Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 355
Copyright (C) HIX
1999-10-31
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Gombaetelek (mind)  3 sor     (cikkei)
2 Hianyzo szam (mind)  11 sor     (cikkei)
3 Hol kaphato mexikoi szakacskonyv ? (mind)  7 sor     (cikkei)
4 Kaposztas beles... (mind)  20 sor     (cikkei)
5 egy'smas (mind)  75 sor     (cikkei)
6 es meg egy kicsi (mind)  7 sor     (cikkei)
7 egy'smas 2-ik fejezet (mind)  59 sor     (cikkei)
8 mindenfele (mind)  111 sor     (cikkei)

+ - Gombaetelek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Mindenkinek koszonom a recepteket. Szep lassan megvalositasra kerulnek.
Alkalomadtan kuldok hetkoznapi japan recepteket is.
Tibor
+ - Hianyzo szam (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok!

Most vettem eszre, hogy nincs meg a Konyha #338.
(Akkor volt egy szerverhiba a freemail-nel.)

Aki el tudna kuldeni, NE kuldje, csak irjon!

Koszi 

KASI

+ - Hol kaphato mexikoi szakacskonyv ? (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok !
Mexikoi szakacskonyvet keresek. Eddig minden konyvesboltban azt mondtak
probalkozzak az antikvariumokban. Barmilyen otletetet, javaslatot szivesen
vennek.

Koszonettel: Zita

+ - Kaposztas beles... (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szasztok !

Hozzavalok a TESZTAHOZ:
28 dkg finomliszt
14 dkg margarin
2 dl tejfol
1/2 citrom leve
so.
A TOLTELEKHEZ:
1 kg feher kaposztabol keszult piritott kaposzta
A TETEJERE
1 tojassargaja
A teszta hozzavaloit osszedolgozzuk, es hideg helyen 2 oraig 
pihentejuk, kozben tobbszor hajtogatjuk. Utana vekonyra nyujtva 
5x5 centis negyzetekre vagjuk, mindegyikre kupacnyi piritott 
kaposztat rakunk, felbehajtjuk es tojassargaval megkenve tepsibe 
tesszuk es megsutjuk.
--
OLLOZAS !
Jo etvagyat.  :-)                       <<<<<<<<<> Udv.: csl <>>>>>>>>>
+ - egy'smas (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

 [Hungary]
> Temakor: steak ( 8 sor )
Steak

Azt nem tudom hol lehet jó marhahust kapni (itt nem messze egy nagyobb uzletben
 :-0) de az biztos hogy csak tenyleg jo husbol lehet/erdemes kesziteni. A marha
hust u.mond "fuggeszteni" kell vagyis erlelni par napig szellos helyen felakasz
tva. Nalunk mar igy, fuggesztve kerul az uzletekbe, es kizarolag csak fiatal ma
rhat lehet kapni. Ki lenne az a marha aki öreget venne? (bocs, da nem tudtam ki
hagyni).
Egyebkent van is rola egy ki vicc: 
vevo a hentesnel: - ajnaljon nekem egy olyan darabot (hust) amit a legtovabb fu
ggesztettek.
hentes. - talan a farka ...

Tehat, ha mar a hentesnel vagy: kerd meg hogy egybensultnek akarod, vagyis a da
rab ne legyen egy "cafat", ne legyen "kover mint a diszno" ne legyen "oreg mint
 az orszagut" - most tobb hasonlat nem jut az eszmebe, egyszoval akkor jo ha a 
hus tokeletes :-0 !!!

Ezt a fenti fajta marhahust nem kell agyonfuszerezni ahhoz hogy jo izu legyen.

Kb. 1 kg hus, 1 1/2 tk so es frissen orolt fekete- vagy feherbors eleg is hozza
. Ezeket rapaskolod belerakod a husit egy eppncsakhogy meretu formaba: vagyis a
 hus ne vesszen el a sutoedenyben, es be az elomelegitett sutobe ami 125 vagy 1
75 fokos, tehat nem tul meleg. Az suto also feleben a husi sokkal jobban erzi m
agat, amit azzal halal meg hogy finomabb lesz es nem eg meg a teteje.
Ha 125 fokon sutod akkor - nyilvan - tovabb kell sutni, ca 1 ˝ orat, 175 fokon 
ca 1 orat.
Akinek van hus-homeroje: amikor a homero 55 fokos akkor a hus piros-rozsaszin b
elul, amikor 60 fokos akkor rozsaszin.
Ez idoben annyit jelent hogy:
1 kg hus 1 1/4 - 1 1/2 ora alatt, 125 fokon "francias" lesz
1 kg hus 50 - 60 perc alatt 175 fokon "angolos" lesz.
(nem tudom mikor lesz magyaros? de talan jobb ha nem probalod ki)
A "francias" azt jelenti hogy a husnak az egesz felulete - sutesi idotol fuggoe
n - piros-rozsaszin vagy rozsaszin. Ekkor kevesebbet is veszit a viztartalmabol
.
Az "angolos" azt eredmenyezi hogy a hus felulete szurkesbarna es a belseje rozs
aszin (igy a hus szerintem szarazabb lesz).

Ha tobb hust akarsz sutni mint 1 kg-ot akkor szereny velemenyem szerint jobb ha
 2 1-kg-os darabban sutod, vagy 2 x 60-80 dkg-os darabban, mert nekem nem siker
ult kg-nal sokkal nagyobb darab hust jora sutni. Persze bennem is lehet hiba. -
 vagy nem?
(varom hogy ellentmondjatok!!!!!) 
 - koszonom, visszaadtatok az onbizalmamat!

Persze a legfinomabb ha vesepecsenyet sutsz, es akkor a legbiztosabb az eredmen
y. Nemhiaba draga a lelkem! Itt en jofajta sutnivalo marhahust (MINDIG csontnel
kuli legyen!) tudok venni 
50-70 sv-koronaert (kb 27-tel kell szorozni), mig a vesepecsenye potom 160-200 
korul van.
Mindket esetben: amikor a hus kesz akkor talalas elött aluminiumfoliaba jol bec
somagolva min 15 percig hagyod allni.

Legjobb krumplipurevel, legszebb Herceegnö-burgonyval (ennek mar nem is jo a kr
umpli-nev!) - par nappa ezelott volt a recept, + bernais-szosz/salataval.

Van egy masik fajta amit csonttal egyutt arulnak es sutnek is, ezek azok a hata
lmas "amerikai" biffek, az u. n. clubsteak. Sajnos, nem tudom milyen resze a ma
rhanak, talan valaki Angliabo/Amerikabol segit? Ezen a huson rajtahagyjak a zsi
ros karimajat is, es egy szelet = egy adag. Mar aki meg birja enni, mert akkora
. Amikor eloszor kaptam egy ilyen adagot (sose felejtem el, vonaton utaztam Tor
ontobol Radium Hot Springs-be) a felet se tudtam megenni, pedig finom volt. Enn
ek ellenere fejenkent egy szelet husi, es a lenyeg hogy frissen sulve kell tala
lni.
A 1 1/2 - 2 cm vastag husszelet korul a zsirt bevagdalni es serpenyoben - attol
 fuggoen mennyire atsulve akarod - 3 - 5 percig sutni/oldal. Sutes UTAN, kozvet
len talalas elott kell sozni/borsozni.

A sött/sult krumpli, -puret elore kell elkesziteni, es a salatat/sav.uborkat is
.
folyt.kov.
Agnes
+ - es meg egy kicsi (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

vagy irok, vagy sem!
Most irok.
Meg a sult marhahushoz annyit: finom am gomba-  vagy cumberlandszosszal is
Megyek is es sutok/fozok.

sziasztok
Agnes
+ - egy'smas 2-ik fejezet (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Pacolt steak

1 - 1 1/4 kg csontnelkuli marhahus (lehet szarvas is)

Pacle:
3/4 dl almajuice, 1 dl vilagos borecet (vagy bor) 1/2 dl olaj, 1 tk feketebors,
 (3-5 szem fuszerbors aki szereti) 1-2 voroshagyma, 2-3 baberlevel 
A darabos belevalokat osszetorni, a hagymat felvagni, es az egeszet osszekevern
i.
A hust egy edenybe tenni es raonteni a paclevet ami el kell hogy takarja a hust
, es az edenyt lefedni. Lehet egy eros nylonzacsekban is pacolni.
Ha fagyasztott hust pacolsz akkor szobahomersekleten 2 napig kell allni hagyni,
 ha frisset akkor egy napig. Ha hutoben hagyod allni akkor 2 resp 5 nap a pacol
asi ido. Pacolas alatt nehanyszor meg kell forgatni.
Ha szobahomersekleten pacolod a hust es van kutyad/macskad akkor jo ha lekotod 
a
 labas tetejet, mert lehet hogy reggelre nem marad amit megsussel.
Amikor sutni akarod (ha meg van mit :-0) akkor megtorolgeted a hust ha kivetted
 a paclebol, esetleg korul is kotozheted hogy "csinosabb" legyen.
A paclet egy labasban 4-5 percig össze kell fozni majd atszurni.
Egy edenyben vajat (lehet hogy jobb ghit, en meg nem probaltam)
felmelegiteni hogy buborekoljon es a hust abban korbesutni hogy szep szine legy
en (de foleg hogy kapjon egy kerget ami "benntartja" a hus nedvessegtartalmat -
 es a pacizeket is), 2 ek soval besozni es az osszefozott, leszurt paclevel loc
solgatni. 1 1 1/2 ora mulva, sules kozben hozzaadni kb 1/2 kg apro hagymat (cha
lotten), 5-6 kisebb sargarepat 3-5 db paradicsomot es ezekkel meg ca 20-25 perc
ig sutni.
Amikor kesz akkor fedo alatt tartani amig a szoszt megcsinalod a pacleböl, ami 
a hus mellett keletkezett es kb 6-8 dl (ha nincs ennyi akkor leginkabb borral 
potolhatod, de "szegenyember vizzel foz" is megfelelhet).
4 ek lisztet simara keversz kis vizzel. A paclet felfozod es a lisztet belekeve
red es 3-4 percig fozod, besurited. Hozzaadsz 1 dl tejszint es azzal is kicsit 
fozod.
A zoldsegekkel, szosszal, savanyuuborkaval vagy salatamixxel (lehet kapni pl pa
prika/uborka/repa kevereket) es fott krumplival 
ta-la-la-la-lod. Meg enekelni is lesz kedved!

Par nappal ezelott Edit Svedorszagbol irt e tejekrol. Csak annyit akarok hozzat
enni (egyebkent bemasolom amit Editnek elkuldtem),
hogy:
Edit, nem akarom a konyhaba beirni, de a minitej 0,1 %-os, a konnyutej  0,5 %
-os, a kozeptej -1,5 % (ez az 1 volt jó) es a sarga dobozos az 3 %-os. 3,6 %-os
 tej itt nincs, de aztán van meg a nem homogenizalt "regimodi" tej ami kb 4-4,5
 %-os az idöszaktol fuggoen,
vagyis nyaron magasabb a zsirtartalma min telen, viszont arrol nem szedik le 
a tejszint es nem is homogenizaljak. Ebbol kifolyolag ez egy "igazi" tej, ossze
gyulik rajta masnapra a tejszin. Majdnem olyan mintha a paraszttol hozna az emb
er, csak joval dragabb. 
Aztan van meg a "gröna gĺrden" (= zold tanya) de en abban nem hiszek.
Viszont szerintem a 3 %-nak tobb tejize van es zsirosabbnak tunik mint a zacsko
s 3,6 %-os. De ez csak a sajat es a gyerekeim velemenye.
No jo,  nem pont ugyanaz mint amit Editnek irtam, mert itt leforditottam magyar
ra az elnevezeseket.

Meg annyit: imadom Misi leirasait, es nagyon szeretek olvasni is, egyik kedvenc
 "regenyem" a konyha!
Meg a pacalporkolt receptet is megoriztem, pedig nem is szeretem a pacalt.

Agnes
+ - mindenfele (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyhasok!

Eloljaroban szeretnem leszogezni, hogy nagyon szeretem ezt a listat olvasni.
:-))))) Az lehet ez oka, hogy Misi Ujhazy tyuklevesetol kezdve a
legkulonbozobb nemzetek eteleig mindenfele elofordul, vagy akar csak ha az
etel kiserletek leirasat veszem.

Krisztina irta:
>Felado :  [Hungary]
>Temakor: konyvajanlo ( 32 sor )
>Idopont: Sat Oct 30 06:46:00 EDT 1999 KONYHA #354

A konyv tenyleg nagyon szep, en mar nyaron lattam konyvesboltban, egyetertek
inkabb ajandeknak valo, ugyanis a tartalma mar meg van itthon. Viszont
karacsonyra, vagy egyeb alkalomra idealis ajandek.

Kasi irta:
>Felado : Kasko:to" Miha'ly
>E-mail :  [Hungary]
>Temakor: Gyorsan osszecsaphato etelek ( 46 sor )
>En sosem teszek bele tojast. 10 perces pihentetes eleg ahhoz, hogy
>a kemenyito egy resze kioldodjon es osszefogja a masszat.

Kasi miert nem teszel a tesztaba tojast, rossz tapasztalatod van vele, vagy
csak sporolsz? :-))

Edit irta Svedorszagbol:
>Felado :  [Sweden]
>Temakor: Most csak nehany valasz + nehany kerdes ( 102 sor )
>Zsoka:
>Legyszi, higgadj le! Mar bizonyara olvastad a valaszomat es Nikit ugyan
>komolyan gondoltam, azt viszont nem tudhatod, mert nem irtam, hogy
>a rozsdamentes kuktat a bolhapiacon vettuk 20 egesz SEK -ert/kb 6000 Ft/
>es ennek ellenere jol mukodott, amig ugyebar a nagylanyunk....

Editkem! Baromira higgadt vagyok, hiszen ez az alaptermeszetem. :-)))))
Tenyleg nem tudom mire alapozod, hogy nem vagyok higgadt.  Csak
nem gondoltad, hogy nem fogok tobbe enni, mert eletveszelyes a
legujabb kutatasok szerint. :-)))))))
Bar meg mindig nem tudtam meg, hogy a nagyleany mit kovetett
el a kukta serelmere. :-))

"Masik" Misi irta:
>Felado :  [Hungary]
>Temakor: ghi-mizeria ( 30 sor )
>Kokemeny lesz. Ezutan mar szobahomersekleten is akarmeddig elall.

Tokeletesen igy van!!

Emilia irta:
>Felado :  [International]
>Temakor: Re: remego marha es egyeb nyelvi problemak :-) ( 50 sor )
>A suto csove egyszeruen a suto, soxor nemetul is igy mondjak (Backrohr).

Koszonom a segitseged, gyanakodtam en is, de ha kivulrol is megerositest kap
az ember akkor az megnyugtatobb.

>Ahogy a recept kinez, arrol lehet szo hogy a formakat belehelyezzuk a
>suto zsirtepsijebe (ez a melyebbik) vagy egy hasonlo edenybe, ezt
>feltoltjuk forrovizzel ugy, hogy a vizszint kb. 2 cm-re a formak szele
>alatt legyen es lassu tuzon (120-150 fok normal suto) paroljuk.

Teljesen jonak tunik a megfejtesed. Koszonom!
Gondoltam, hogy a het vegen keszitek  az Eloetkekbol valamit, de
a Mindenszentek unnepe miatt ez maskorra maradt. Feltetlenul
beszamolok rola.

Zsuzsa  irta:
>Felado :  [Hungary]
>Temakor: steak ( 8 sor )
>Nem vagyunk a konyhaművészet nagy mesterei, csak egy marhasteaket,
>egybesült marhahúst szeretnénk készíteni, de eddig nem sok sikerrel.
>Tudna-e valaki jó tanácsot adni ezzel kapcsolatban? Esetleg tudja-e valaki,
>hogy Budapesten melyik hentesnél lehet kapni jó marhahúst? Kell-e pácolni?

Szia Zsuzsa!
Ha egybesult marhat szeretnel csinalni azt javaslom, hatszint vegyel 4-5
szemelyre kb 1 kg-t. Lehet, hogy mashol is talalsz jo hentest, de en a
Vamhazkoruti Csarnokot ajanlom, mert ott tobb helyen is egeszen jo minosegu
hust lehet kapni.

Roastbeef
1 kg hatszin, so, 1 keshegynyi orolt bors, 10 dkg margarin, 1 fej
voroshagyma, 5 dl marhahusleves (leveskockabol) 1 ek etkezesi kemenyito, 1,5
dl tejfol

1) Roastbeefnek csak jol hizott marha hatszinjet erdemes elkesziteni,
kulonben a hus ragos lesz! A sutes elott nehany napig olajban pihentetem.
Sutes elott a felesleges inakat levagom, de a faggyureteget rajtahagyom, es
3-4 cm-enket bevagdosom. A hust soval, borssal bedorzsolom.
2) Nagyobb serpenyoben 4dkg margarint felforrositok, es a hust eros tuzon,
nehany perc alatt, minden oldalan elosutom.
3) Ezutan az idokozben elomelegitett suto rostelyara helyezem ugy, hogy a
faggyus resze felfele legyen. A rostely ala tolom a csepegtetotalat, amelybe
egy keves vizet ontok. A maradek margarint is felolvasztom a serpenyoben, es
egyenletesen a husra ontom. 220 fokon kb. 20-25 percig sutom, kozben a
lecsepego level locsolgatom. A sutesi ido felenel a vekony szeletekre vagott
hagymat is a csepegtetotalba teszem. Az elparolgott vizet szukseg szerint
egy kis huslevessel potolom.
4) A kesz sultet langyos helyen legalabb negyedorat pihentetem, mielott
felszeletelem. Kozben a csepegtetotalcan osszegyult levet atszurom egy
martasos edenybe, hozzaadom a maradek huslevest, megsozom, megborsozom es
felforralom, a kemenyitot elobb egy kis hideg vizzel, majd a tejfollel
elkeverem, es a forrasban levo pecsenyelehez ontve, martassa suritem. Kulon
talalom a felszeletelt hus melle. Koretnek finom vajas zoldsegeket es apro
krumplit adok hozza.

Jellegzetes angol etel, en nem vagyok oda erte, de talan aki szereti annak
izlik. :-)))

Udvozlettel Jeszenszky Zsoka

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS