Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 392
Copyright (C) HIX
1999-12-07
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Fondue-rajongoknak (mind)  8 sor     (cikkei)
2 akcioa a Coraban (mind)  19 sor     (cikkei)
3 mindenfele (mind)  52 sor     (cikkei)
4 AW: *** HIX KONYHA *** #391 (mind)  28 sor     (cikkei)
5 Mézes süti (mind)  9 sor     (cikkei)
6 Re: Forditasok (mind)  94 sor     (cikkei)
7 Re: Mondamin es kocsonya (mind)  42 sor     (cikkei)

+ - Fondue-rajongoknak (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szervusztok!

Hatszemelyes rozsdamentes fondue-keszlet a Coraban
39xx forint a mostani akcioban. :-) 

Udv,

Mariann
+ - akcioa a Coraban (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Annyit beszeltunk a Fondurol, hogy ennek oromere a Coraban a hatszemelyes
rozsdamentesacel keszlet akciosan 3990 Ft. Egyebkent olyan 6-7000 forintba
kerul. Rogton meg is leptem magam eggyel karacsonyra. Meg egyet a
hugomeknak ajandekba. meg egyet a Sógoreknak ajandekba. Szoval tele volt a
kocsi fondukeszlettel. :o)

Ugyanitt akcios a Roclette (Bocsi, ha nem irtam helyesen, nincs elottem a
doboz.) Ez a Tefalnak az a Szeletsutoje, amelyik ovalis , nyitott, es az
asztal kozepere lehet tenni, hogy mindenki maganak susse a falatokat. A
sutolap alatt van nyolc kicsi kanal formaju tal, amiben ezt-azt lehet
melegiteni. Ez az uzletekben 14-17000 forint. Es a koraban sikerult magam
meglepni vele 9990 Ft-ert. 

Egyebkent most talatam ki, hogy egy sirkovessel vagatok ra egy kolapot,
hogy kolapos sutom is legyen :o)))

Tucsi
+ - mindenfele (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Fakanalforgatok! ;-)

Peter, koszonom a hosszu osszefoglalot az ettermekrol, memorizalom... :-))
A Schuchnal tenyleg jokat lehetett enni, onnan ismertem a Pethes levest is.
Nem is tudtam, hogy meghalt az oreg, bar  mar 15 evvel ezelott sem volt egy
fiatalember... 
Mi sem jarunk tul gyakran etterembe, de talan pont ezert nem szeretunk
mellefogni. 


>>Szerinted melyik a leghasznalhatobb (altalanos) szakacskonyv - mar ami
>>manapsag kaphato??

>Az osszes egyutt! :-) Bocs. De tenyleg igy van. Ha valami ujdonsagot
>fozok, akkor eloveszek 5-10 konyvet, mindegyikben megnezem, es igy
>dontok. 

Hat epp ez a bajom. Mert en is igy csinalom :-))))))) 
Sot. Elolvasom a tizfele leirast, aztan megcsinalom ugy, ahogy _en_
gondolom :-))))))) 

Altalanos szakacskonyvem tkp. csak egy van, a Horvath Ilona fele. Errol
volt nagyon lesujto velemenyed a multkor, vagy a Horvath Rozi felerol?? 


>"Majd megirom a Zitanak, milyen disznoolat csinalsz!"
:-)))))))))))))))))))))))

Rumli szempontbol felveszem a versenyt barmelyik ferfiszakaccsal :-))))) 

Errol jut eszembe: Van valamelyikotoknek olyan szuro jellegu anyagbol
keszult fedoje kifroccseno zsiradek ellen? Erdemes ilylet venni? 
Mi nagyon szeretjuk a hirtelen sult husokat (telen sajnos nem lehet
faszenezni :-)  ), de utalom, mikor utana az egesz konyha uszik a
szetfrocskolodott fuszeres, szojaszoszos olajban :-((((.


Monika, koszi a fondureceptet. :-) 
De azert tovabbra is keresem, hogy mivel lehetne helyettesiteni a Geyerzer
sajtot. Persze lehet, hogy a vegen veszek egy keveset belole, hisz epp
Karacsonykor sporoljak?? :-)))) 

Szivesen olvasnek Toletek karacsonyi menujavaslatokat, ki mit varazsol
csaladja unnepi asztalara. :-)  Hagyomanyosan halat, pulykat keszitetek,
vagy hangulattol fuggoen valami improvizaciot? 
Nalunk - mint mar emlitettem - fondu lesz 24-en este (hus es sajt), a tobbi
napokon pedig jovunk-megyunk (szulok, anyosek, stb.), tehat nem lesz sok
dolgom :-))  


sziasztok,
Zita
+ - AW: *** HIX KONYHA *** #391 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok,
nagy elvezettel olvastam Peter osszefoglalojat az ettermekrol.
Hozzatennivalom: a Szonyi ut kozepe tajan, a BVSC oldalan, a trolin tul van
egy Szonyi Panzio nevu hely, ahol FANTASZTIKUSan jo konyha van, es akkora
adagokat adnak, mint a Fatalban. Raadasul nagyon olcso is a mai viszonyok
kozott. Ajanlatom: Borzas-szelet, ami egy oriasi, fokhagymaban pacolt
husszelet, nem _csak_ prezliben, hanem valami egyeb kutyvaszban (bocsi)
kirantva, tejfollel meglocsolva, sajttal megszorva.... legkozelebb
megkerdezem a receptjet, mikor eloszor ettem, csak az izere es arra tudtam
koncentralni, hogy elfogyjon vegre :o))). 
Ha mar irok: egyszer mar megirtam cc 1 eve, hogy a husleveseknek ket fajtaja
van: ha a leves izere akarunk koncentralni (sima husleves), akkor mindig
hideg vizben tegyuk fel, ugy nem zarodnak a hus porusai olyan gyorsan,
szepen kifö az izanyag a lebe (Csirke, tyuk, kakashusleves, klasszikus
marhahusleves, stb). A gulyasnal (ahogy en keszitem, de ki fogom probalni az
eredeti, igazi paraszti valtozatat is, ami vegulis a fenti elvnek felel meg)
a hus ize is fontos, ezert zsiradekon gyorsan atsutjuk, hogy maradjon benne
az iz a husban, a lebe ezaltal kevesebb jut. A kinai konyha (wok-etelek) is
igy dolgozik. Az orolt pirospaprika valoban a zsiradekban oldodik teljesen
es szep egyenletesen fel, csak arra kell vigyazni, hogy ne egjen oda.
A libamajrol kerdezett valaki: en speciel mindig ugy sutom, hogy egyutt
teszem fel a libaha´jjal es szep lassan kisutom, a vegen picit atpiritom. A
maj nem szereti (szerintem), ha rogton durvaskodik vele az ember, es forro
zsiradekba dobja...
Udv
Ildiko  
mfG:      Ildikó Záruba
START  AMADEUS  GmbH
+ - Mézes süti (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Nem rég ettem valamilyen házilag készült mézes süteményt és nagyon ízlett. Kere
stem
receptet, de egyik szakácskönyvben sem találtam receptet.
Ha valakinek van... megköszönném!!

Üdvözlettel
                                   Katci
+ - Re: Forditasok (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

SziA Edit!

>>Szinten, hajtas epp az "ezredfordulo" miatt (Y2K).
> Szoval nem ismeretlen szamodra sem a fenomen?

Epp most nyomom egyik kliensnel a Win NT necc upgrade-jet.

> hogy a keves idodbol is aldoztal ra. Nehol nagyon vidam perceket
> szereztel es az esetleges kesobbi megfejtesek ellenere osszehozzuk,

:-) Nekem is jo volt kis lazitasnak.

> spanett es panirozott tonhalszeletekrol van szo. A serpenyot nem igy
> hivjak es soha nem szerepelt az iskolai ennivalok kozott - "ehetoleg".

Nemetul Pfanne - gondoltam az olasz panettone-ra is, de az egyaltalan
nem megy a halhoz :-)))

> Talalt, ha rablohusban gondolkodtal./Ja, ezt is meg azt is
> felhasznalhatunk
> ehhez, de a baconszeletek nelkulozhetetlenek./A jovoszosz barmilyen

Nemetul : Speck.

>>> www.pirog.se/gott.html
>>Isteni pirogi sved modra
> Aha, szoval a www mindenhol istenit jelent.-))) Ezzel a cimmel en sem

Nem, nem a www hanem a gott! Azaz nagybetuvel irva (Gott) azt jelenti
nemetul.

>>(pirogi = orosz toltott tesztataskak olajban kisutve)
> Bocs, de nem pirogi, hanem csak pirog eredetileg.

Azt csak magyarazatul fuztem hozza a t. kozonsegnek. De komolyan. mi a
pirog svedul, nem az a tesztataska?

>>> Formaterad kalkonsnitzel med applesas, potatis
>>Formazott borjuszelet almaszosszal, krumpli
> A borju az pulyka, a tobbi stimmel. A formazas egyeni dolog a harddisc
> ill winchester/kemenylemez talan magyarul/ milyensege alapjan.

Megint a nemet utan mentem, Kalb = borju, pulyka =Pute, Truthahn. Most
hogy mondod, egesz tavolrol jon hozza a Kapaun, magyaran kappan. A
formazast meg lehet hogy hivatalosan formatalasnak hivjak, de ez
ssszorrrnyuuu!

> =======================================================
> Felado :  [Canada]
> Temakor: gulyas, paprikas ( 22 sor )
> Idopont: Fri Dec  3 09:25:05 EST 1999 KONYHA #388
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

> Peternek igaza van. Az ugynevezett eredeti nepi etelek, egyszeruen es
> csupan
> nehany alapanyag felhasznalasaval keszulnek. Gondoljuk csak meg.
> Fozoedeny
> es a fozessel jaro korlatolt korulmenyek feltetlenul meghatarozzak nem
> csak
> a modszert, hanem a fuszerezes lehetosegeit is. Ha a magyar es itt
> hozza
> kell tennem minden mas nacio szakacs kulturajat nezzuk azt alapjaban
> ket
> csoportra kell osztani. A koznep es a kivaltasagos osztaly
> lehetosegeit
> figyelembe veve, - hogy egy peldat hozzak itt a Gulyas es az
> Eszterhazy
> Rostelyos, vagy az amerikai Pork and Beans es a Virginia Ham. Ot
> szakacs
> ugykodik a kastely konyhajan, de a paraszt kunyhojaban csak egy
> bogracs log
> a szabad kemenyes tuzhely folott s benne "Krumplis Oregtarhonya"
> rotyog
> vacsorara. Ott nincs Tarkony meg Kakukfu, Szerecsen dio meg Komeny de
> meg
> Fekete bors sem... uraknak jar az, messzi Indiabol hozzak s aranyat
> er.
> Praktikus egyszeruseg jellemzi a nep eteleit, etkezeset s ha hiszed
> vagy
> nem,  egeszsegesebb mint fenn a kurian a cifra lakoma.
> Tevedes ne essek, nep ide, nep oda karacsonyra libat toltok,
> majas-gombas-
> feherboros dekadens toltelekkel... Ja bizony, meg toltott kaposzta,
> dagadoval.
> Sutba hanyva "nepies" mivoltomat s rakoltom a havi nyugdijjam felet.
> Elvegre
> is egyszer van egy evben karacsony...
> Pista Ba'

> ***Visit my Homepage: www.homestead.com/stevenkas***


Udv
Emilia, Stuttgart
+ - Re: Mondamin es kocsonya (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

> Felado :  [Hungary]
> Temakor: hosszu ( 176 sor )

>>Az altalatok emlitett anyag engem egyetlen kesztermekre emlekeztet
>>espedig a Maizena nevu krumplilisztes suritore. Mindenhol maskepp
>>hivjak az biztos es en meglepo modon ezelott 15 evvel hallottam rola

> Nemcsak maskepp hivjak, mas is az osszetetele, ize.
> A Mondamin Klassische Mehl..e..e [talan Mehlswetze?] alapvetoen
> buzalisztbol keszulhet. Az teljesen rantas szeru es izu. Ajanlom
> mindenkinek.

Van Mondamin Speisesta:rke (=etelkemenyito) ami tiszta
kukoricakemenyitobol keszul, ra van irva a dobozra. A Maizena szintugy
(Mais=kukorica), NDK gyartmany volt. A Mehlschwitze (=lisztrantas,
szoszerint) nem tudom mibol, valszeg vegyipar is van benne ami
megakadalyozza a csomosodast. Ezt azert nem ismerem mert nem hasznalom.
De meg lehet nezni a dobozon, minden nemet (EU?) termekre ra van irva az
osszetetel, reszarany szerinti felsorolasban, ez kotelezo.

En altalaban nagyon ritkan suritek martast ilyesmivel, inkabb hagyom
magara, vagy a passzirozott/szetfott zoldseg suriti vagy ha "uriasabb"
eledel akkor jeghideg vajjal suritem. Es a rantasnal megtanultam, mindig
hideg vizzel/folyadekkal kell eloszor felereszteni es jol elkavarni,
akkor nem lesz csomos.

>> Felado :  [Hungary] irta:

>>Az nem a zsirtol lesz kocsonyas, hanem a kollagentol. Ez van pl. az
>>inakban, bo"rben. Ez oldodik ki a marhalabszar inaibol is, ettol lesz
>>suru a gulyas leve.

En is igy tudom. Pl. a glace-t, a "valodi" martasalapot kifejezetten
csontokbol keszitik, eloszor megpiritva aztan hosszan fozve. Ha kihul,
majd megall benne a kanal (ezert hivjak glace-nak ami uveget jelent). Es
en is ugy tudom hogy a kocsonyaba pl. ko:ro:m, fu:l, farok meg ilyesmi
jarja, kifejezetten a porcok miatt.

Udv
Emilia, Stuttgart

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS