Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 357
Copyright (C) HIX
1999-11-02
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Kallocsai hazi orolt paprikaval keszult kolbasz. (mind)  13 sor     (cikkei)
2 Valaszok (mind)  31 sor     (cikkei)
3 Re: *** HIX KONYHA *** #356 (mind)  43 sor     (cikkei)
4 A kolbaszrol (mind)  57 sor     (cikkei)
5 teszta, csapati (mind)  24 sor     (cikkei)
6 Kortes sertesszelet toaston... (mind)  21 sor     (cikkei)
7 Kaposztas sztrapacska...R (mind)  31 sor     (cikkei)
8 regebbi szamok (mind)  6 sor     (cikkei)
9 konyvcim (mind)  7 sor     (cikkei)
10 Nem birom megallni (mind)  15 sor     (cikkei)
11 Hetvegi kolbasz szalamival (mind)  70 sor     (cikkei)
12 mindenfele kalbaszfele (mind)  94 sor     (cikkei)
13 lemaradt egy valasz (mind)  10 sor     (cikkei)
14 Hagymaleves (mind)  52 sor     (cikkei)
15 Re: HIX KONYHA *** #356 +francia hagymaleves (mind)  90 sor     (cikkei)

+ - Kallocsai hazi orolt paprikaval keszult kolbasz. (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyhasok!

Kozze teszek egy disznotoros kolbasz receptet nemsokara itt az ideny.
 10 kg hus,
 20 dkg edes paprika,
 3 dkg eros paprika,
 5 dkg bors,
 5 dkg fokhagyma,
 20 dgk so. 
 Tenyleg nagyon finom!

Ha valaki kedvet kap hozza a hozzavalo paprikat a kovetkezo cimen 
beszerezheti.: 
+ - Valaszok (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Edit  irta:
"Orokke halas leszek neked a gyorsabb zsemlegombocert!
Lam mindig tanul az ember es eddig csak az ejszakai aztatos formajat
ismertem, szoval koszi igazan!!!!
A hirtelen alatt azt ertettem, hogy meg ennel is gyorsabb ennivalokra
vagy  kivancsi. Tevedtem?"

Heeeee???? (bocsi, de tatva maradt a szam) Hogyan lehet *hosszabb*
modon kesziteni zsemlegombocot? Legy szives irdd meg!

Tudom, hogy vannak par perc alatt osszeutheto kajak is, pl. szendvicsek.
Neha szoktam is csinalni, altalaban melegszendvicseket. Azonban varatlan
latogatok eseten, nem biztos, hogy tudnek ilyet csinalni, mert valoszinuleg
eppen nem lesz hozza eleg kenyerem. Nagyon keves kenyeret eszem,
egy fel kilos szeletelt darab nekem egy hetig is kitart.
Kivetelt csak a meleg, illatos feher kenyer jelent, amit uresen, hideg
tejjel
szeretek enni. Ilyesmit csak nagyon ritkan veszek.

Mink Barna  irta:
"Szerbusztok konyhasnenik es -bacsik,
ti hogy csinaljatok a $SUBJECT-et (ha csinaljatok egyaltalan)?
Mi nagyon szeretjuk (marmint $SUBJECT-et enni), es elhataroztuk, hogy
megprobaljuk sajat konyhailag kesziteni."

Altalaban tejfolosen szoktam megcsinalni, keszulhet friss, vagy
melyhutott Subjectbol is. Tenyleg, a vegetarianusok is ehetnek Subjectet?
Bocsi, de nem tudtam kihagyni! ;-))))))

KASI

+ - Re: *** HIX KONYHA *** #356 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Edit/Svedorszagbol !

> Egy Hajnoczy G Rozsa konyv kapcsan lettem kivancsi egesz egyszeruen
> es a G - Germanus Gyulara utal ferjkent. A magyar cime Eleven tuzlang, ha
> jol emlekszem, de nem biztos.

A konyv cime: Bengali tuz.
Bocs a pontositasert. (Nagyon szerettem ezt a konyvet, tobbszor elolvastam
anno gimis koromban.)

 > Felado : Mink Barna
> E-mail :  [Austria]
> Temakor: Kinai eros-savanyu leves ( 18 sor )
> Idopont: Mon Nov  1 16:28:17 EST 1999 KONYHA #356
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
>
> Szerbusztok konyhasnenik es -bacsik,
>
> ti hogy csinaljatok a $SUBJECT-et (ha csinaljatok egyaltalan)?
>
> Mi nagyon szeretjuk (marmint $SUBJECT-et enni), es elhataroztuk, hogy
> megprobaljuk sajat konyhailag kesziteni.

Kedves Barna !

Valoszinuleg Editnek/Svedorszagbol lehettek olyan erzesei a ghi-vel
kapcsolatban, mint nekem a fentiekkel.
Valaki legyszi homalyositson fel - akar maganban is -, hogy mi az a
"$SUBJECT" ?

Kedves Misi !

> A tanacsot megfogadva kozlom, hogy a majdani "konyv" elso hat oldala
> mar megvan! Megprobalom folytatni, mert harom etel leirasa ugye meg keves
> egy konyhas konyvhoz! Helyesbitek, itt a negyedik.

Remelem a listatagoknak "elovasarlasi joguk" lesz a konyvedre.
(Egy kiadot itt Mo-n ismerek, csak nem tudom, hogy belefer-e a profiljukba a
szakacskonyv. Ha aktualis a tema szolj majd ram es megkerdezem.)

Udvozlet Mindenkinek !

Cilka
+ - A kolbaszrol (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Most eleg elfoglalt vagyok es nem mindennap tudok irni. Nem
felejtettem el es gyorsan bele is vagok.

> Felado :  [Hungary]

>Mar egyszer probalkoztam, hogy talaljak egy jo receptet a "targy"-beli
>temaban, jeletkezett "Edit" de receptet meg nem kuldte.
Most kuldi, ime:

"Cafathusokbol" mar jo resze osszejon a kolbaszhoz kello mennyisegnek
es ezenkivul olyan darabokat apritunk fel, amik csak felig sovanyak.
A nyershus mennyiseget lehetetlen megadni, mert ez attol fugg, hogy
ki mennyi kolbaszt akar. Mondjuk azert kb 10 kg - bol mar jo par szal
kobi lesz. Ezert a tovabbiakban mar  egysegnyi daralthusra vonatkozik
a fuszerezes es ezt kell novelni akar 50 kg - ig is.  
A hust nem szabad tul aprora daralni, ez fontos dolog es akkor elo a
kistalat ill a fateknot, de mar a 10 kg - hoz min egy mar nem hasznalt
babakadat, mert nagyon jol ossze kell gyurni a masszat. Ja, a tisztitott
fokhagymat a hussal egyutt egyenletesen elosztva szinten daraljuk.

A tablazat igy kezdodik es ki - ki majd folytassa mennyiseg szerint:

Daralthus    So        Pirospaprika    Fokhagyma/novelheto az adag/
  1 kg             3 dkg         2 dkg                 3 - 4    gerezd
  2 kg             6 dkg         4 dkg                 6 - 8       "      
     ....................
10 kg           30 dkg       20 dkg               30 - 40     "           
stb

Nagyon fontos a jominosegu hazipaprika az izek miatt es a massza
"kostolos", mert se tul sotlan - se tul sos ne legyen./Ha sos, nemi
hus hozzadaralasa segit a bajon./
A toltesnel arra kell figyelni, hogy eleg tomoren toltsuk, azaz ne
legyen levegos vagyis nem szabad sietni es szep egyenletesen kell
a masszat adagolni, mar csak a belszakadas elkerulese miatt is.

Masnapig felakasztva/mondjuk ket szektamla es egy seprunyel/
hideg helyen tartjuk es aztan lehet belole frissen sutni, fagyasztani
es a tobbit el kell kezdeni fustolni. Ez a legkenyesebb resze az egesz
kolbaszosdinak, mert ettol fugg az eltarhatosaga, na es persze nem
finom az egetett kolbasz, vagyis a legjobb "erto" emberrre bizni.
Azt termeszetesen lehet kerni, hogy egy reszet csak ugymond langolja,
de ezeket eleg hamar meg kell enni, mert nem igazan tartosito modszer.
A szarazabb, tartosabb kolbaszhoz min 2 felnapi lassu fustoles kell.

>vagy szalami ("stifolder")
Ez ugy keszul, hogy ennyivel tobb kolbaszmasszat gyurtok es ha mar
eleg a kobi, akkor a maradekot megegyszer atdaraljatok es novelitek
a fokhagymamennyiseget. Ujabb gyuras + meg paprika es a sossagnal
szinten a kostolas az egyedul udvozito. Szinte "kokemenyre" kell
tolteni es sokkal tovabb fustolni.

Mara csak ennyi, de minden meglesz ne aggodjatok.

Udv mindenkinek: Edit/S/
+ - teszta, csapati (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kasi irta:
>Egyreszt azert, mert igazabol semmi szukseg nincs ra. Nem tesznek
>bele sem az olaszok, sem az azsiaiak es nekik vannak a legjobb
>tesztaeteleik.

Nono, a kina "chow mein" etelek mindig tojasos tesztabol keszulnek.

A csapatirol annyit, hogy a korabban leirt receptjet mar regebben
kiprobaltam es bejott. A langba tartast ugy oldottam meg, hogy egy
aluminium racsos edenytartora tettem, amit egy facsipesszel fogtam.

Kulfoldi szakacskonyvek felhivjak a figyelmet, hogy a csapatihoz
a kozonseges liszt nem jo, de szerencsere a magyar finomliszt alkalmas
erre (de pl. Angliaban kulon "chapati flour" van).

Egyebkent par eve Angliaban voltam "eredeti" pakisztani etteremben
(en voltam az egyetlen europai). Nagy elmeny volt! Semmifele eszcajgot
nem hoznak, a curryt csapatival kell enni. Pohar sincsen, kozvetlenul
az aluminium dobozbol kell inni. A kaja nagyon finom es olcso (2-3 font
volt egy nagyszeru ebed). Az egyetlen baj az volt, hogy a sok fuszertol
ugy elteltem, hogy utana 1-2 napig nem birtam ujra ilyen fuszeres kajat
enni.

Udv: Afonya
+ - Kortes sertesszelet toaston... (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok !
Hozzavalok:
40 dkg sertescomb
25 dkg korte
2 dkg liszt
3 ek. olaj
4 szelet kenyer
4 dkg vaj
12 dkg sajt
orolt bors
so.
Az egyforma nagysagu husszeleteket gyengeden kiveregetjuk, megsozzuk es 
megborsozzuk. Lisztbe martjuk, majd keves forro olajban megsutjuk. A 
kenyerszeleteket megpiritjuk, vekonyan megkenjuk vajjal, rahelyezzuk a hust, ma
jd 
a tetejere 1-1 szelet hamozott kortet teszunk. Megszorjuk reszelt sajttal es su
toben 
addig sutjuk, amig a sajt megolvad a tetejen.
--
OLLOZAS !
Jo etvagyat.  :-)                       <<<<<<<<<> Udv.: csl <>>>>>>>>>
+ - Kaposztas sztrapacska...R (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Feladó:  >                                     1999.03.06. 21:
57:35 +1h
Téma: Kaposztas sztrapacska...
  ______________________________________________________________


Hali !
Hozzavalok:
1 kg savanyu kaposzta
1o dkg fustolt szalonna
kb. 3o dkg liszt
75 dkg burgonya
1 tojas
so
bors
safrany
pirospaprika
A felkockazott szalonnat megpiritom, es pirospaprika 
hozzaadasa utan beleforgatom a kimosott savanyu kaposztat. 
Kevergetve parolom fedo nelkul szep szalkasra. A megtisztitott
burgonyat nyersen lereszelem, galuskatesztat keszitek annyi 
liszttel, amennyit felvesz, kozben hozzakeverem a tojast, es 
soval, safrannyal fuszerezem. Forro vizbe szaggatom, 
megfozom es leszurom. A ket etelt egy nagyobb talban 
osszeallitom. Kesobb, ha ujramelegites kozben atpiritom, meg 
finomabb.
Elkeszitesi ido kb. 45 perc.
A sarga szinu safrany azert kell, hogy a galuska szine 
ne barnuljon meg a nyers krumplitol.
--
Jo etvagyat.  :-)                       <<<<<<<<<> Udv.: csl <>>>>>>>>>
+ - regebbi szamok (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Szeretnem megtudni hol tudok hozzajutni a konyha regebbi szamaihoz. Aki
tud kerem segirsen nekem. Elore is koszonom a segitsegeket.

Ildi
+ - konyvcim (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Csak egy kis segitseg, akit erdekel: a Hajnoczy Rozsa konyv magyar cime:
Bengali tuz. Evekig ragta a fulemet kedves szulem, hogy olvassam mar el,
ott all a polcon... Mai napig nem tortent meg. :( Sokat vesztettem?

Praise
+ - Nem birom megallni (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szervusztok!

Recepttel sajna nem szolgalhatok, gyakorlatilag en is "beloletek
elek" - legutobb pl. a lasagne receptekkel segitettetek ki - viszont
most Kasi felhivasanak nem tudok ellenallni. 

Van egy krumplis etel, reszelt krumplibol keszul, a "rendes" nevet
nem tudom, de hallottam mar to'csni-nak emlegetni, mi otthon 
lapcsa'nka'-nak hivjuk. Ismeritek?? Mostanaban latom mirelite 
formaban, egyreszt Burminak, masreszt Ro:sti Rounds-nak hivjak,
de ez nem ugyanaz, csak nagyon hasonlo. 

Udv,

Mariann
+ - Hetvegi kolbasz szalamival (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok!

> Felado :  [Hungary]
> Ha valaki tudna segiteni kolbasz es/vagy szalami ("stifolder") recepttel az
> tegye meg mert a het vegen lesz a disznovagas es
> addigra kell !!!!!!

Viktor!
Az Eg szerelmere, csak nem ugy akarsz disznot vagni, hogy nincs hozzaerto
ember az udvarban? Nehogy a fenekenel kezdjetek el szurkalni, mert ott mar 
van egy lyuk! :-))))))) Bocs!
Van egy disznotoros receptkonyvem, abbol neztem ki az alabbi recepteket, de
magam nem probaltam ki oket. Jo par evvel ezelott csinaltam en is kolbaszt, 
vett husbol, de nem irtam fel a mennyisegeket. Nem volt rossz!
Nem kell hozza mesterszakacsnak lenni, a keveres kozben tobbszor kostolni
kell, es ha kezd kolbaszhoz hasonlitani az ize akkor jo. Csak arra kell 
vigyazni, hogy ne lehessen semelyik fuszert se kulon kierezni.

Gyulai kolbasz
Hozzavalok:
8 kg disznolapocka vagy combhus, 2 kg tokaszalonna, 3 dkg orolt fekete 
bors, 2 dkg orolt komeny, 10 dkg orolt pirospaprika, 2 dkg fokhagyma,
25 dkg so.
A hust kozepes lyuku, a szalonnat nagy lyuku husdaralon ledaraljuk.
A szalonnas daralthushoz hozzaadjuk a fuszereket es igen alaposan
osszekeverjuk a masszat. Ez nagyon fontos! Letakarva 24 oran at allni
hagyjuk -igy ket nap is elvezhetjuk a disznovagas reszoromeit-, majd
ujra atkeverve vekonybelbe toltve 30-35 cm-es parokat keszitunk.
Hideg fuston halvany pirosra fustoljuk. A fustoles utan huvos helyen 
tarolva egy honapig erleljuk es csak utana ketdjuk el fogyasztani.
8-10 honapig tarolhato.

Debreceni kolbasz
Hozzavalok:
10 kg zsiros disznohus, 2,5 dkg orolt feketebors, 10 dkg edes-nemes
paprika, 5 dkg fokhagyma, 25 dkg so.
A kicsontozott, inaktol, hartyaktol megtisztitott hust nagy lyuku
daralon ledaraljuk, megsozzuk, fuszerezzuk. A megtisztitott fokhagymat
szetzuzzuk es a daralt hushoz adjuk. Alaposan eldolgozzuk, majd 
vekonybelbe toltjuk. Parokat kepezve szikkadni hagyjuk, majd 1-2 napra
hideg fustre tesszuk.
Fustoles utan azonnal fogyaszthato sutve, vagy fozve is.

Es ha meg mindig van Rofogi urambol a tekno aljan, akkor ime egy
szalami recept.

Csipos szalami
Hozzavalok:
8 kg disznotarja szinhus, 2 kg tokaszalonna, 4 dkg orolt fekete bors,
2 dkg szegfubors-orlemeny, 15 dkg edes-nemes pirospaprika, 5 dkg csipos 
paprika, 20 dkg so.
A hust hartyaitol, inaitol megtisztitjuk es a bor nelkuli szalonnat nagy 
lyuku daralon ledaraljuk. A fuszerorlemenyeket osszekeverjuk. A daralt 
hust es a szalonnat megsozzuk, megfuszerezzuk es jol osszedolgozzuk.
A masszat nehany oran keresztul huvos helyen pihentetjuk, majd ujra 
atdolgozzuk, ezutan a vastagbelbe a leheto legszorosabban beletoltjuk.
A betoltott szalamit huvos helyen allni hagyjuk, es amikor teljesen 
leszikkadt, hideg fustre tesszuk.
Amikor kelloen megfustolodott -ezt neked kell eldonteni-, szaraz, szellos, 
huvos helyen felakasztva taroljuk. Egy honap mulva kelloen osszeerik,
izei kibontakoznak es addig orzi kellemes izet mig az utolso darabja is
el nem fogy.

Remelem, hogy nem csak bosszantottalak, hanem kapsz valami hasznalhatot is.
Cserebe szeretnem, ha a Konyha kivancsi tagjainak beszamolnal hetfon a 
tortentekrol. Azt se hallgasd el, ha esetleg a falu hataraban lett vegul
meglove a diszno, ego szalmaval a hatan! :-))) (Nezd el meg ezt is!)

Neked sikeres hetveget, es mindenkinek jo etvagyat kivan:
                                                         Misi
+ - mindenfele kalbaszfele (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Mivel nem laattam hogy valaki bekuldott volna kolbaszreceptet, 
igy most megragadozom a billentyuket es beirom a feltve orzott csaladi "gyulai"
 kolbaszreceptet.
Viccen kivul, szegeny m.b. aposomek receptje es - aki szereti a kolbaszt - teny
leg finom.

8 kg sertesdagado
2 kg sertes lapocka vagy comb
0,03 kg orolt bors (fekete)
0,15 kg pirospaprika
0,02 kg orolt komenymag
0,10 kg fokhagyma osszetorve
0,20 kg orolt so

A hust ledaraljuk durvabb daralon (vagy meg jobb ha osszevagdaljuk) es a fuszer
eket beleszorjuk es egyen-
letesen elkeverjuk illetve beledagasztjuk hogy a massza 
elegge kemeny legyen.
A kevereket sozott sertesbelbe toltjuk. A belet hasznalat 
elott  tisztara mossuk langyos vizben, szagtalanitjuk.

A fustoles modja:
kemenyfa fureszpor es hideg fust erje csak a kolbaszt.
Egy-egy alarakott lap: 1 ˝ lapat fureszpor egyenletesen 
szetszorva. (ezt az aposom "lap"nak nevezi) kb 40 cm 
atmeroju teruletre.
2 napig fustoljuk, osszesen 3 lapot.
PUHAFA FURESZPOR NEM JO 
(ezt kulon kiemelte a draga pesti Papa)
(ez tobbx kiprobalt recept!)

szoval ennyi, de en kivagtam am mas kolbaszreceptet is,
 meg disznosajtot. Fogyasszatok egeszseggel, de nem gyomorrontasig!

Debreceni kolbasz

A fiatal sertes java husat lefjetjuk a csontokrol es ket nyelu, felhold alaku b
arddal (hogy felhold, azt nem en talaltam ki, tenyleg ez van a receptben!) vagy
 esetleg kessel (de sohasem husorlovel - magyarul a haztartasi gepet itt felejt
setek el!) kb borso nagysagura vagdaljuk.
5 kg hushoz 2 dkg feher borsot, 3 dkg edesnemes paprikat, 12 dkg sot, ˝ kg kali
sale´tromot, ˝ dkg majorannat (EDIT!  (svedorszagi) figyeled ezt?) esetleg resz
elt citromhejat es - ha fokhagymasan 
akarjuk ˝ dkg fokhagymat veszunk.
A fuszereket jol osszekeverjuk a hussal es vekony disznobelbe toltjuk.
Levegös, huvos helyen 1 napig szaritjuk, azutan hideg fuston szepen pirosra meg
fustoljuk.

A levegos/heuvos helyen szaritasrol: azt hiszem, az aposomek is "szelloztette'k
" a kolbaszt fustoles elott, de gondolom nekik ez termeszetes volt es ezert nem
 irta le.

Disznosajt

A megtisztitott, megfott disznofejrol lefejtjuk aa hust, szeles darabokra vagju
k a fulekkel es egy szep darab szalonnalval egyutt. 1 citrom levet, kettonek a 
reszelt hejat adjuk hozza, ˝ pohar borral (hat ez mar nem lehet rossz!), keves 
soval izesitjuk.
A tisztara mosott gyomorba toltjuk es a nyilast bevarrva 
megfozzuk.
Presbe tesszuk es nehany napra fustre akasztjuk.
Persze nem ez a fogyokuras recept!

Sajnos, mint a legtobb magyar receptben, nincsenek
 pontosabb mennyisegek.

Apro'popo', pontos mennyisegek:
megsutottem vasarnap az almatortat de nekem nem sult at 15-20 perc alatt. A for
ro suto is kicsit tag fogalom,  250 fokos lenne?
Minden esetre, kiboritottam es a kozepe beesett es egesz lagy volt.
Vissza mar nem tudtam tenni, ezert amin volt (egy nagyobbfajta lapostenyer) bet
ettem a mikroba, letakartames meg "sutottem" 
3 x 1 ˝ percig. Igaz hogy a magassagaval volt egy kis baj, de oda se neki, at v
olt sulve es finom lett.
Annyit modositottam a recepten hogy nem tettem az almakba mogyoronyi vajat, han
em a karamellas es meg meleg formaba beletettem egy fel dionyi vajat ami egyenl
etesen betakarta es arra szortam daralt mogyorot (itt gondoltam hogy ha mar mog
yoronyi vaj nincs, legalabb mogyoro legyen!). 
A fel almakba meg kimagozott meggyet tettem es mielott raontottem a piskotatesz
tat megszortam az almat fahejjal is.

Mas:
A Quiche Lorraine es hasonlok teszta receptjet leirtam kb ˝ evvel ezelott mint 
"paj" tesztat. De lehet eleszto nelkuli omlos tesztanak is nevezni. Ebbe a tesz
taban lehet edes (alma, meggy/cseresznye, szilva, fekete afonya, ribizli) vagy 
husos/sajtos/lazacos/halas/hagyma-porehagymas tolteleket is tenni.  A tetejere 
a tesztabol racsokat teszunk es hidegen/melegen ha husos/sajtos/halas/hagyma-po
rehagymas salaltaval, ha gyumolcsos akkor vaniliaszosszal talaljuk. Ezek elkesz
itve fagyaszthatok is, es par perc alatt a mikroban felmelegithetok. Esetleg fa
gyasztas elott cikkekre lehet felvagni.

Hat akkor, munkara fel es jo kajakat az etvagyatokhoz!
udv
Agnes
+ - lemaradt egy valasz (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Felado :  [Hungary]
> Temakor: Marha romai talban ( 44 sor )

chalotten = gondolom gyongyhagyma, apro hagyma es egeszben fozik bele az etelek
be.

en is inkabb dolgoztam volna ma(tegnap most mar) este mint irogattam
No, majd ma reggel(tol)
udv
Agnes
+ - Hagymaleves (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Felado :  [Hungary]
> Temakor: Francia hagymaleves ( 9 sor )
> En csak rovid ideje olvasom a konyhat. Szeretnem megtudni ismeri valaki
> a francia hagymaleves receptjet? Elore is koszonom a segitseget.
Persze nem tudom, mennyire francia, de eddig meg a kutyaknak nem sok maradt
belole :-)

-Fejenkent (azaz szajankent :-) ) egy-egy kozepes vereshagyma
-Hagymankent nagyjabol egy evokanal liszt (hat en retes lisztet szeretek
hasznalni, az oreglany meg finomlisztet vesz... szoval a liszt olyan,
amilyet talalok :-) )
-Meg persze zellerzoldje, meg ilyesmi
-kb. fel liter feher bor, egy uveg szoda

A hagymat apro kockakra vagom, majd bekotozom a ujjaimat.
Fajdalomcsillapitonak egy kisfroccsot ajanlok. Egy keves zsiradekon
megparolom. A hagymat. A zsiradek lehet olaj is, en szeretem a Hera
sutomargarint is. Ezt a parolast ugy szoktam, hogy a kisse megsozott
hagymat eloszor befedve mintegy ot percig hagyom rotyogni, majd "kifedem",
es picit hagyom megpirulni. Az egesz muvelet fel kisfroccsig tart.
Kozvetlenul a tuzoltok megerkezese elott nekiallok lisztet szorni az
edenybe, amiben a hagyma szenesedik, es a lisztet is zsemleszinure piritom.
Aztan szep kenyelmesen, oregurasan elkezdem bele a vizet locsolni, meg
kavargatni, hogy ne legyen egy csomos trutyi az egesz. Ezalatt elfogy a
maradek fel kisfroccs. Amikor kremleves allagu kezd lenni az u:gy, akkor
beleszorom az aprora vagott zellerzoldjet, befedem, es elkezdek mergelodni,
hogy elfelejtettem zsemlekockat piritani a tetejere. Persze az mar hamar
megvan, es elkeszitese remek urugy egy kisfroccs elfogyasztasara. Mire
kiurul a pohar, addigra sikerul a csaladot is osszeimadkozni a haz
kulonbozo zugaibol.

Variaciok:
- Csinaltam mar ugy is, hogy egy kis tejszinnel suritettem, hogy igazi
kremleves legyen. Valoban szebben nez ki, de nem lett finomabb. Ha a
latvany is fontos (vendegek, akik elott hencegni akar az ember...), akkor
erdemes.
- Piritott liszt helyett tejfolos habarassal is nagyon finom, de
vekonyabbra is keszitheted, ha csak finoman berantod. Ekkor szoktam bele
borsot is tenni, meg egy- ket baberlevelet, hogy pikansabb legyen.
- piritott zsemlekocka helyett egy egesz szelet piritost is tehetsz a
tetejere, sot, igazan elokelo helyeken a piritosra reszelt sajtot is
olvasztanak.

Szerintem szaraz feher bor illik hozza, mint pl. Feri ba'tya rizlingje, de
legalabbis felszaraz.

Masodiknak legjobban a rantott tok, vagy a rantott patiszon izlik nekem, de
ezeket elsonek is szeretem, meg barmi utan es barmi elott, majdnem barmi
kozben es majdnem barmi helyett ;-)))
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Köszönöm a szeletet, amit áldoztál rám az idődből.
Szeretettel: Péter
+ - Re: HIX KONYHA *** #356 +francia hagymaleves (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

>Felado : Kasko:to" Miha'ly
>E-mail :  [Hungary]
>Temakor: Tojas + etel nevek ( 31 sor )
Kasi!
Koszonom a valaszod, eltem a gyanuval, hogy fel-vegetarius vagy :-)),
de ehhez csak azt idezem, amit Rudolf Steiner antropozofus mondott
(nem pontosan idezve, csak a lenyeget) : Jobb sonkat enni, mint a
sonkara gondolni. Nyilvanvalo, ha me'g nem termeszetes a hus mentes
eves, akkor nincs ertelme eroltetni. (Itt most a kornyezetedre gondolok!)

Ugy tudom az indiaiak nem csak tojast nem esznek, de gombat sem.
Jol tudom ? Bar nem tudom az okat, kulonosen a gombat illetoen.

Edit irta Svedorszagbol:
>Felado :  [Sweden]
>Temakor: Re: *** HIX KONYHA *** #354 ( 139 sor )
>Egy itteni marhahusos kajat akart fozni/Kalopsz- isteni/ gyorsitva,

Bizonyara mas is orulne, ha meg tudnad irni nekunk a fenti receptet.

>Egy Hajnoczy G Rozsa konyv kapcsan lettem kivancsi egesz egyszeruen
>es a G - Germanus Gyulara utal ferjkent. A magyar cime Eleven tuzlang, ha
>jol emlekszem, de nem biztos. A lenyeg az, hogy sokfele jartak, eltek es

En is olvastam egykor ezt a konyvet, nagyon tetszett. Csak pontositom
a cimet *Bengali tu"z*.

Ildi irta:
>Felado :  [Hungary]
>Temakor: Francia hagymaleves ( 9 sor )
>En csak rovid ideje olvasom a konyhat. Szeretnem megtudni ismeri valaki
>a francia hagymaleves receptjet? Elore is koszonom a segitseget.

Szia Ildi, elkuldom azt a francia hagymaleves receptet, ahogyan en csinalom.
Bizonyara, kapsz meg masfeleket is, ez a jo itt a konyhaban.

Francia hagymaleves:
50 dkg hagyma, 1 l esoleves (kockabol), 3 dkg ghi (vagy vaj), 10 dkg kemeny
sajt (lehet ementali, eidami, trappista, karavan) en legtobbszor fustolt
trappistat szoktam hasznalni, 3 dkg liszt, 8 db kis szelet barnakenyer, 1
csokor pertezselyem, so, bors

1) A megtisztitott hagymat vekonyan felszeletelem (mindig szeletelot
hasznalok, ugy gyorsan megy) es vajon, keves soval, fedo alatt tobbszor
kevergetve puhara, csaknem pe'pszerure parolom. Liszttel megszorom,
hozzaadom az erolevest, lehetoleg frossen orolt borsot es fedo nelkul, lassu
forralassal addig fozom, amig a hagyma szinte felszivodik.
2) Kozben kenyerpiritoban megpiritom a kenyeret, minden tanyer aljara 2-2
szeletet teszek, befedem hajszalvekonyra szeletelt sajttal, es ramerem a
tuzforro levest. 2-3 perc pihentetes utan a kenyer jol megszivja magat es
ehetjuk. A tetejet meghintem megvagott petrezselyemmel. Nagyon szeretjuk.
Jo, hogy eszembe juttattad. :-)))  Eppen itt az ideje, hogy csinaljak.

Edit irta Gyorbol:
>Felado :  [Hungary]
>Kedves Zsoka!
>Melyen irigyellek a konyvecskedert!:)))

Ha gondolod szivesen irok neked maganba nehany receptet, hogy
ne untassam vele a listat.

>Van amit ertek belole (legalabbis azt hiszem): A sutocso kozonsegesen a
>suto, meg most is hivnak eteleket "csoben sult"-nek. A bonchirozast en
>sem ertem - nem blanchirozas akart lenni?
Inkabb Emilia megoldasaval ertek egyet, goz furdoben valo sutest jelenthet.

> A farce inkabb huspure, nagyon
>finomra van eldolgozva. A taplaleleves tenyleg eroleves - nalunk a feher
>husbol, tyukbol fozott levest hivjuk fehernek (pl. marhabol sotetebb). A
>glace zselatin.

Ez utobbiakat viszont nagyon koszonom, mert teljesen hiheto a recept
szellemenek megfeleloen. Koszonom a segitseged!

>Felado :  [Germany]
>Temakor: A repulo kacsa ( 73 sor )
Megint hozta a formad, beindult a Pavlovi reflexem! :-)) Koszi!!
Misi, a vadkacsadban soret is volt? Mert, ha nem, akkor folotteb
gyanus, hogy tenyesztett kacsa volt. :-)) a kovetkezobol gondolom:

>Ha kellokeppen megsult, lemerjuk alola a kisult zsirt. Serpenyobe toltunk
>ebbol kb 2-3 dl-nyit, ket evokanalnyi liszt hozzaadasaval az egeszet
Nekem nem nagyon sult ki a vadkacsabol zsiradek, igaz, hogy csak
egyszer kiserleteztem vele, de ugy dontottem akkor, hogy maradok
a pecsenyekacsa mellett. Mar csak azert is, mert nem szerettem a sotet
tollak maradvanyait sem, bar mindent elkovettem, hogy ne legyenek. :-(

Ma'ra ennyi: Sziasztok: J. Zsoka

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS