1. |
re: Re: *** HIX TUDOMANY *** #3025 (mind) |
27 sor |
(cikkei) |
2. |
magnessel kezelt viz (mind) |
31 sor |
(cikkei) |
|
+ - | re: Re: *** HIX TUDOMANY *** #3025 (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Ujrakuldve. A Tudomany is csak egy cikket fogad........
>>Nesze neked x millió évnyi evolúció! A sejtek megrekedtek egy
>>szinten: bár idegen sejteket/szöveteket felismernek, de káros anyagokat
>> nem. Súlyos eset!
> Hat az. Idegen feherjeket is felismernek, de egyszerubb vegyuletek (cián)
> eseten a felismeres abban merul ki, hogy megdoglik a sejt.
> Vagy meg az sem (CO), csak a szervezet doglik meg, mert nem kap oxigent.
A sejtek egyféleképpen tudnak valamit felismerni: ha az hozzákötödik
egy adott receptormolekulához. Namármost:
- ha kötödés helyett, vagy még elötte kilyuggatja a sejtet, akkor már
késö felismerni: annak vége. Ez ellen csak úgy lehet védekezni, ha a
sejt ELÖRE ellenanyagot termel (pl. gyomorsav ellen).
- ha oldhatatlanul kötödik, mint pl. a CO a hemoglobinhoz, az is pech:
az a receptor (és valószínüleg a sejt is) jó hosszú idöre (vagy végleg)
kiesett. Lehet, hogy nem pusztul el, csak a feladatát nem teljesíti.
- ha kötödik, de nem oda való: az méreg, vagy csak ballaszt. Ez ellen a
sejtek úgy próbálnak védekezni, hogy a receptorok egyre bonyolultabbak,
hogy lehetöség szerint csak egyetlen fajta molekulát kössenek meg - de
tökéletes felismerés nincsen, és vannak nagyon hasonló molekulák is.
Persze a vírusok egy része (amelyik ilyen technikát alkalmaz) úgy
alakul, hogy lehetöleg a bonyolult receptor is (tévesen) felismerje.
Nem szándékosan ilyen, csak a többi vírus nem tud szaporodni, és
megsemmisül, vagy nem szaporodik el.
Szóval a sejtek egyáltalán nem rekedtek meg, de a játszma továbbra is
kétesélyes...
|
+ - | magnessel kezelt viz (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Az Indexen találtam valakit, aki sejt valamit.
*A víz keménységét a kalcium és magnézium sók okozzák. A változó
keménységet legegyszerűbb forralással eltávolítani, az állandó
keménységet pedig a mésztejes lágyítás illetve a trisós lágyítással
lehet eltávolítani. Ma már inkább az ioncserélős eljárást alkalmazzák.
Az ipari méretekben legalábbis. Ezekkel az eljárásokkal a keménységet
okozó sókat fizikailag el lehet távolítani az oldatból.
Akkor, ha a keménységet okozó sók felhasználási helyen történő
kiválását, azaz a vízkő képződését akarjuk megakadályozni, akkor
folyamodhatunk a kémiai és a mágneses módszerhez folyamodhatunk.
Az előbbinél különböző foszfátokat alkalmaznak.
A mágneses kezelést az iparban kisnyomású + kis teljesítményű
kazánoknál alkalmazzák, illetve a mélyfúrású kutak (hévizek)
kútfejénél. A lényege az (mint az a meglehetősen áltudományos
hangvételű :-)) a prospektusokból kiderült, hogy erős (!!!) mágneses
mezőn keresztülvezetve a vizet, akkor a nagy dipólusmomentumú
vízmolekulák nagymértékben polarizálódnak, deformálódnak. Ennek
következtében a CaCO3 kristályosodását megzavarják. Ennek
eredményeképpen azután lerakódó vízkő nem képződik, mert a CaCO3
amorf iszap formájában kiválik, amit a vízáram magával visz.
Sajnos kísérleti eredményekkel és számításokkal (egyelőre) nem tudok
szolgálni, de javaslom a „Kémia műszakiaknak – Nemzeti
Tankönyvkiadó, 1998” című örökbecsű kiadványt Dr. Berecz Endre
szerkesztésében. :-)
Remélem ezzel a legfontosabb kérdés, mely szerint létezik – e
mágneses vízkezelés, sikerült eldöntenem. Egyébként a házilag,
állandó mágnessel végzett vízlágyítással kapcsolatban eléggé
szkeptikus vagyok...
Üdv: egy mérnök *
Zoli
|
|