Jol kidogozuk, megint a mixerel.(a spriralokal amivel dagasztani kel)
>
> es hagyuk alni kb fel oraig. Azert hogy A krumplitol szint kapjon mert
> az
> igazi strapascka az szurke es nem feher, no meg hogy oszealjon.
>
> folteszem foralni a vizet es varok...
> adig folvagdosom a szalonat aprora es kisutom, nem szoktam
> sokat kisutni mert akkor nagyon nehez a kaja.
> leontom a zsir es oszekeverem valamilyen olajal (hogy ne legyen ojan
> nehez a kaja)
> a szalonat kitesem kulon.
>
> beletesem talba
> az olajat es a zsirt ehez hozzatesem a brindzat meg kb.1 deci tejet -
> (fontos !!!)
>
> Lenyeg az hogy a testa sok vizben foljon.
> Amikor a viz folfor akor a testat kiszagatjuk es kifozzuk, ha sokat
> szagatunk
> a vizbe es a viz forrasa abamarad meg kel varni mig ujbol folforr.
> nem eleg az hogy a teszta foluszik. mert ha nem forr fol es ners marad
> akor krumli izu
> lesz.
>
> Ha foluszot a teszta akor szitaval kiszedem.
> NO MOST JON A TITOK  :-))  - NEMSZABAD LEOBLITENI A TESZTAT
> HIDEG MEG SEMIEN VIZEL !!!
> es lecsurgatom utanna ratesem a talba a brindzara meg az olajra es
> elkeverem.
> EZ CSAK MELEGEN FOGYASZTHATO !!! DE NAGYON FINOM !!!
> Azert mert ha nem oblitjuk le es kihul negkot mint a beton es nem is
> lehet viszaalitani
> eredeti alapotaba meg mikroba se :-))
> En ugy tapasztaltam hogy jobb teli krumplibol csinalni mert az
> uj krumli vizizu azzal nem anyira finom
>
> Udvozolek szia........Zoli.



> Egy nagyon kezdo konyhatündér ismerosöm nevében fordulok
> Hozzátok, aki az igazi és hamisítatlan  sztrapacska
> receptjét és elkészítési módját szeretné megtudni, méghozzá
> a leheto legrészletesebben. ( Onnantól kezdve, hogy mi kell
> hozzá, odáig, hogy mekkora daradkákra kell fölszabdalni -
> szóval  percrol percre...) Elore is hála és köszönet: Rita
>

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS