Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 370
Copyright (C) HIX
1999-11-15
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Karfiol leves sult karajjal (mind)  57 sor     (cikkei)
2 Koszonom Pista Ba'! (mind)  4 sor     (cikkei)
3 RE: USA etelek (mind)  19 sor     (cikkei)
4 Re: Level Pista ba'tol (mind)  16 sor     (cikkei)
5 Politikat nem kerunk ide (mind)  19 sor     (cikkei)
6 Pulyka kocsonya (mind)  44 sor     (cikkei)
7 onvizsgalat (mind)  14 sor     (cikkei)
8 torok receptek (mind)  40 sor     (cikkei)
9 hagymakarika (mind)  24 sor     (cikkei)

+ - Karfiol leves sult karajjal (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok!

Nem haltam ehen, csak egyszeruen nem jutok hozza, hogy irjak.
Szornyu lehet finom receptek olvasasa kozben ehenhalni. ;)))

Zsoka!

Oszinte csodalod vagyok. Nem ismerek senkit, aki hozzad hasonlo modon
testesitene meg szamomra a tokeletes haziasszonyt.
Orommel sutsz-fozol barmi legyen az, es az aki igy irja a receptjeit 
mint Te, aki igy tud hozzaszolni masok receptjehez mint Te, az nem csak
szivvel-lelekkel foz, hanem igen nagy hozzaertessel is.
Emellett szinte naponta jelentkezel a "Konyhan", kincseket talalsz a 
pinceben es kozben azon torod a fejedet, hogy a pirosra pacolt szekeket
hogyan tudnad eredeti szinukre visszavarazsolni. Hodolatom!
Az az erzesem, hogy neked legalabb 30 orabol all egy nap.
Amikor ezt a sort olvasod, eppen akkor teszem a fuszeres polcodra 
kepzeletben azt a sargan fenylo szobrot amit OSCAR-nak hivnak, de ezen 
feher koteny es magas sapka van es egy nagy fakanalon pihenteti a kezeit.

"Elhetunk a kolteszet, a muzsika es a muveszet nelkul. Elhetunk sziv
nelkul is, es elhetunk baratok, s konyvek nelkul is.
De a civilizalt ember nem elhet szakacsok nelkul!"
(O. Meredith)

"A nemet es a francia vendeg, ha megette az etelt, megtorli a szajat, 
fizet es megy. A magyar vendegnek van legalabb egy jo szava is..."
(Matyas Rudolf Oscar-dijas meszterszakacs)

Es egy gyors recept a vegere.(Egyik kedvenc ebedem!)

Egy fej karfiolt annyi sos vizben megfozunk, hogy ellepje. Egy EK vegetat 
is teszunk hozza. Ha puhara fott kivesszuk a vizbol. Margarinban vagy 
vajban vilagos rantast keszitunk es a lehez keverjuk.
A karfiolt felbe vagjuk. Egyik felet rozsaira szedjuk es a levesbe tesszuk,
szerecsendiot reszelunk a tetejere.
Natur karajszeletet soval, borssal, pici fokhagymasoval es edes-nemes
pirospaprikaval fuszerezunk.
Sutovajat/margarint serpenyoben megforrositunk es a szeleteket mindket 
oldalukon tobbszor forgatva, keszre sutjuk.
(Igazan a vastagra szeletelt nyakas karajbol szeretem.)
Sos vizben fott kockara vagott krumplival a legfinomabb, amit a hus 
szaftjaval ontunk nyakon.
A megmaradt fel karfiol egy kis olvasztott vajjal leontve es szinten
szerecsendioval megreszelve pompas kiegeszitoje a masodik fogasnak.
 
Ha valakinek nem sikerulne a leves, jelezze es akkor leirom pontos
mertekegysegekkel!

Jo etvagyat kivan mindenkinek:
                              Misi

Ps.: Csak ugy az Eterbe kuldom egy disznotoros kapcsan: Hol tartana ma
az Emberiseg, ha mindenki normalis lenne?
(Hunniaban nincsen mar bolond, ki volt utolso, az is mar fejebol
keszult papucsban jar, kezeben tulipan es kozel lehet, mert ide hallom 
neha kopogasat.)
+ - Koszonom Pista Ba'! (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szia Olvaso!

Koszonom Pista Ba' nak a hagymakarikas receptet!
Konfetti.
+ - RE: USA etelek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Haliho.

A csipos csirkeszarnyakat Buffalo Wings-nek hivjak.
Csak ugy eleg nehez lenne elkesziteni, mert a nem 
tudsz egyszeruen alapanyaghoz jutni. Ugyanis:
Ugy indul a dolog, hogy a vagouzemben, mielott meg 
"kihulne" a csirkeszarny, a bore ala fecskendezik a
specialis paclet. Ezekutan csomagoljak, majd .....
a konyhan elkeszitik.
Azert kollegaim itt Babolnan gondoltak ratok, es 
mar kaphato itthon is a boltokban (a Babolna RT.
baromfiboltjaiban Pesten is van) hasonloan 
fuszerezett, elokeszitett csirkeszarnyakat.

Ui: Azert egy hasonlo receptnek meg utanajarok...

LOGOFF Suhy.

e'kezet, HTML jo:het.
+ - Re: Level Pista ba'tol (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Pista ba'!

> =======================================
> Felado :  [Canada]
> Temakor: Level Latinivics Laszlonak. ( 79 sor )

> Latinovics Laszlonak.

> Kedves Baratom.

Ez egyike a legszebb es legbolcsebb leveleknek, amit valaha is olvastam
a neccen. Nem, nem mondom hogy magyar nyelven... minden nyelvet
beleertve!

Udv
Emilia, Stuttgart
+ - Politikat nem kerunk ide (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!
Nagyon sajnalom, hogy meg ide a konyhaba is _begyuruzik_ a
politika, mert a "mocskos magyar" megjegyzes, valoban igazan
serto egy itthon elo embernek, de a politika ilyen, nincs benne
turelem a massag iranyaba. Igen, mi magyarok meg sajnos sok
mindenben _primitivek_ vagyunk, de megis rengeteg kivalo embert
termeltunk ki magunkbol. Nem szabad altalanositani! En nem eszem
disznohust, de eszem hust, na most ettol en meg nem tartom sokkal
rosszabbnak azt aki eszik, ha neki az esik jol, miert ne egye!! :-)
Mas kerdes, hogy valoban van nagyon sok lesullyedt ember videken is,
akinek a regi (fantasztikusan intelligens) magyar paraszthoz mar semmi
koze.  Az a bizonyos "a'l magyar virtus" nagyon-nagyon sokunk elott
ellenszenves. Sajnos az alkoholizalas meg mindig nagyon sok retegben
elterjedt itthon, es nagyon lealjasitja az embereket, de ehhez nem kell
parasztnak lenni!! Igen, sok-sok hibank van, de sok-sok erenyunk is!
Fel a fejjel Latinovits Laszlo en nem kapnam fel a helyedben sem a vizet!
Egyre jobbak leszunk, csak ido kerdese, nem lehet, hogy ne valtozzunk!!
Te is, en is,  mindnyajan valtozunk, egyre jobbak leszunk, remelem! :-))))
Sziasztok: Jeszenszky Zsoka
+ - Pulyka kocsonya (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hello!
Szia Agi!
>Felado :  [International]
>Temakor: Meg egy torok recept ( 42 sor )
>SULT TOJAS  (eloetel)

Koszi a receptet, legy szives irjad meg, ha tenyleg elkeszitetted, mi
a tapasztalatod, hogy en mar hasznositani tudjam. :-))

Kedves Pista Ba'!
>Felado :  [Canada]
>Temakor: Hagyma karikak, csirke szarnyak. ( 89 sor )
>Ket erdeklodonek igyekszem valaszolni.
>1./ Hagyma karikak.
>Szoval ez a teszta... de. Ha igazan jot akarsz itt van egy privat recept.
>4 tojas
>3 1/2 deci liszt
>2 1/2 deci tej
>1 deci allott so:r... ja, pia.
>3 ek olaj
>1/2 kaves kanal so

Nem akarok kotekedni a privat receptedet illetoen, de regota kozismert
itthon a sortesztas sult barmi...!! Nagyon regota hasznalt recept. Azert
jo, mert a sorben egyreszt sok a hab, amitol konnyu lesz az anyag, masreszt
a sortol szep piros szine lesz a sult akarminek.

Szeretnem leirni nektek a szombaton elkeszitett kocsonyam receptjet. :-)))

Pulyka kocsonya
Szukseges hozza szemelyenkent 1-1db kisebb pulyka felso combja, szokasos
huslevesbe valo zoldseg mennyiseg, voroshagyma, fokhagyma, baberlevel, egesz
bors, vegeta stb. es tanyeronkent 2 ek zselatinpor.
Egyszoval a szokasos modon megfozom a huslevest egy nagy kuktaban kb. 2-3
ora alatt, leveszem a tuzrol, es amikor ki lehet nyitni a kuktat, akkor a
forro levesbol kimerek egy edenybe kb 2-3 dl forro levest, amibe beleteszem
a zselatint, mit igyekszem jol elkeverni. Annyi levest szurok le egy masik
edenybe, amennyi tanyer kocsonyat akarok, es belekeverem a feloldott
zselatint. Ezutan a tanyerokba elrendezem a boretol es a csontjatol
megszabaditott hust, elosztom a zselatinos huslevest a tanyerokba, ha kihult
beteszem a hutobe, ott kb. 2-3 ora mulva teljesen megkemenyedik. Mi nagyon
szeretjuk!

Jo etvagyat mindenkinek. Sziasztok : Jeszenszky Zsoka
+ - onvizsgalat (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Utolag visszagondolva mar banom, hogy egyaltalan reagaltam
arra a levelre, igazat adok mind a megjelent, mind a maganban
kuldott levelekre, kar ilyennel foglalkozni es megzavarni egy
nagyon jo tarsasagot. Higgyetek el, csak elso felhaborodasom
szulte ezt a butasagot.
Nincs nekem semmi problemam a kinti magyarokkal sem, 
usa-ban el a hugom is, nagybattyam is, anyai agon kismartoniak
vagyunk es meg sorolhatnam. Talan pont ezert utott mellen a nem
vart kifejezes.

Kompenzaciokent legkozelebb leirom az en sajat marhaporkolt
receptemet.

Love,  Laci
+ - torok receptek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Agi!
Nagyon jo, hogy vegre bedobtad a torok recepteket! En is szeretnek kerni
Toled minel tobbet!! Egyre kulonosen faj a fogam. A torok baratom
mamaja  es noverei keszitettek szamunkra, amikor naluk vendegeskedtunk.
Mivel az etel eleg munkaigenyes, ezert volt szukseg bevonni a csalad
minden noi tagjat.
Az etel nevet nem tudom pontosan, de nagyon hasonlit a husos raviolihoz,
csak miniben! Apro, pici tesztacskak voltak daralthussal megtoltve es
valamilyen tejfolos szosszal leontve. Hozza meg mentaleveles
uborkasalata volt. (Ez utobbival ne faradj! Ezt mar en is tudom hogyan
kell kesziteni! ;-))
De arra a ravioli szeru finomsagra nagyon kivancsi lennek!
Megkornyekezned Anyosodat egy-par jo, torok recept erdekeben???
Egy etteremben pedig valami edesseget is ettunk, de annak sem tudom a
nevet. Valami cernameteltre hasonlo, vekony cernaszalakbol allo kis
gombolyag volt valami iszonyu edes, talan mezes, atlatszo, aranysarga
ontetben.  A baratom nagyon szereti, de en ket kanalnal tobbet nem
birtam enni belole, mert annyira edes volt. Tudod, hogy mi lehet ez?

A "kalapos-sult-tojas" is igencsak megkapta a fantaziamat, ugyhogy en is
kiprobalom.
Foleg az amerikai paradicsomokbol, mert azokra rafer egy kis "iz
javitas"! :-(

Egyebkent nagyon szeretem bongeszni a receptjeiteket. Kulonosen akkor,
amikor halvany gozom sincs, hogy mit fozzek a hetvegere!!!
Mar eleg sok receptet kiprobaltam es mind felkerult a csaladi "kedvenc"
listara!!

Amerikaban elo konyhasok:
Jon ismet a "pulykas" unnep. Mi nem birunk vegezni ekkora nagy doggel es
mar masnap is unjuk a maradekot majszolni. Nincs valami jo otletetek?
Meg a legkisebb pulyka is napokig ott husol a frigoban. Pl. csak
mellebol hogyan tudnek szaftos, nem tul szaraz, izletes, diszes etelt
tenni az asztalra?
Van valami jo recept? (Szerdan megyek pulykavadaszatra, igy surgos lenne
a "mentoov"!)

Udvozlettel,
Gyorgyi
+ - hagymakarika (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

A magam reszerol teljesen hagyomanyos modon rantom a hagymat. Akar a
rantott hust. Csak igyekszem minel nagyobb hagymat felvagni kb. 0.5-1 cm-es
karikakra.

Viszont rajottem, hogy a Burger King hagymakarikaja nem hagyma, hanem magas
hagymatartalmu teszta. Mar van egy otletem , hogy hogyan lehetne ilyet
csinalni:

1, Le kell daralni a hagymat
2, keverd el x mennyisegu lissztel,
3, Annyi tej hozza, hogy suru massza legyen
4, habzsakkal formazz karikakat, vagy akarmilyen mes format.
5, Fagyaszd le
6, Miutan kemenyre fagyott, panirozd be.
7, Forro olajban susd ki.

Meg nem volt idom kiprobalni, de remelm mukodik. Ha valaki kiprobalja, irja
meg, hogy hogyan sikerult. Majd en is igy teszek.

Ennek a modszernek meg van az az elonye, hogy fuszerezni is lehet.

Tucsi

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS