1. |
Garam Masala (mind) |
20 sor |
(cikkei) |
2. |
kemenyito (mind) |
21 sor |
(cikkei) |
3. |
Re: *** HIX KONYHA *** #45 (mind) |
23 sor |
(cikkei) |
4. |
Re: Garam Masala (mind) |
21 sor |
(cikkei) |
5. |
pulyka (mind) |
52 sor |
(cikkei) |
6. |
Re: Karacsonyi pulyka (mind) |
11 sor |
(cikkei) |
7. |
Garam-masala (mind) |
33 sor |
(cikkei) |
|
+ - | Garam Masala (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Hali Gergely!
Receptem nincs, de szoktam hasznalni a Garam Masala nevu
fuszerkevereket. Szaftos ma'je'telekhez,'rizseshushoz, rizibizihez
kevertem, hogy egy kis uj izt hozzon.
Indiai fuszer, a Tandoori Masalaval egyutt. Ez utobbi csipos.
Mindketto erosen illatos, ezert azt ajanlom, hogy eloszor ovatosan
hasznaljatok, aztan izles es tapasztalat szerint el lehet talalni a
kello fuszerezest
.A fuszerkeverek dobozanak oldalan van egy angol szoveg, ott biztosan
latszik az osszetetel, vagy a felhasznalas modja, csak en nem tudok
angolul.
Talaltam viszont egy receptkonyvet, Bence Vera: Vilagkonyha.
Ebben indiai etelek is vannak. A Garam Masalarol nem tesz emlitest,
Valoszinuleg a keverek osszetevoit hasznalja.
Ilyenek: curry, gyomberpor, bors, fahej,szegfubors,koriander, chili,
orolt komeny.
Gyomber es curry szinte mindenben van.
En csak ennyit tudok segiteni:
Sida
|
+ - | kemenyito (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok konyhamesterek!
Ma kimerito valaszokat olvashattam szalalkali ugyben, ezennel ujabb
"feladvanyt" tennek kozze:
Mi az etkezesi kemenyito, miert, ill. mi helyett jo hasznalni. Eleg sok -
foleg kulfoldi - receptben latom. Nagyjabol sejtem, hogy pl. szoszok
suritesere is jo (a kinai kajakat is ezzel suritik? - nem tudja valaki?),
de ezen kivul fogalmam sincs, mihez hasznalhato. (Ez is valami E szammal
rendelkezo adalek?? )
Mas:
Van-e valami jo receptetek osszegyujtott tojasfeherjek felhasznalasara.
Egyetlen suti receptjet talaltam csak a szakacskonyvemben, nem volt rossz,
de azert a rendes piskota finomabb.:)
Mostanaban lefagyasztom a maradek feherjeket, s bar szkeptikus voltam, de
rendesen felverodik habnak.
Igy aztan nincs tobbe peneszedo tojasfeherje a hutoben :))
Varom valaszotokat
sziasztok
Zita
|
+ - | Re: *** HIX KONYHA *** #45 (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Ledves Peter,
Itt kuldok egy pulyka receptet, amit csak 42 eve csinalok minden Karacsonykor.
A nyakat, belsoreszt kiveszed , megmosod es kis labosan zoldseggel, soval
fozod ( ez lehet a levest) .Az egesz pulykat is megmosod hideg vizze,
besozod kivul es belul.
En szoktam tolteleket is tenni bele.
Toltelek: 1 hagyma arpora vagva, maj lekaparva, szaraz kenyer tejben
megaztatva.(kb 5-6 szelet) Selery aprora vagva, petrezselyem egy kis
csokorral.
Egy tojas. So - Bors. Ezt jol elkevered es megtoltod a pulykat vele.
Nagy edenybe, sutube tenni lefedve. Kozepes meleg ( nemtudom othon hogy
vannak a sutuk.) Itt en 350 fokon sutom. 5-6 oran keresztul. En szokok ket
pohar vizet , kis olajat onteni ra.
Amikor megsult ( szep barna es kessel megszurva puha)
kiveszed a sutobol es hagyod hulni 1/2 orat utanna lehet felszeletelni es
szosszal tort krumplival felszolgalni.
A szoszt a pulyka suto aljan leve lebol keszited.
Kis labasba ontod, leszurve kis vizzel keverve . so - bors. Mikor forr
(lassan) beleontesz 2 -3 kanal lisztbol es kis vizbol keszult masszat.
Vigyazni kell ne forjon nagyon, mert csomos lesz. A pulyka just ezzel a
szosszal talalod mindenki fogja szeretni.
Sok szerencset a fozeshez.
|
+ - | Re: Garam Masala (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
>Felado : [Hungary]
>egzotikus fuszert. Az egyik volt a targyban is emlitett Garam Masala.
>Ha jol sejtem, ez valami indiai fuszer. Tud valaki receptet kuldeni?
> - Gergely
Bocs, hogy nem teljesen a magam szavaival fogom leirni, de en is csak
konyvbol tudtam utana nezni a dolognak. A garam masala az eszak-indiai
konyha alapveto fuszerkevereke. Nagyon sok valtozatban hasznaljak.
Lehet 2-3 fuszer kevereke, és lehet nagyon sok fuszer kevereke is.
A garam masala legaltalanosabb osszetevoi : fahej, baberlevel, romai
komeny, koriander, zold vagy fekete kardamom, szemes fekete bors,
szegfuszeg, orolt szerecsendio-virag. (Konyvben a pontos mennyiseg
is levan irva, hogy mibol mennyi talalhato meg az alapreceptben.)
Altalaban husokhoz es a csirkehez adott hagymaalapu martasokhoz
hasznaljak. Talaltam recepteket is ahol hasznalni lehet, de mivel meg
nem probaltam Oket, igy csak ha erdekel ugy a konyvbol tudnam leirni.
Az etelek : Hideg fuszeres csirke, Savanyitott fokhagyma, Shami kebab.
Ha a receptek kiprobalatlanul is erdekelnek, akkor szivesen kozreadom.
Zsu
|
+ - | pulyka (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
.Sziasztok
Ime egy igazi karácsonyra való töltött pulyka recept. Be kell valljam nem
tőlem származik (Szabokine Jung Andreatol kaptam webcuki), de a foproba
megtortent, nagyon finom.
Gesztenyevel toltott pulyka
Hozzavalok
3/4 kg gesztenye, 1,5 dl tej, 1 db szikkadt zsemle, 10 dkg vaj vagy
margarin, 40 dkg serteshus, 2 egesz tojas, 1 teaskanal szaritott majoranna,
so, feher bors, reszelt szerecsendio, 1 db konyhakesz bebipulyka (3 kg), 15
dkg vekonyra szeletelt csaszarszalonna, 1/2 kg aszalt szilva, 2,5-3 dl
szaraz vorosbor, 2 evokanal cukor, 1 nagyobb darab fahej, 3-4 szem
szegfuszeg, egy fel citrom vekony spiralban levagott heja, 1 fej
voroshagyma, 1/4 kg sampinyongomba, 30 dkg hosszu szemu rizs, 2 dkg
paradicsompure, 2 dkg liszt, petrezselyem a disziteshez, feher cerna es
fogpiszkalo.
A gesztenyet keresztben bevagdosva elomelegített sutoben (225 fokon) addig
sutjuk, mig a heja felreped. Hejat letisztítjuk es annyi vizzel, amennyi
ellepi, a forrastol szamítva kb. 20 percig fozzuk. Leszurjuk, majd
kevergetve a tejjel egyutt forras utan addig fozzuk, míg felveszi a tejet es
szet nem fo. Felolvasztunk 5 dkg zsírt. A vízbe aztatott es kinyomkodott
zsomlet es a hust ledaraljuk, osszegyurjuk a zsirral, a gesztenyevel es a
tojasokkal. Soval, borssal es szerecsendioval izesítjuk.
A pulykat kivul-belul megmossuk es megtoroljuk. Belul megsozzuk, megtoltjuk
a gesztenyemasszaval, majd a test nyilasait osszetuzzuk. Szarnyait
osszekotjuk a hatan, combjait a mellen, majd kivulrol is bedorzsoljuk soval
es borssal, vegul beboritjuk szalonnaval. Keves vizzel es zsirral tepsiben,
elomelegített sutoben (200 fokon) lefedve kb. 2 1/2 oraig sutjuk. Ha
elkeszult, a fedot és a szalonnat leveve, a pulykat a sult level
locsolgatva, fedetlenul tovabbi kb. 30 percig ropogos barnara sutjuk.
Az aszalt szilvat a vorosborral, a cukorral, a fahejjal, a szegfuszeggel es
a citrom hejaval 15 percig paroljuk. A hagymat felaprítjuk, a gombat
felbevagjuk, es a maradek zsiron megfonnyasztjuk. A rizst hozzaadva rovid
ideig tovabb dinszteljuk, majd 3/4 liter vizzel felengedve kb. egy teaskanal
soval felforraljuk. Fedo alatt kis langon 20 percig paroljuk. A pulykarol
eltavolítjuk a cernat, majd letakarva 15 percig pihentetjuk. A sult levet
egy labosba ontjuk, es keves vizet alaontve leszedjuk a zsirjat, melybol kb.
ket evokanalnyit egy ajabb labosban felforrositunk, es gyakori kevergetés
mellett keves liszttel megforgatjuk benne a paradicsompuret. A huslet 1/4
liter vizzel felontjuk, majd felforralas utan 5 percig fozzuk. Soval,
borssal izesítve finom szuron leszurjuk, es szoszos talba toltjuk.
A parolt rizst, a sult pulykat es az aszalt szilvat egy talon elrendezve,
petrezselyemmel diszitve adjuk az asztalra. A szoszt kulon kinaljuk
Fruzsi
|
+ - | Re: Karacsonyi pulyka (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
>Felado : [Hungary]
>Ha valakinek lenne elfekvoben valami klassz, nem tul
>bonyolult pulykareceptje karacsonyra, kerem kuldje el
>nekem. Levestol a sultig mindennel oromet szerezne.
Pulykat jol megspekeled fustolt szalonnava, aztan be vele a sutobe. (en a
spekelest ugy szoktam csinalni, hogy hegyes kest belebokok a husba, utana
muszereszcsipesszel megfogom a szalonnacsikot, es belenyomom, es akkor nem
csuszik, meg kevesbe leszek nyakig zsiros - ja igen erdemes a szalonnat
elotte fagyasztoba rakni, hogy jo kemeny legyen)
A'kos
|
+ - | Garam-masala (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!!!
A garam-masala valoban indiai fuszerkeverek. Ugy keszitik hogy tobbfele
fuszert megporkolnek es utana osszeorlik oket. Ettol van a barna szine.
A pontos osszetevokkel most nem terhelnek senkit, mivel igazan pontos
recept nincs is ra, hiszen Indiaban jobbara otthon csinaljak, es mint
tudjuk ahany haz, annyi szokas . :-) Persze vannak sablonok erre is, ha
valakit erdekelne szoljon, es akkor bepotyogom amit tudok rola.
Ha jol emlekszem garam-masalas repceptet kuldtem be ugy a 36-ik szam
kornyeken, igy inkabb azt most nem ismetelnem meg. Ha nem lenne meg,
persze kuldom megint.
Legjobb tudomasom szerint foleg zoldseges etelek keszitesere hasznaljak,
amely eteleket vagy rizzsel, vagy a speci kenyerfelesegeik
valamelyikevel fogyasztanak. Nagyon hasonlo tolteleket tesznek az
ugynevezett samosaba is, csak ott a toltelek joval fuszeresebb, mivel a
teszta valamenyit fel vesz a fuszerekbol.
Esetlegesen hasznaljak husetelek keszitesehez is, ott elsosorban a
pacolasnal add alapizt a husnak. De egyszer ettem mar csirke
tikka-masalat is, ami csirkedarabok johurtos-masalas nagyon suru
szaftban etelnek felel meg. Sajna a receptjet meg nem sikerult
kideriteni, mivel ezt az etelt egy eteremben kovettek el, de nem adom
fel a kuzdelmet, hatha egyszer en is megtudom hogyan keszul. Szoval ha
valaki ismerne, ne kimelje magat, (es a konyhat sem!) es legyszi kuldje
be a receptet!!!
Mas: az unnepek kozeledtevel azt hiszem aktualis lesz a kerdes. Ismer -e
valaki konnyen sutes nelkul eloallithato sutemeny receptet?
Ha igen, kuldjetek be egy parat, mert itt alok suto nelkul es sutit
szeretnek varazsolni a vasarnapi ebedhez ...
Elore is koszi,
Ancsa
|
|