Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 254
Copyright (C) HIX
1999-07-15
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 belszin (mind)  6 sor     (cikkei)
2 Re: vadas - tanzaniai porkolt (mind)  85 sor     (cikkei)
3 bazsalikom (mind)  5 sor     (cikkei)
4 Re: *** HIX KONYHA *** #253 (mind)  73 sor     (cikkei)
5 Fw: Re:SOS (mind)  155 sor     (cikkei)

+ - belszin (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szevasztok.

Tudtok jo belszin elkeszitesi modot faszensuton. Szombaton elkeszitenenk,
igy, ha van otletetek azt maganba kuldjetek legyszives.

Koszi G.
+ - Re: vadas - tanzaniai porkolt (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok! Szia Anita !
>S.O.S.
>
>Vadas receptet keresek, segitsetek!
>Fontos! A parom holnap azt kert ebedre!!!
Akkor itt egy par klasszikus vadasrecept :
Vadas belszin (1956-os kiadasu regi szakacskonyvbol)
Szerintem mas husfelevel is ez a klasszikus vadas recept

Hozzavalok: 60 dkg belszin, vagy feherpecsenye, 5 dkg szalonna, 5 dkg zsir, 
2 kanal liszt, 1 dl tejfol, 1 dkg cukor, mustar
Pacle, 20 dkg sargarepa, petrezselyemgyoker vegyesen, egy fej hagyma, ecet, 
baberlevel
A hust megtisztitjuk, es a paclevel leontjuk. A pacle a kovetkezokepp 
keszul: A zoldseget es a hagymat karikara vagjuk, 1 liter vizben felpuhara 
fozzuk egypar szem fekete borssal es soval. Utoljara hozzaontunk 1-2 kanal 
20 %-os ecetet, es ezt a levet, nyaron hideg helyen 2-3 napig letakarva 
tartjuk, neha megforgatjuk. Elkesziteskor a hust 5dkg vekony csikokra 
vagott szalonnaval megtuzdeljuk, megkenjuk fagyos zsirral es a sutoben 
felig megsutjuk. Most hozzaadjuk a paclebol a zoldsegeket es keves pacle 
hozzaadasaval puhara paroljuk, amig zsirjara sul. A hust kivesszuk belole, 
letakarva meleg helyre tesszuk es elkeszitjuk a vadasmartast. A lepirult 
zoldsegekhez adunk ket kanal lisztet, azt jol atsutjuk, felengedjuk 
paclevel es a martast par percig fozzuk. Egy dkg cukrot barnara piritjuk, 
vizzel felhigitjuk es a martasra ontjuk. Izesitonek adhatunk meg hozza 
izles szerint par csepp ecetet vagy mustart, es vegul a tejfolt. A hust egy 
cm szeles szeletekre vagva, hosszaban a talra helyezzuk es a martast 
raontjuk. Csotesztaval vagy zsemlyegomboccal koritjuk a talat. A maradek 
martast kulon cseszeben adjuk.


Vadasetelhez az igazi zsemlegomboc a Mamam szerint:)))

Kisse kemenyebbre keszitett galuskatesztahoz hozzakeverunk zsiradekban 
elozoleg megpiritott 1x1 cm-es kockakra vagott 2-3 db szikkadt zsemlet, 
vagy kenyerkockat. (Ez olyan mint a zsirban sutott piritoskenyer, csak a 
kockakat kell elozoleg kisutni). Lobogo sos vizbe evokanallal 
beleszaggatjuk a gombocokat. Kb 5 percig fozzuk. Egy gombocot felbevagva 
meg kell nezni, a kozepe is atfott-e, ha igen kiszedjuk, lecsopogtetjuk.


2. pacle nelkul
Parolt marhafarto vadasan (korszerubb)
Hozzavalok: 60 dkg marhafarto, 4-5 dkg fusolt szalonna, 4 dkg zsir, 10 dkg 
vegyeszoldseg, 1 fej hagyma, 1 evokanal liszt, 2 dl tejfol, nehany szem 
egesz bors, 1 baberlevel egy kaveskanal mustar, egy pici cukor, ecet és so, 
1/2 citrom
Elkeszites: a megmosott hust vekony csikokra vagott szalonnaval 
megtuzdeljuk es megsozzuk. A zsirt felolvasztjuk, beletesszuk a 
szalonnaborket, a karikara vagott zoldseget, hagymat, borsot, baberlevelet 
es a citrom vekonyan levagott hejat. Nehany percig piritjuk, akkor 
beletesszuk a hust es egyutt piritjuk. Ha mar a hus is szepen megpirult, 
feleresztjuk 1/2 liter vizzel. ontunk ra egy evokanal ecetet, es fedo alatt 
paroljuk. Ha a levet elfotte, mindig keves vizet ontunk utana. Amikor a hus 
megpuhult, kivesszuk a lebol, a levebe ontjuk a liszttel elhabart tejfolt, 
izesitjuk citromlevel, mustarral, cukorra, es gyakran kevergetve kb. 10 
percig forraljuk, utana szitan atnyomjuk (vagy kezimixerrel pepesitjuk, 
elotte kiveve a baberlevelet, szalonnabort, citromhejat)


3. Fozoiskolabol a parolt marha vadasan :))))
A megmosott es megtorolt hust megsozzuk, borsozzuk es forro zsirban mindket 
oldalat atsutjuk, majd egy masik labosba atteve fedovel letakarva 
felretesszuk.
Zsirjaban szeletekre vagott voroshagymat, vegyes zoldseget piritunk, 
hozzaadunk egy baberlevelet, egy kanalka cukrot, borsot, es eros tuzon, 
allandoan keverve tovabb piritjuk, majd 2 dl. csontlevel vagy vizzel 
felengedjuk, megsozzuk, elkeverjuk, es az elosutott husra ontjuk. Mersekelt 
tuzon, fedo alatt paroljuk, idonkent a hust forgassuk meg, hogy minden 
oldala egyforman puhuljon. Elfott levet egy keves vizzel vagy feherborral 
potoljuk. Ha a hus megpuhult, atteszuk egy masik labosba, es fedovel 
letakarva goz folott meglegen tartjuk. A martast ket kanalka liszttel 
eljkevert tejfollel besuritjuk, izles szerint mustarral, cukorral, torott 
borssal es egy keves citromlevel es hejaval vagy csak ecettel izesitjuk, es 
jol felforraljuk. Ezutan jol atszurjuk.
A hust felszeleteljuk, es a forro martassal leontve zsemlegomboccal, 
burgonyakrokettel, makaronival vagy spagettivel talaljuk.



Mivel pacolni nincs idod ezert variald a 3 fele elkeszitesi modot.
Barmelyiket is valasztod a cukrot karamellizalva add hozza, es a sarga- es 
feherrepa aranya kb. fele-fele legyen.

Udv: Agi
+ - bazsalikom (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyhazok,
kerek recepteket bazsalikomos etelekbol, mert most az erkelyemen 
termesztem es csak a mozarella/paradicsom kombinaciot ismerem.
Koszonom
Sz. Andrea
+ - Re: *** HIX KONYHA *** #253 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szia Konyhasok!

Mar regen irtam, de most nem fozessel foglalkozom altalaban.
Felmerult itt viszont egy s mas.

> Felado :  [Romania]
> Temakor: LAGZI!!!!! ( 10 sor )

Ketfele torta/ igen, kialltak mar regen a probat!!!/

Gyumolcsos - tejszines:

Teljesen mindegy, hogy kerek vagy negyszogletes piskotat hasznalunk
es ehhez kell a mennyisegtol fuggoen egy - ket ananaszkonzerv vagy
friss oszibarack ill barmilyen idenygyumolcs, vaniliapuding es felvert
tejszinhab.

Altalaban harom lap kell hozza es ugy keszul, hogy eloszor megkenjuk
a legalso lapot vaniliapudinggal, erre ratesszuk a gyumolcsot - ujabb lap
szinten puding es gyumolcs - fedolap. Az egesz tortat szepen bevonjuk
a felvert tejszinnel es a tetejet is gyumolccsel diszitjuk. Huteni nem
art, mert igy finomabb, de abszolute natur torta -  minden vajkremtol
mentes es teljes siker.

Zseles gyumolcstorta:

A piskotat gyumolcstorta formaban kell sutni es kihules utan
kiboritva barmilyen idenygyumolccsel szepen kirakjuk a tetejet.
Aztan mar csak a felfozott es kihutott gyumolcskocsonyaporbol keszult 
zselet
kell raonteni./Hutoben mar felig alvadtra hutjuk a zselet/.
Hideg helyen egy par orat allni hagyjuk es talalaskor nemi tejszinhab
nem rontja el a hatast, bar enelkul is finom.
 
>Felado :  [International]
>Temakor: vadas - tanzaniai porkolt ( 13 sor )

>Vadas receptet keresek, segitsetek!
>Fontos! A parom holnap azt kert ebedre!!!
Melyik holnapra? Na, mindegy - talan jo lesz holnaputan is.

En igy szoktam:

Letszamtol fuggoen marhahusszeletek/levesben fott is lehet, de
akkor csak a veget figyeld/, 1 fej szeletelt voroshagyma, 2 db
karikakra vagott sargarepa, 1 db szinten karikazott feherrepa,
so, bors, baberlevel, nemi olaj, Az egeszet annyi vizben fozzuk,
hogy allandoan ellepje a hust , nem forralva. Idoigenyes, de
tenyleg nem jo tulsagosan rotyogtatni.

Ha a hus megpuhult, kiszedjuk a lebol es a levet atpaszirozzuk egy szitan
ill a baberlevel eltavolitasa utan kiturmixoljuk.
A labosban megolvasztunk egy evokanalnyi kristalycukrot/karamell
szine kell, hogy legyen/ es visszaontjuk a zoldseges kutyulmanyt.
Mustarral, citromlevel es meg esetleg nemi cukorral izesitjuk es
felfozzuk liszttel elkevert tejfollel, amig suru nem lesz. Izles
szerint meg utanaizesitunk, amig el nem erjuk a kivant izt.
Beletesszuk a husszeleteket es kisse allni hagyjuk talalasig.

Az egyszerubb valtozatnal a spagetti teljesen jo koret, de a legfinomabb
zsemlegomboccal, ami nem bonyolult, de szinten idoigenyes.
A zsemleket elozo este le kell kockazni es egy ejszaka szaritani.
Keversz egy csak sos palacsintatesztat es ebbe beleaztatod
a zsemlekockakat. Az a lenyeg, hogy az osszes levet szivjak fel./Neha
atkeverjuk./Sos vizben kell kifozni a gombocca formalt  "gombocokat".

>Valaki egyszer mar megirta a tanzaniai porkolt receptet,
>de elvesztettem, aki ismeri a receptet, kerem kuldje el!
Ez en voltam, de ezt mar csak maganban kuldom el, OK? Igyekszem
minnel elobb, de most muszaj mennem aludni, mert mar nem
latok rendesen olyan almos vagyok.

Tovabbi jo fozocsket mindenkinek, udv: Edit
+ - Fw: Re:SOS (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>
> . A frissen lott vadat felhasznalas elott jo
> nehany napig kell erlelni a hutoszekrenyben
> olajos-ecetes-fuszeres pacban. (A kulonfele
> vadetelek bonyolultabb receptjei ha erdekel
irj,
> az alabbiakat meg egy teljesen kezdo
haziasszony
> is el tudja kesziteni.)
>
> NYULPAPRIKAS
> Hozzavalok: 1 kg csontos nyulhus (lehet
hazinyul
> vagy vadnyul), 10 dkg fustolt szalonna, 1 nagy
> fej voroshagyma, 3 dl vorosbor, 1 dl tejfol, 2
> zoldpaprika, 1 paradicsom, 1 gerezd fokhagyma,
1
> teaskanal piros fuszerpaprika, 1 teaskanal
> liszt, izles szerint so.
> A csontos hust megmosom, leszaritom, es kisebb
> darabokra vagom. A voroshagymat aprora
metelem,
> a fustolt szalonnat nagyon vekony csikokra
> apritom, majd a zsirjat kiolvasztom. A porcot
a
> serpenyoben hagyom, hozzateszem a
voroshagymat,
> es uvegesre fonnyasztom. Ezutan a tuzrol
> lehuzom, belekeverem a pirospaprikat, es
azonnal
> raontok 2 evokanal vizet. A tuzre visszateve
> beleteszem a husdarabokat. Megsozom, es
> folytonos keveres kozben feheredesig piritom
> minden darabjat. 1 dl vizzel es 2 dl
vorosborral
> felontve, fedo alatt puhara parolom. Ha levet
> elfovi, aprankent keves vorosborral potolom.
Ha
> mar majdnem keszen van, hozzaadom a
kicsumazott
> es felszeletelt zoldpaprikat meg a karikakra
> vagott paradicsomot, vegul a liszttel simara
> kevert tejfollel besuritem. Jol kiforralom es
> galuskaval vagy sos vizben fott burgonyaval
> kinalom.
>
> PAROLT OZCOMB VOROSBOROS MARTASBAN
> Hozzavalok: 60 dkg kicsontozott ozcomb, 5 dkg
> fustolt szalonna, 25 dkg vegyes leveszoldseg,
1
> kis fej voroshagyma, 3 dl szaraz vorosbor, 2
> narancs, 2 gerezd fokhagyma, 3 evokanal olaj,
3
> cl konyak, 10 szem egesz fekete bors, citromle
> es cukor izles szerint, kis darabka
baberlevel,
> 1 teaskanal mustar, 2 evokanal ribizli- vagy
> afonyadzsem, 1 mokkaskanal torott fekete bors,
1
> teaskanal so.
> Az egy darabban hagyott ozcombot hartyaitol
> megfosztom egy hegyes, eles pengeju kes
> segitsegevel. A csikokra vagott fustolt
> szalonnaval megtuzdelem, es a felforrositott
> olajon minden oldalat korulsutom. A
serpenyobol
> kiveve felreteszem. A visszamaradt zsiradekon
> megpiritom a megtisztitott es vekonyra
> karikazott zoldseget, a hagymat es a
fokhagymat,
> majd a fuszereket beleszorva tovabb piritom.
Ha
> zsirjara sult, a liszttel meghintve, allando
> keveres kozben tovabb piritom, vegul a
> kristalycukrot is beleszorom. A cukorral
tovabb
> folytatom a piritast, egeszen addig, amig szep
> barna lesz a zoldseg. Ekkor belereszelem a
> megmosott es letorolgetett narancs sarga hejat
> (ugyelek arra, hogy a feher bundajabol egy
> darabka se keruljon bele az etelbe, mert
> keseruve valhat), beleontom a narancs
kicsavart
> levet es a vorosbort. Gyors keveres kozben jol
> osszeforralom, ezutan pedig belerakom az
> elosutott ozhust. Fedo alatt, a hus gyakori
> forgatasaval, puhara parolom. Ha levet ido
elott
> elfovi, akkor aprankent keves forro vizzel
> potolom. Ha a hus megpuhult, a martasbol
> kiveszem, es 15 percig pihentetem. Kozben a
> visszamaradt martast elkeverem a
> ribizlidzsemmel, belekeverem a mustart, es jol
> osszeforralom. Ha tul suru, keves vizzel
> higitom, ezutan pedig szuron atpasszirozom. A
> suru martasba belekeverem a konyakot, es a
> kozben felszeletelt hust beleteve, meg egyszer
> felforralom. Gombas rizzsel es
narancskarikakkal
> feldiszitve talalom ezt az unnepi, finom
> pecsenyet.
>
> TUZDELT OZFILE
> Hozzavalok: 80-90 dkg ozgerinc, 8 dkg fustolt
> szalonna, 4 evokanal olaj, 3 evokanal liszt,
> izles szerint torott fekete bors es so, 1,5 dl
> afonyadzsem.
> Az ozgerincet nagyon eles kessel ugy csontozom
> ki, hogy a szinhus egyben maradjon. (A
> gerinccsontbol keves zoldseggel es fuszerekkel
> finom levest fozok.) A husrol leszedem a
> hartyakat, es torott borssal megszorva,
olajjal
> bekenve, alufoliaba csomagolom, majd a
> hutoszekrenyben legalabb 3 napig pihentetem,
> ettol jo porhanyos lesz. Felhasznalas elott
> szeletekre vagom, kisse kiveregetem, szeleit
> bevagdosom es megsozom. Vegul a csikokra
vagott
> szalonnaval megtuzdelem. Lisztbe martva, keves
> forro olajon, hirtelen, eros langon megsutom,
es
> azonnal kinalom. Afonyadzsemmel es angolosan
> elkeszitett zoldsegfelevel talalom.
>
> VADDISZNOHUS TORMAVAL
> Hozzavalok: 60 dkg vaddisznolapocka, 50 dkg
> vegyes leveszoldseg, 10 szem durvara zuzott
> bors, 1 darabka baberlevel, 4 szem osszetort
> borokabogyo, 1 fej voroshagyma, 1 szal friss
> tormagyoker, izles szerint so.
> A husrol minden hartyat leszedek. A
zoldsegeket
> gondosan megtisztitom, es vastag hasabokra
> vagom. Megfelelo nagysagu fazekba beleontok
1,5
> l vizet, beleszorom az osszes fuszert, es a
> megmosott, tisztitatlan, hejas voroshagymat.
> Felforralom. Ha mar zubog a viz, ovatosan
> beleeresztem a husdarabot es megfozom. Ha mar
> majdnem puha, akkor adom hozza a zoldsegeket.
Ha
> minden megpuhult, a levet leszurom. (A megfott
> voroshagymat termeszetesen kidobom belole.)
Mig
> a hus fo, a tormat megtisztitom es lereszelem.
A
> talalasa olyanforman tortenik, hogy mely talba
> rakok hust is, zoldseget is, keves levet ontok
> ra, es a tetejet boven meghintem a reszelt
> tormaval. Kulon kinalok hozza petrezselymes
> burgonyat.
>
> Jo etvagyat kivanok:  Rumcajsz.
>

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS