Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 309
Copyright (C) HIX
1999-09-15
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 fokhagymaleves (mind)  31 sor     (cikkei)
2 Lasagne - ismet (mind)  10 sor     (cikkei)
3 Mascrapone (mind)  6 sor     (cikkei)
4 fagyasztas, sajt, es egyebek (mind)  70 sor     (cikkei)
5 tiramisu tejfollel (mind)  24 sor     (cikkei)
6 tarolas+napfogy+Hajni (mind)  97 sor     (cikkei)
7 REC... (mind)  45 sor     (cikkei)
8 kifagyasztas (mind)  11 sor     (cikkei)
9 Re: Svab nudlik +stb (mind)  100 sor     (cikkei)

+ - fokhagymaleves (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!
Ismet remek otletekkel lattatok el. Koszonet erte.

Vivien irta
>Étteremben nagyon finom túrókrém levest ettem, de eddig még nem sikerült
>a receptjére rábukkannom. Ha valaki ismeri az elkészítés módját,
>örülnék, ha közzé tenné. A fokhagymakrém leves receptje is jól jönne.

Ime egy francia fokhagymaleves: (negyedora alatt elkeszul)
Hozzavalok: 8 gerezd fokhagyma, 9 dl tej, 9 dl viz, 1 teaskanal Vegeta, so,
1 keshegynyi orolt feher bors, 5 dkg liszt, 5 dkg vaj, 4 tojas, 2
evokanalnyi borecet, 25 dkg barna/feher kenyer.

1) A jokora fokhagymagerezdeket megtisztitom es szetzuzom. Leveses fazekban
felteszem fo:ni a tejet, a vizet, egy kiskanal Vegetaval. Hozza'adom a peppe
tort fokhagymat, megsozom, es frissen orolt feherborssal megszorom.
2) Amig a leves felforr, a lisztet  a vajjal jol osszekeverem, majd
aprankent, allando kevergetes kozben a leveshez adagolom, hogy
higmartas-sururseguve valjon.
3) A felutott tojasokat szetvalasztom.  A feherjet a forrasban levo levesbe
csurgatom, ekozben folyamatosan keverem, amig a feherje szalasan
megkocsonyasodik. A sargajat egy cseszeben elkeverem a borecettel, s a
tuzrol felrehuzott levesbe keverem.
4) Azonnal, forron talalom. Betetnek piritott kenyerkockakat adok melle.

Martha kerdezte:
Mas:  mi az, hogy valaminek az "allaga"?  Melyik a-n van vesszo?
"A'llaga" csak az elso a' hang. Egyebkent az anyag konzisztencia'ja't
jelenti, jelen esetben a galuska tesztaja milyen suru legyen, ez ertendo
alatta.
Udv mindenkinek: Jeszenszky Zsoka
+ - Lasagne - ismet (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

A  #370-es  KONYHA-ban  kaptunk  egy  _kituno_ gombas lasagne receptet
Zsokatol ).

Ismeri  valaki a _husos_ lasagne elkeszitesenek modjat? Ha igen, kerem
arulja el a receptjet nekem is! :-)

Udvozlettel: Szomor Gabor
E-mail: 
+ - Mascrapone (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok,

>Mascraponet en sem talaltam
>es fogalmam sincs, hogy milyen lehet

Mascarponet az Auchanban lehet kapni, Budaorson.
+ - fagyasztas, sajt, es egyebek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyhasok!

Nem is gondoltam volna, hogy ekkorara novelem a KONYHA meretet a kis
kerdeskemmel :-))
Mindenesetre nagyon koszonom a hozzaszolasokat.

EMILIA
>Valamikor emlitettem valahol, hogy a zoldseget rendszerint blansirozva
>fagyasztom le.
En is ugy tudom, hogy csak igy lehet megorizni valamennyire a minoseget. De
pl. a keszen kaphato lefagyasztott leveszoldseget szerintem nem igy
csinaljak. Ferjem legkozelebbi nonemu felmenoje (na, finoman fogalmaztam?
:-) ) szokott ilyet venni, mert nem szeret sokat maceralni a konyhaban.
Hat....  Szoval en _azt_ a hasabra vagott repat nem talalnam fel a
vasarnapi huslevesben! 

>Elmeletileg mindent legmentesen kellene lefagyasztani.
Ez lenne az idealis. De hazi modszerekkel nem nagyon lehetseges. Egy ido
utan a husok is "Gefrierbrand"-ot kapnak, azaz kiszarad a szeluk. :-(


ZSOKA
>Azaz igazsag, hogy en leggyakrabban fustolt trappista, vagy fustolt Karavan
>sajtot szoktam venni, es ezek tenyleg nagyon jol birjak a melyhutot. Sot en
A fustolt trappistat nem is ismertem. Biztos kicsit zsirosabb, es ezert nem
morzsalodik szet. Na majd kiprobalom.


EDIT
Koszi a toltott krumpli recepteket. Neha a legegyszerubb dolgok a
legfinomabbak. Csak vacsora elott nem jut az eszembe semmi.... :-)
Emlekszem, regebben volt a Korteren egy Viking nevu gyorsetterem, ahol
lehetett ilyesmit kapni. 


YOBI
>a fagyasztott sajt nekem is bevalt, en is csak igy tudom biztositani, hogy
>mindig legyen otthon sajt, ugyanis a lanyom nagy sajtfogyaszto es ebbol soha
>sem lehet hiany otthon.
Igen, ezert tetszett nekem is az otlet. Mert ha veszek 20-30 dkg sajtot,
kitart 2-3 napig. Ha veszek egy egesz karikat (kb. masfel kilo), nem tart
tovabb egy hetnel. Mert akkor rajarnak a lanyaim  es unalmukban is azt
eszik :-). 

Az eretlen sajt szobahomersekleten valo erleleset ki fogom probalni.
Eszembe jutott, hogy nemreg lattam a tv-ben egy riportot a hires T. Nagy
Tamas sajtkereskedovel, aki szerint a sajtot _mindig_ szobahomersekleten
kell tarolni, olyan klasszikus uvegbura alatt. Na most kepzeld el a
palpusztait egy-ket nap utan. Szerintem kimaszik a bura alol... :-))

--ismet fagyasztas
>Nos a zoldsegfeleket fagyasztas elott egy percre mindig forro vizbe kell
>tenni, leszurni, huteni, majd kihules utan zacskozni es fagyasztani....
>Ilyenkor tele van a konyha muanyag talcakkal, azon gyorsabban hul. 
Allitolag az a legjobb, ha a forro vizbol egyenest jeghideg vizbe dobod,
amiben  lehetoseg szerint usszanak a jegkockak. Azt hallottam, igy jobban
megorzik a szinuket is a zoldsegek. 

--zoldsegtarolas
>Kenyelmesebb ismeroseim a vizora aknaban taroljak a zoldseget
Ez sem rossz otlet. Csak az a baj, hogy a hazon kivul van az akna. CSak az
ej leple alatt lehetne kivenni belole, maskepp a szomszedok is rajarnanak 
:-))
Lehet, hogy a tarolonkban fogom kiprobalni a homokos megoldast, az nem
futott, de annyira nem is hideg, hogy telen 0 fok ala csokkenjen a
homerseklet. 


Koszi mindenkinek megegyszer,
Zita
+ - tiramisu tejfollel (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyhasok!

Tegnap kicsit lelkiismeretfurdalasom lett, hogy kiprobalas nelkul
osztogatom az otleteimet, a libak meg csak doglenek... :-).  
(Ha valaki nem ismerne a viccet, holnap megirhatom)  

Epp volt itthon nehany darab kevesbe ropogos babapiskota, igy  este gyorsan
osszeutottem egy kis tiramisut, 20%-os tejfollel. Legnagyobb meglepetesemre
nagyon finom lett, es amitol tartottam, es Aliz is felhivta ra a figyelmet,
egyaltalan nem kovetkezett be. Tehat nem lett folyos, szepen osszeallt,
lehet szeletelni, es meg finom is. Talan kicsit konnyebb, mint a
tejszinkremsajtos eredeti valtozat, de az ize egyaltalan nem szenvedett
csorbat. Bevallom oszinten, en az alkoholbol mindig kicsit tobbet teszek
bele (a kb. 10 db piskotahoz legalabb egy-masfel dl Amaretto likort + a jo
eros kavet), ez mar meg is adja az alaphangulatot :-). 
Ket tojassargajat kevertem el harom jo pupos evokanal porcukorral,
beletettem az egy pohar tejfolt, majd a tojasfeherje habot. A retegezes,
kakaozas, stb. mind hagyomanyosan ment. 
Az olaszok biztos szentsegtoresnek tartanak _ezt_ az edesseget tiramisunak
nevezni, ezert javaslom a Tira Miska-t :-)))) 


Ciao
Zita
+ - tarolas+napfogy+Hajni (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

>VII. emeleti loggiajan hullampapir dobozban, napilapi 
ujsagban takarva 
>tartott krumplit, voroshagymat, repat, almat, me'g telen 
is,
Regen mi az almat igy tartottuk, talan egesz telen is, ha 
jol emlekszem. Azt ugy kellett, hogy az almakat egyenkent 
ujsagpapirba csomagoltuk, betettuk faladaba (amiben 
eredetileg volt) es ment ki a teraszra. (lakotelep, 1. 
emelet) A ladat ahhoz a falreszhez allitottuk, ahol belul a 
konvektor volt. Ugy emlekszem nem lett baja. 
De Zita, a vegso megoldas megis a pince lenne. Talan olyan 
szep nagy borospince, olyat kellene vennetek a hazhoz. :o)

**napfogyatkozasi kepek** Laci
Ha be tudod scannelni, akkor kerek belole!

**Hajni receptjei tovabb**
Az elso nem egy konkret recept, hanem nehany otlet a 
tengeri halakhoz es elkeszitesukhoz. Utanna egy edesseg.

Halak

Legnepszerubb es legfinomabb a lazac, tobbfele is van. A 
norveg a leggyonyorubb es a legdragabb, de van egy olyan, 
ami amerikai import, es itt nagyon olcso, tifeletek azt 
hiszem, hogy pink salmon nevre hallgat, es a Csendes-
oceanbol szarmazik. Ha tenyleg nalatok sem draga, akkor 
melegen ajanlom, nagyon egyszeru elkesziteni. Az egeszben 
vett halat (fejjel vagy anelkul) be kell dorzsolni belul 
soval, es aztan tetszes szerint izesiteni citromlevel, vagy 
kaporral, vagy kaporral es hagymakockakkal, es kell bele 
egy kis vaj (merettol fuggoen egy-ket evokanal), be kell 
csomagolni alufoliaba, es be a sutobe, 200 fokon egy 
egykilos darab kb. 40 percig sul. Az alufoliat nem art 
elotte vajjal bekenni, hogy ne ragadjon hozza az allat. 
Utana talalhato, lehet hozzaadni citromot, vagy hollandi 
martast - fogalmam sincs, hogy keszul, en poralakban 
veszem, es fott krumplit. Sult vagy fott allapotban nagyon 
konnyu kifilezni, szinte magatol valik le a hus a 
csontokrol. A lazacbol szuper levest is lehet csinalni, de 
ennek utana kell neznem. A megtisztitott heringet 
hagyomanyos modon ki lehet rantani - egyszerubb modja az, 
ha elhagyjuk a lisztet es a tojast, es mindjart prezlibe 
forgatjuk. Es van meg egy receptem, ezt tegnap csinaltam, 
es mmmmmde jo volt. Ugy hivjak, hogy provencal 
tokehal.Feher, nem tul izes halfilek kellenek hozza, pl. 
tokehal, negy fore 5-600 gramm. Egy tuzallo tal aljat 
kikenjuk vajjal, majd kirakjuk 3-4 karikara vagott 
paradicsommal.A paradicsomot megsozzuk, borsozzuk, mehet ra 
egy-ket illatos fuszer (bazsalikom, rozmaring), majd 1-2 
gerezd szetnyomott fokhagyma. Erre kerul egy porehagyma 
felkarikazva, es esetleg egy zoldpaprika, szinten 
felkarikazva. En zellerszarat hasznaltam helyette. A 
zoldsegre rafektetjuk a halfileket, vagy felvagott 
haldarabokat, es ezeket megkenjuk fuszervajjal, ami ket ek 
vajbol, egy gerezd fokhagymabol, apritott petrezselyembol 
es sobol all. 250 fokon 30-35 percig sul, rizs valo hozza.

ALMATORTA

Az otthoni kedvenc sutemeny az almatorta. A sikere1t az 
(is) biztositja, hogy Zsuzsa lanyom s Balazs fiam most mar 
egyedul is elboldogulnak vele: csupan a forro edenyek 
manoverezesekor kell a segitseg.
3 evokanal cukrot barnara piritunk es egyenletesen beontjuk 
egy tuzallo uvegtal aljara/oldalara -- a cukormaz azonnal 
rahul. (Tuzallo tal helyett egy vastag falu la1bos is 
megteszi.) Kozepes meretu (noi o2ko2l nagysagu) almakat 
meghamozunk es ovatosan kivagjuk/vajjuk a magha1zat, ugy, 
hogy az almak egeszben maradjanak.  Minden almaba egy 
kaveskanal savanykas lekvart es mogyoronyi vajat teszunk, 
majd az almakat jo szorosan egymas melle, a cukormazas 
talba tesszuk. Forro sutobe teve kb. 7..10 percig hagyjuk 
az almakat megpa1rolodni/puhulni. Kozben sima 
piskotatesztat kavarunk (2 tojas sargajat, 2 kanal vizet, 3 
kanal cukorot, 4 kanal lisztet es kaveskanalnyi sutoport 
simara kavarunk, majd ovatosan hozzadjuk a ket tojas 
feherjebol egy kanal cukorral kemenyre vert habot) es a 
parolt almakra ontjuk. Forro sutoben kb.15..20 perc alatt 
aranybarnara sutjuk. Hagyjuk kihulni, majd kiboritjuk, ugy, 
hogy az almak folul legyenek. Tejszinhabbal (boven) 
letakarjuk az almakat ... es maris szeletelhetjuk.
Ez az almatorta az alap: varialni lehet es kell! Pl. 
tejszinhab helyett vaniliakremmel (is) borithatjuk; az 
almakba gyumolcsleben aztatott aszalt gyumolcsot tehetunk; 
a piskotateszta felet egy kaveskanal kakaoval barnara 
szinezhetjuk; stb. Mindegyik mas es mas lesz, es ami a 
legfontosabb: majdem nem lehet elrontani, igy a gyerekek is 
nyugodtan hamozhatjak, tolthetik, keverhetik, diszithetik. 
Ha nagyon veszes a dolog, egy kis tejszinhabbal majdnem 
mindig "szalonkepesse" varazsolhato a suti! Jo etvagyat! Es 
viszlat!

Byte,
Krisztina
+ - REC... (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Téma: Rogtonzott marhaszelet...
  ______________________________________________________________
Sziasztok !
Hozzavalok:
50 dkg megfozott marhahus
1 fej hagyma
3 paradicsom
2 gerezd fokhagyma
1 dl vorosbor
1 csokor petrezselyem
10 dkg csaszarszalonna
10 dkg angolszalonna
2 dl husleves
olaj
so
bors
orolt rozmaring
A huslevesnek megfozott marhahust szeletekre vagjuk. Keves
olajban megpiritjuk a csikokra vagott csaszarszalonnat, majd
hozzaadjuk a felcsikozott angolszalonnat, a kockara vagott
hagymat, a szetnyomkodott fokhagymat, vegul a meghamozott, 
felapritott paradicsomot. Rovid ideig egyutt piritjuk, majd 
felontjuk a huslevessel es beleszorjuk az aprora vagott
petrezselyemzoldet. Soval, borssal, orolt rozmaringgal izesitjuk.
4-5 percig forraljuk, aztan beleontjuk a vorosbort es a hust is
beletesszuk. Meg 1x felforraljuk. Parolt rizzsel kinaljuk.
(ollozas)
--
Téma: Kaposztas retes...
  ______________________________________________________________
Haliho!
Hozzavalok: 
1 csomag elore gyartott, keszen vasarolt reteslap, 
1 kg kaposzta, 
cukor, 
tejfol, 
olaj.
A kaposztat reszeljük meg, sozzuk le, majd csavarjuk ki. 
Cukros olajon piritsuk meg szep barnara. A tolteleket 
tegyuk ra a kihajtogatott reteslapra, keves tejfollel 
locsoljuk meg, s a tesztat ugyesen tekerjuk ossze. 
Tepsibe teve a tetejet olajjal kenjuk be, es sussuk keszre. 
(Mai Nap 1998. januar 31.)
--
Jo etvagyat.  :-)                       <<<<<<<<<> Udv.: csl <>>>>>>>>>
+ - kifagyasztas (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

A romlando (husos, tejes) fagyott eteleket a hutobe tegye'tek, ne a meleg
lakasban tartsa'tok!  1-2 nap alatt minden felhasznalhato/fogyaszthato,
anelkul, hogy valaki valamilyen betegse'get kapna tole.  Jobb felni, mint
megijedni!

Es ha mar a temanal vagyok: amennyiben valami miatt (aramszunet, gep hiba)
a melyhuto egy ideig nem mukodne, s kicsit ma'r kieresztettek a
fagyasztott etelek, amiben me'g van jegkristaly, azt vissza lehet a
fagyasztoba tenni.  A tobbit surgosen fel kell dolgozni es elfogyasztani.
 
Martha
+ - Re: Svab nudlik +stb (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

> ===============================================
> Felado :  [Hungary]
> Temakor: kaposztas nudli, tiramisu ( 26 sor )

> receptjet azota is keresem. Legy szives ird meg, hogy keszul! A nudli
> receptjet tudom, csak a kaposztaet nem.
> Elore is koszonom.

Svab nudli kaposztaval
------------------------------

0,5 kg apro savanyukaposzta
10 dkg zsir vagy olaj
2 hagyma
nudli
so

Az aprora vagott hagymat vilagossargara piritjuk a forro zsiradekban.
Hozzaadjuk a kaposztat, rovid ideig dinszteljuk. Beletesszuk a hideg
nudlit, izles szerint megsozzuk es tobbszori kavargatas mellett szep
sargara piritjuk az egeszet.

No de most ha idaig vagyunk, akkor ideirom a nudli receptjet is.

Svab krumplis nudli
-------------------------

1 kg fott krumpli (lehetoleg egy nappal elotte fozzuk)
2-3 tojas
kb. 10 dkg liszt
so, szerecsendio
4 l fovo sos viz
ne'mi zsiradek

A krumplit meghamozzuk, vekonyra megreszeljuk. Hozzatesszuk a tojasokat,
a fuszert es annyi lisztet, hogy osszealljon (ez a krumplifajtatol is
fugg). A tesztat meggyurjuk es egy tekercset formalunk belole. Ebbol
vekony szeleteket vagunk es egy belisztezett deszkan kisujjnyi nudlikat
gyurunk. Ez ugy megy, hogy a tesztat kinyujtott ujjakkal gurigazzuk. Nem
kell egyenletes legyen, a 2 vege hegyesre vekonyodik.

A  nudlikat enyhen sos vizben addig fozzuk, ameddig fel nem jon a
felszinre. Esetleg eloszor csak egyet fozzunk, ha szetesik, gyurjunk meg
lisztet a tesztaba.

A kesz nudlirol csurgassuk le jol a vizet. Forro vajban megpiritva
szolgaljuk fel savanyu kaposzta vagy sult melle.
Magara is lehet enni. Ehhez kivajazott tuzallo talba tesszuk, leontjuk
tejszinnel felvert tojassal (1-2 tojas, 2-3 EK tejszin) es 200 fokon kb.
20 percig aranyszinure sutjuk.


Meg par szo a neverol. Hochdeutschul (azaz hivatalosan) ugy hivjak hogy
"Schupfnudeln", ez a gurigazastol jon ami dialektusban "Schupfen". Ennel
viszont viccesebb az igazi svab neve, "Buabaspitzle". Ez szo szerint azt
jelenti hogy a "kisfiu hegyeskeje" es aki latta hogy nez ki, az megerti
miert neveztek el igy :-))

> ===========================================
> Felado :  [United States]
> Temakor: Re: spatzle - galuska ( 10 sor )

> Kosz, Emilia, a kiegeszitest!  Egyebkent en a galuskat kb. igy
> keszitem,

:-) Pontosan. Neha komoly "vallashaboruk" folynak a neccen hogy a
Spaetzle most igazi svab specialitas, vagy csak a magyar nokkedli, azaz
galuska utanzata :-))))))))

> belemartom a forro vizbe, igy lecsuszik rola a teszta.  A kanal
> hasznalata
> azt is lehetove teszi, hogy ne kelljen vagodeszkat alkalmazni, mert
> azonnal a talbol szaggatok a vizbe.

Viszont a svabok direkt arra buszkek, ha szep vekonyra sikerul. Azaz ha
kemenyen megdolgoztak erte... ;-)

> Mas:  mi az, hogy valaminek az "allaga"?  Melyik a-n van vesszo?

A'llag. Ez mondhatni valaminek az allapota, tehat mennyire puha,
folyekony, kemeny stb.

> ===========================================
> Felado :  [United States]
> Temakor: zoldse'g fagyasztasa ( 5 sor )

> A friss zoldse'get tedd kb. egy-ket percre forro (lobogo) vizbe; hutsd
> le
> surgosen; fagyaszd, amint kihult.  Hasznalat elott fozd tovabb, mig
> puha
> nem lesz.

Martha! Ha megengeded, ezt felreteszem magamnak :-). A blansirozasnak
Ilyen kituno rovid velos leirasaval meg nem talalkoztam, ez lexikonba
valo!

Udv mindenkinek
Emilia, Stuttgart

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS