Hali Mokasok,
Magyarorszagon is egyre nepszerubb a kinai konyha. Itt az ideje, hogy a
legautentikusabb forrashoz, Wilma nene 1902-es szakacskonyvehez nyuljunk!
Ime:
Wilma nene:
KINAI KONYHA
Eloszo
A "kinai konyhat" hallvan legtobbunknek fecskefeszek, tengeri uborka es mas
egzotikus furcsasagok jutnak az eszebe. Valojaban a kinai konyha csak ritkan
hasznalja ezeket a hozzavalokat, inkabb a mi izvilagunkhoz kozelebb allo
serteszsirt es egyeb vitaminos, feherjedus alapanyagokat reszesiti elonyben.
A fozesi eljarasoknal a hangsuly az elokeszitesen van. A hozzavalokat
apritjuk, a martasokat, paczokat osszekeverjuk es csak ezutan kezdunk neki
az etelleiras elolvasasanak. A reczeptekben kozolt mennyisegek atlagosan
1-12 szemelyre szolnak, ahol elteres van, kulon jelezzuk.
Igen fontos az aranyok helyes betartasa. Ha noveljuk az etel mennyiseget,
mindig aranyosan vegyuk hozza az alapanyagokat, kulonben oda az izharmonia,
etelunk nem sikerul!
Jo kiserletezest, sok sikert kivan a kotet szerzoje
Wilma nene
I. LEVESEK
1. Sarkanyleves
Hozzavalok: 5 dkg szaritott kinai gomba (elhagyhato)
2 db tengeri uborka (elhagyhato)
1 kaveskanal glutamat (elhagyhato)
5 dkg uvegteszta (elhagyhato)
1 l viz (elhagyhato)
A hozzavalokat piritsuk meg szarazon, ontsuk fel a vizzel es fozzuk fel. Az
"elhagyhato"-nak jelzett alkotoelemek elhagyasa nem valtoztat a leves
jellegen.
2. Kinai majleves mezzel
Hozzavalok: 3 evokanal mez
5 dkg maj
1,5 l viz
so
A hozzavalokbol gyurjunk rugalmas gombocot, majd a soval izesitett vizben
fozzuk ki.
3. Tigriskaromleves
Hozzavalok: 1 tojas
1,2 l viz
1 evokanal liszt
1 evokanal olaj
so
A lisztet az olajon megpiritjuk, felontjuk a vizzel, soval izesitjuk.
Felforraljuk, majd 5 percnyi fozes utan allando keveres kozben hozzaontjuk a
keves vizzel felvert tojast.
4. Shanghaji palacsintaleves
Hozzavalok: 5 dkg alga
10 db szakallas feketekagylo
1 db kozepes raja
1 db sos palacsinta
2 l zoldsegleves
szojamartas, cukor, friss gyomber
Az osszes hozzavalot begongyoljuk a palacsintaba, majd ovatosan (nehogy
kiszakadjon) a forrasban levo levesbe meritjuk. 8 perc fozes utan a tuzet
elzarjuk es 15 percig allni hagyjuk. Forron talaljuk. Meg finomabb, ha raja
helyett capat rakunk a palacsintaba.
Holnap a salatak jonnek!
+ a vicc:
Moricka nagyon csunyan beszel. A vegen a szulei cselhez folyamodnak:
megigerik neki, hogy ha egy napig nem mond semmi csunyat, akkor masnap
megkapja regi almat, a biciklit. Moric hosiesen tartja is magat egesz nap,
amikor a vacsoranal ket legy az asztalon maszik egymasra. Moricot elkapja a
hev, mint a villam lecsap:
- Bicidli ide, bicidli oda, marpedig itt nem lesz!
Carpy
|