Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1
Copyright (C) HIX
1998-10-19
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Csak finoman (mind)  4 sor     (cikkei)
2 Az elso vita (mind)  76 sor     (cikkei)
3 Lángos (mind)  18 sor     (cikkei)
4 mogyoros csirke (mind)  15 sor     (cikkei)
5 zepter (mind)  7 sor     (cikkei)
6 kedvenc krumplis receptek (mind)  37 sor     (cikkei)
7 rozmaring (mind)  9 sor     (cikkei)
8 gyors fott etel (mind)  12 sor     (cikkei)
9 To-csi? (mind)  12 sor     (cikkei)

+ - Csak finoman (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Gyerekek csak erzessel a finom kajakrol, mert en reggelente korgo gyomorral
szoktam "hix-elni", meg reggeli elott, es sokkal ebed elott :-).

A'kos
+ - Az elso vita (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szervusztok!

Na kedjunk akkor bele, celszeruen egy onmeghatarozo vitaval.

Nem kulonosen szeretnem, ha "receptlista" lenne ebbol a
levelezolistabol.
Aki a "hortobagyi husos palacsinta" receptjere kivancsi nagyon, az imho
a legjobban teszi, ha vesz egypar szakacskonyvet. Az amugy sem
nelkulozheto.

Jobban szeretnem, ha az egyszerubb szakacskonyvekbol nem megtanulhato,
szinvonalasabb temakkal foglalkozna. Es fokent jo tippeket adna az
elelmiszer alapanyagok beszerezhetosegerol, minosegerol, raffinalt
konyhatechnikai modszerekrol. Mindazon temakkal, amelyek a
szakacskonyvekben nem szoktak benne lenni.

A kaphato sokfele elelmiszer alapanyag minosegerol. Peldaul, hogy az
egyik [kinai hangasu nevvel arusitott[ porcukor minosege es ize
csapnivalo. Imho jobban hasonlit a liszthez, mint a porcukorhoz. Mig a
"Koronas" az nagyon joizu. A sokfele kefir, yoghurt, tej es tejtermek
kozul melyek a jobb minoseguek. Hol lehet kapni a legjobb virsliket, a 
egjobb szaraztesztafelesegeket. Hogy van nehany specialis babkave bolt,
ahol az atlagfogyasztok altal ismeretlen kituno minosegu babkavekat
lehet kapni. [Aged Gayo Mountain rulez! En eddig nem kaveztam. De miota
megkostoltam az ottani kavekat, azota minden nap megajandekozom magam
egy cseszevel.]

Jo borokat immar tobb helyen lehet kapni. Eszmeletlenul dragan a
specialis
borszakuzletekben. Es neha meg ezekben is csalodik az ember. De nyilvan
egeszen emberi aron is hozza lehet jutni kituno borokhoz. Egyszer
megkinaltak 300Ft/l aron vett Medockal, sajnos a baratom nem tudta
elmagyarazni, hogy melyik pinceben vette a Szepasszonyvolgyben. Pedig en
is hoznek egy kisebb hordoval. Aki ilyesmirol felvilagositast tud adni a
listan, az sokaknak nagy oromet szerez. Vagy arrol, hogy hol lehet
specialisan jo minosegu hust vasarolni. Mondjuk biomarhat. Kukoricaval
etetett hormonmentes baromfit.

Ez sokkal fontosabb, mint az hogy hogyan csinaljak bakonyi sertesjavat.
Persze azert a recepteket sem akarom kizarni. Csak nem szeretnem, ha
barmely jobb szakacskonyvbol kinezheto receptek nyomnak el a fontosabb
informaciokat. A magyar paprikas etelcsalad megvitatasa peldaul nagyon
hasznosnak tunik. Mert imho nagy ostobasag azt hinni, hogy a
sertesporkolt abban kulonbozik a paprikastol, hogy az utobbiban van
tejfol. [Nagyon sok
szakacskonyv igy irja] Aki meg a tegnapi porkolt maradekabol csinal ma
gulyast, az egyeb aljassagokra is kepes imho.

Vagy kozerdekunek tartom a jo minosegben nehezen elkeszitheto etelek
ismerteteset. Vagy azoket, amelyeket altalaban pocsekul szoktak
elkesziteni, es majd' mindenki azt hiszi, hogy annak olyannak kell
lennie. Jo pelda a KEMENYTOJAS! 8-) Aki kostolt mar a kereskedelemben
nem tul dragan kaphato tojasfozoben pontosan meghatarozott ideig gozolt
tojast, az tudja mirol beszelek. Vagy az a' point-ra sutott tournedost.
Ennek titkara
terjedelmes magyar szakacskonyvgyujtemenyembol sem lehet rajonni.
Rosszul is csinaljak mindenhol. Ettem mar borzalmas peldanyt a
meregdraga Feher Bolenyben is.

Apropo! Nagyon hasznosak lennenek az ettermekben szerzett tapasztalatok.

Sot! Mivel a netet videken, falvakban is olvassak, talan meg arra is
lenne jelentkezo, hogy a lista tagjai reszere valaki specialisan
tartott, es taplalt eloallatot neveljen.

A gasztronomia jellemzoen ferfi tema. Jo lenne tudni a listatagok nemek
szerinti megoszlasat.

Es rogton, meg idejeben az elejen javasolom a lista nevenek
megvaltoztatasat "gasztronomia" "gasztronauta" "gourmand" vagy
"feherasztal" listara, ha az idegen szavaktol a tobbseg idegenkedik.
Mert nem a konyha a lenyeg, hanem az elvezet.

Mi a velemenyetek a fentiekrol?

Udv, Peter.
+ - Lángos (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hello mindenkinek!
Az OTTHON-ról(ból),jövök, ez az első jelentkezésem.
Aki   lángos receptre kiváncsi,  ime:
Hozzávalók: 2 doboz kefir
                     2 db tojás
                     5 dkg élesztő 
                     2 evőkanál só (lehet esetleg kevesebb is) és
                     60 dkg liszt.
Elkészitése: a kefirt, élesztőt, és a tojást simára kell keverni,
bele a só, majd a liszet. Dagasztani nem kell.  A keveréket ajánlatos 
vagy műanyag kelesztőtálban, vagy olyan müanyagtálban elkésziteni, 
amelyiknek van teteje. Ha kész kb. félórát meleg helyen kell tartani, 
majd be kell rakni a hütőszekrényben. Másnapra a tészta jó, lehet belőle
szaggatni és /olajban/ kisütni. Ha nem fogy el egyszerre az egész adag,
a tésztát 3-4 napig fel lehet használni.
Jó étvágyat!
Üdvözlettel:
Végh Attila
+ - mogyoros csirke (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok~. Kozma Edina a nevem, Angolaban elek, es egy nagyon finom itteni
specialitas receptjet szeretnem nektek elkuldeni. Ropppant egyszeru, talan
joparan mar ismeritek is.
Ime: a csirket kizarolag soval es fokhagymaval lefuszerezed, hagyod allni kb
2 ora hosszat. Egy egesz hagymat felvagsz aprora az olajon uvegesre
parolod,utana ket nagyobb fej paradicsomot belevagsz, egy kiskanal
paprikaval meghinted, pici so, es hagyod, hogy ez a le osszeerjen, a
csiurket csak akkor rakod bele, amikor ez mar megvan. Amikor belerakod a
csirket, felkontod egy kis vizzel, hogy oda ne egjen, ugyelj ra, hogy mindig
legyen jo ledus, amikor mar a csirke majdnem kesz, akkor kiontod az a
paradicsomos paprikas levet egy kis talkaba, es kb 4'5 evokanal
mogyorovajjal osszekevered, jo csomomentesen. Ha ez kesz, akkor visszaontod
a fazekba, es par pecig ezzel fozod.
es kesz is. A hozzavalok mennyiseget termeszetesen izles szerint varialhatjatok
Jo etvagyta.  edina
+ - zepter (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Mindenki!

Tanacsot szeretnek kerni Zepter-edeny ugyben. 
Megeri-e azt a sok penzt amibe kerul, vannak ra kulon receptek, es egyaltalan h
ol lehet kapni, ha eppen nem jon szembe velem az utcan egy ilyen edeny-arus? 
Koszonom
Aniko
+ - kedvenc krumplis receptek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hi!

Hogy szepen belekezdjek:

Egyik kedvenc kajam a krumplilangos. Bizonyara sokan ismeritek, de azert 
egy receptet irok rola. Mivel mi se hasznalunk hozza merleget, ezert csak 
hozzavetoleges mennyisegeket tudok irni.

Szoval:
Hozzavalok: fel kg krumpli
	    liszt
	    2 dkg eleszto
	    2 tojas
	    so
	    suteshez olaj

A krumplit meghalmozzuk, enyhen sos vizben megfozzuk. Lecsurgatjuk a 
levet, osszetorjuk es hagyjuk teljesen kihulni. Ha hideg, hozzaadjuk az
elesztot(vagy egy kis vizben felaztatjuk, es hozzaontjuk), a tojast es
annyi lisztet, amennyivel jol gyurhato tesztat kapunk. Pihentetjuk 
min. 1 ora hosszat langyos helyen letakarva. Nagyobb 
pogacsakat vagunk belole, es 2-3 mm vastagra nyujtjuk. Olajjal kikent 
palacsintasutoben mindket oldalat megsutjuk. A sules sohasem egyenletes, 
nem kell megijedni. Ha mar foltokban a felulete sotetebb barna (nem 
fekete!), az az oldal jol van. Ez altalaban 1-2 perc, de nagyon tuzhelyfuggo.
Magaban, vagy ketchuppal megkenve finom.
Ugyan ebbol a tesztabol finom pogacsa is keszulhet(es viszont is, a 
krumplis pogacsa tesztajabol finom langos).

Jo etvagyat.
UI: Termeszetesen vanak varialt verzioi is, ha valaki ilyet tud, annak is 
van hely...


  NGabor

e-mail: 
+ - rozmaring (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hi!

Mas tema, uj level.
Mire lehet hasznalni a rozmaringot, mint fuszert? Semmilyen receptet nem 
talaltam ra eddig.

  NGabor

e-mail: 
+ - gyors fott etel (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Ismet en, ismet mas.

Egy "palyazatot" irnek ki. Temaja: gyorsan elkeszulo fott/sult etelek. A 
lenyeg: ismeros szituacio, a hazigazda/haziasszony hazaer este hetkor, de 
nyolckor mar szeretne a teve elott ulni megvacsorazva. A hidegkajat unja, 
ideje pedig ugye keves. Mit tud osszedobni max. 1-1.5 ora alatt, amitol 
jol is lakik, es nem kell hozza mesterszakacsnak lenni?


  NGabor

e-mail: 
+ - To-csi? (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok !
Udvozlok mindenkit aki szeret jokat enni es meg is tudja csinalni.
Lenne egy keresem. Szeretnem osszegyujteni egy bizonyos etel
receptjeit, vagyis, hogy hol, hogyan csinaljak meg es+ minek nevezik.
Mifelenk /Ajka/ to-csinak /hosszu oval/ hivjak, de a recept az mar
nem egyseges. Szoval ki milyen neven ismeri, meg, hogyan csinalja.
Fontos a hely pontos neve! Johet maganba is, ha masokat nem erdekel.
Udv:
-----Garai  József----------
-----06-88-210-245-------
Mail: 
Site: www.infornax.hu/~garai

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS