Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 205
Copyright (C) HIX
1999-05-17
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Re: *** HIX KONYHA *** #202 (mind)  100 sor     (cikkei)
2 >A gyorsettermekben speci melyhutott krumplibol csinalj (mind)  7 sor     (cikkei)
3 marcipan (mind)  10 sor     (cikkei)
4 kinai (mind)  26 sor     (cikkei)
5 burek (nem recept) (mind)  6 sor     (cikkei)
6 cookies (mind)  72 sor     (cikkei)

+ - Re: *** HIX KONYHA *** #202 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szia mindenkinek!

> ===================================
> Felado :  [Hungary]
> Temakor: puliszka ( 10 sor )

> Szokott valaki puliszkat (polenta) kesziteni koretnek? Arra lennek
> kivancsi, hogy kukorica liszt, vagy kukorica dara az alapanyag. Egy
> recept
> alapjan megprobaltam lisztbol kesziteni - mersekelt sikerrel :-)

En mindig darabol keszitem, a liszt tul finom (es nem is letezett
RO-ban, csak a durva dara). A fozest mar leirta valaki, csak annyit
fuznek hozza, hogy en nem a legnagyobb tuzon fozom mert nagyon kopkod.
Ha van olyan fazek, amit lefedve be lehet tenni a sutobe, akkor az is
nagyon jo, ugy kb. 200 fokon kb. 20 perc alatt megvan.

Ha bo martasos dolgokhoz csinalom - pl. paprikas - akkor csak ugy
talalom fove, nem sutom ki kulon, hanem kavarok bele darabka vajat.

A legegyszerubb etel belole a tejes puliszka. Ehhez valamivel higabbra
kell fozni, 1 l vizhez 20-25 dkg dara. Azon melegen melytanyerban, bo"
szobameleg tejjel leontve talalni.

Mas:
Szinten sutes nelkul, jofajta tehenturoval es tejfollel talalni, ezt
nagyon szeretem nyaron, mert a turo+tejfol kellemesen huvos hozza.

Mas:
Kivajazott tuzallo edenybe beletesszuk a megfott puliszka felet, ra egy
reteg elmorzsolt feta turot (Telemea), erre piritott szalonnadarabkak
jonnek. Ra a puliszka masik fele, a tetejere ujra szalonna a zsirjaval
es tejfol. A sutoben osszerottyantani, amig a teteje kezd pirulni,
talalaskor tejfol jon ra. Ez nagyon finom dolog. Eredetileg liptoi
turoval keszitettuk - pontosabban a roman burduf turoval (=juhturo) - az
volt az igazi. De hol van ilyesmi NO-ban... <sohaj>

> ===================================
> Felado :  [Hungary]
> Temakor: undorito ( 22 sor )

> Huto: mert van az hogy a hutonkben olyan hamar megpeneszednek a
> dolgok? kb 1 het es minden zoldseg, gyumi tonkremegy.

Mibe csomagolod oket? Nyers vagy fott zoldseg?

En semmifele gyumolcsot nem teszek a hutoben, kiveve az epret, ha nem
esszuk meg azonnal mert maskepp hamar megromlik. Azt csak ugy a
dobozaval teszem be ha e'p, meg nem peneszedett meg kifejezetten a
hutotol. Egyebet csak ugy teszek hutobe, hogy megpucolom es lecukrozom,
pl. meggyet ha mar tulerett es nincs megeve azonnal.

Altalaban szarazak legyenek a dolgok es mindennek levegoznie kell, en
jartam mar csaszarszalonnaval is ugy, hogy a csomagolas miatt beizzadt
es megpeneszedett. Viszont nem teszek minden zoldseget sem a hutobe.
Pillanatnyilag zoldhagyma van kiteritve a konyhaban hogy szaradjon meg,
a kotegek belseje vizes volt, az garantalt romlas. Ha megszaradt, majd
beteszem a huto fiokjaba.
Piros retek: a leveleit levagni, ugy hogy par mm szara megmaradjon,
szarazon muanyag dobozba tenni.
Paradicsom: nyista huto, az egyaltalan nem hasznal neki. Kint all a
gyumolcsokkel egyutt egy nagy kosar tetejen, ha nap eri, legfeljebb meg
erik.
Salatak: leven csak 2 szemely, egyszerre csak a felet esszuk meg. A
tobbi megpucolva, de nem vizesen csak picit megpreckelve bekerul egy
nagy nylonzacskoba, lazan, hogy legyen helye boven, azt lezarni, frissen
marad 2-3 napig is. Friss fuszernoveny (petrezselyem, bazsalikom, stb)
ugyanugy lesz elteve (itt azt rendszerint csak nagy kotegekben kapni).
Spenot, mangold: hasonlokeppen, de ez ritka, mert amugy is fonnyad,
sargul, ugyhogy ha allnia kell, blansirozom.
Uborka, zucchini, karfiol: csak ugy, minden csomagolas nelkul a fiokban.
A karfiolrol le szoktam venni a levelek egy reszet, onnan szokott
kezdeni romlani.

Ja, es en asszem soha nem tartok ilyesmit egy hetig, az mar akkor sem
jo, ha nem peneszedik meg :-)

> ============================================
> Felado :  [Hungary]
> Temakor: Re: sor-szorp + salata ( 40 sor )

> gorog uborkasalata (remelem meg nem volt):

> Nagyon finom, most mar csak a kabatot kell megtalalni a gombhoz!
> Varom az otleteket, mi az, amihez passzol, es mi az, amihez nagyon
> nem.

:-) Ez bizony finom, igazad van.

Par kis- es nagykabat:
Sult baranyborda
Siman vagy tesztaban vagy rantva olajban kisutott zucchini, vinetta
(pardon, tojasgyumolcs?), paprika ( a husos zold fajtabol)
Fasirt, ami pl. csipospaprikaval vagy borsmentaval van fuszerezve

Altalaban torok-gorog beutesu sult dolgokhoz megy, onnan jon a recept.
Es Zitanak igaza van, reszelni kell az uborkat  es nem gyalulni.

Udv mindenkinek
Emilia
+ - >A gyorsettermekben speci melyhutott krumplibol csinalj (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>McDonalds, akkoriban valami kulonleges to:ro:k burgonyafajtat importaltak
>hozza.

Ugy tudom, Russel Burbanks a fajta neve, de boltban nem aruljak, legalabbis
Magyarorszagon en meg soha nem lattam.

Udv: Afonya
+ - marcipan (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hanna irta:
>a marcipan daralt mandula es porcukor kevereke. Sajnos a pontos aranyokat
>nem tudom, mert en is csak ugy a sajat fejem szerint csinaltam.

A pontos arany tobbfele lehet, termeszetesen annal ertekesebb a marcipan,
inel tobb benne a mandula. Egyebknet a neve is aszerint valtozik, van
"feles" marcipan, meg talan negyedes is, aszerint, hogy mekkora benne
a cukor:mandula arany.

Udv: Afonya
+ - kinai (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Zita!

Egy levest ajanlanek, ami nalam mindig bevalt, olyanokkal is,
akik egyebkent nem esznek kinait. A neve csipos-savanyu
leves.

Szoval kiindulaskent venni kell valamilyen huslevest, esetleg
lehet kockabol is. Tenni kell hozza gyombert (a por megfelel, bar
a friss gyomber jobb). Ezutan beaztatott kinai gombat aprora
vagdalva kell beleszorni (ha nincs otthon, elmaradhat, de azert
sokat javit rajta). Majd szojaszoszt ontunk hozza (ezt mindenkeppen
venni kell, ha kinait akarsz fozni, legjobb a gombas izu) és ujhagymaval
valamint kis kockakra vagott paprikaval gazdagitjuk (legjobb a
paradicsompaprika). Mehet meg bele apro csikokra vagott sargarepa
es zeller is, esetleg kis kockakra vagott tofu.
 Akkor jo, ha a zoldsegek nem puhulnak meg tokeletesen.
Fokhagymat izles szerint lehet hozzaadni.  Vegul chilivel beallitjuk
a kivant csiposseget es fel-egy evokanalnyi ecettel izles szerint
megsavanyitjuk. Lehet meg hozzakeverni egy felvert tojast
(villa agai kozott ontve, allando keveres mellett) talalas elott,
illetve a tetejere szezamolajat vagy aprora snidlinget tenni.

Mint lathatod, erre a fajta levesre nincsen szigoru recept, ovatosan
kell a hozzavalokat  osszerakni es allando kostolgatas javasolt.

Udv: Afonya
+ - burek (nem recept) (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Mar nincs sok a szigetig.
Gyertek Ti is es probaljatok ott +tudni mi a modja a burek keszitesnek.
Amugy ha nagyon kell +probal6om +tudni nektek.
Udv:
--
az igazi belga
+ - cookies (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>My daughter & I had just finished a salad at Neiman-Marcus Cafe in
>Dallas & decided to have a small dessert. Because both of us are such
>cookie lovers, we decided to try the "Neiman-Marcus cookie." It was so
>excellent that I asked if they would give me the recipe and the waitress
>
>said with a small frown, "I'm afraid not but, you can buy the recipe."
>Well, I asked how much, and she responded. "Only two fifty, it's a great
>
>deal!" I agreed, just add it to my tab I told her. Thirty days later, I
>received my VISA statement from Neiman-Marcus and it was $285.00. I
>looked again and I remembered I had only spent $9.95 for two salads and
>about $20.00 for a scarf. As I glanced at the bottom of the statement,
>it said, "Cookie Recipe - $250.00"
>That's outrageous! I called Neiman's Accounting Dept. and told them the
>waitress said it was "two-fifty," which clearly does not mean "two
>hundred and fifty dollars" by any *POSSIBLE* interpretation of the
>phrase. Neiman-Marcus refused to budge. They would not refund my money,
>because according to them,"What the waitress told you is not our
>problem. You have already seen the recipe. We absolutely will not refund
>
>your money at this point."
>I explained to her the criminal statues which govern fraud in Texas.
>I threatened to refer them to the Better Business Bureau and the State's
>
>Attorney General for engaging in fraud. I was basically told, "Do what
>you want, it doesn't matter, and we're not refunding your money." I
>waited, thinking of how I could get even, or even try and get any of my
>money back. I just said,
>"Okay, you folks got my $250, and now I'm going to have $250.00 worth of
>
>fun." I told her that I was going to see to it that every Cookie lover
>in the United States with an e-mail account has a $250.00 cookie recipe
>from Neiman-Marcus...for free.
>She replied, "I wish you wouldn't do this." I said, "Well, you should
>have thought of that before you ripped me off," and slammed down the
>phone on her. So here it is!!! Please, please, please pass it on to
>everyone you can possible think of. I paid $250 for this...I don't want
>Neiman- Marcus to *ever* get another penny off of this recipe....
>
>NEIMAN MARCUS COOKIES (Recipe may be halved)
>
>2 cups butter
>4 cups flour
>2 tsp. soda
>2 cups sugar
>5 cups blended oatmeal (measure oatmeal and blend in a blender to a fine
>
>powder.)
>24 oz. chocolate chips
>2 cups brown sugar
>1 tsp. salt
>1 8 oz. Hershey Bar (grated)
>4 eggs
>2 tsp. baking powder
>2 tsp. vanilla
>3 cups chopped nuts (your choice, but we liked pecans best)
>Cream the butter and both sugars. Add eggs and vanilla; mix together
>with flour, oatmeal, salt, baking powder, and soda. Add chocolate chips,
>
>Hershey Bar and nuts.
>Roll into balls and place two inches apart on a cookie sheet.
>Bake for 10 minutes at 375 degrees. Makes 112 cookies.
>Have fun!!! This is not a joke --- this is a true story. Ride free,
>citizens! PLEASE PASS THIS TO EVERY ONE YOU KNOW!!!!!!!!!!!!!!!!!
>

Székely Gabriella
Robert Bosch Kft.
RBHU/FIN
Tel: 00-36-1-4313-849
Fax: 00-36-1-4313-899
E-Mail: 

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS