Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 19
Copyright (C) HIX
1998-11-05
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
		
A HIX-rol keszitett egy baratsagos TV-interjut Hildebrand Krisztian 
nehany napja Budapesten; ennek egy resze cikke szerkesztve
olvashato Krisztian hon- es vilaglapjan, a http://www.hungary.nu
cimen (a vege Nu es nem Hu), ahol azt is megtudhatod - na, mit is? ;-)

Jozsi. /HIX/
1 kosz (mind)  5 sor     (cikkei)
2 szent a be'ke! (mind)  9 sor     (cikkei)
3 Tofu es tojasos teszta (mind)  20 sor     (cikkei)
4 Hol a nutella es a vegeta receptje? (mind)  15 sor     (cikkei)
5 Toltottkaposzta. (mind)  37 sor     (cikkei)
6 RE: Avocado (mind)  74 sor     (cikkei)
7 WOK (mind)  9 sor     (cikkei)
8 Tofu-s recept (mind)  15 sor     (cikkei)

+ - kosz (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Koszonom a tofus recepteket, a Molnarne modra eppen keszul!
A masikat kisse nehezebb lesz, kell egy kis utanajaras a gombaert, de 
nagyon finomnak tunik az is!

Bela
+ - szent a be'ke! (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

K. Peternek:

"Ne a hir futa'rja't szidjuk; o" nem tehet rola...  :))"

Mikor a smiley-t tettem a sor vegere, azzal ma'r tudattam, hogy nem
haragszom!!!!!!  Persze akkor minek kell bekekotesi szerzodes?  ;-)

Udv.,
Martha
+ - Tofu es tojasos teszta (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok konyhafonokok!!!!

Van egy kis problemam. Meg tudna nekem valaki mondani, hogy mi az a
tofu? Tudom, hogy tudatlan vagyok, es ezt illene tudnom, de akkor sem
birok aludni attol a gondolattol, hogy jonnek a jobbnal jobb receptek es
en nem tudom, hogy mi az a tofu ...

Mas ...
Visszaolvasgatva az elozo szamokat, sok recept jott tojasos teszta
verziokra. Na akkor most en is csatlakoznek. Annyiban mas, hogy magat a
tesztat  churys vizben kell kifozni, es a tojast ugy keszited el mintha
hagymas rantotatt keszitenel (hagyma megdinsztel, ra a tojas), megszorod
pirospaprikaval v. szinten churyvel, soval esetleg egy kis borssal, Ha
megsult (marmint a tojas) azon melegeben osszekevered a tesztat meg a
nagyon picire osszevagott rantottat es kesz is, lehet talalni. En az
egyik itt dolgozo indiai sracnal ettem, nekem izlet, de lehet hogy csak
en voltam mar nagyon ehes :-)

Sziasztok, 
Ancsa
+ - Hol a nutella es a vegeta receptje? (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Meg a  *** HIX KONYHA *** #5 számában
Robika a  cimrol irta:
"Erdekel valakit a Vegeta hazi receptje?
Vagy a Nutellae?
Ha igen akkor nehany napon belul lekozlom oket itt!"

Mi tortént? Megvannak meg a recepetek Robika?
Szerintem tobben is orommel vennenk ha megirnad!

Egy kerdesem is lenne: 
Milyen husetelek melle teszitek be sulni az almat? Es milyen almat?

Monika
+ - Toltottkaposzta. (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok!

Bemutatkozásul roviden: Krausz Miklosne vagyok, 62 eves nyug-
dijas, talan alapito tag is???

Mivel kozeleg a Karacsony ,Szilveszter, itt kozlok, egy nem épen
dietas  "toltott kaposzta " receptet:

Hozzavalok:
3,5 kg. savanyukaposzta
1,5 kg. daralni valo disznohus
10  szelet( kb. fel ujjnyi ) fustolt szalonna
 4  evokanal zsir (retegesen koze)

Toltelek:
A hust 4 szelet fustolt szalonnaval , kb. 3 db.(kozepes fej) voros-
hagymaval ledaraljuk.Kb. 2 mokkaskanal kevert torottborsot,tet-
szes szerint sot, 3 db. egesz tojast, es  50 dkg. rizst teszunk 
hozza.Az egeszet jol osszekeverjuk.


A kaposztat, ha savanyu kimossuk, vagy kicsavarjuk, majd az e-
deny  aljara, elobb 2 kanal zsirt, majd ra egy sor kaposztat te-
szunk utana 1 sor tolteleket ( a tolteleket, lehet savanyu kaposzta-
levelbe gongyolni, vagy csak gombocokat formalni beloluk ),majd
ujbol  zsirt, kaposztat, tolteleket,míg elfogy az anyagunk. A tete-
jere kaposzta keruljon. Kozbe a megmaradt fustolt szalonnat,so-
ronként, szintén elosztva beletesszuk.
Feltoltjuk vizzel, ugy, hogy eppen ellepje, majd gaztuzhelyen 
langelosztoval feltesszuk foni (teljes langra,mig fel nem forr, majd
forras utan kis langon fozzuk ) 2 ora hosszaig.
 (Ha nem eleg savanyu a kaposzta, a kicsavart lebol ontunk hozza.)
TEJFOLLEL  TALALJUK!!!  (Minel tobbet melegitjuk annal jobb.!)

Jo etvagyat kivanok hozza!!!

Udvozlettel: Iren
+ - RE: Avocado (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Be'res La'szlo" irja:
>>6 honapos es 2 eves gyermekeim reszere szeretnek valami finomat kesziteni 
>>avokadobol. 
>>Van valakinek ilyen receptje? 
>>Allitolag nagyon finom!!

Bizony, nagyon finom...DE:  gyerekek nem szoktak szeretni, legalabbis
eloszorre nem, de mondok olyan receptet, amit jobban elfogadnak.
Elobb azonban elmondom az en elso talalkozasomat az avocadoval, amit
otthon mint "avokado korte" emlegettek.
Franciaorszagban lattam eloszor, izraeli import volt, nagyon draga,
de gondoltam, ez biztosan csudafinom  lehet, es vettem egyet.
Persze, azt sem tudtam, hogy alljak neki... eloszor felfedeztem, hogy
kemeny, vasrag heja van, harapni nem lehet - mint a kortet....
Aztan leszeltem belole egy szeletet - kiderult hogy oriasi magja van -
es mohon beleharaptam.... es azonnal kifordult a szambol...:-(((
Gyumolcsot vartam! Ez meg egy izetlen vacak volt...
Sokkal kesobb tanultam meg, hogyan kell banni vele es hogyan kell
elkesziteni.
Vasarlas: ketfele avokado van, az egyik joval nagyobb, majdhogy
kokuszdio nagysagu, gombolyded es sima fenyes bore van.
A masik valoban kortealaku es nagysagu es rucskos a bore.
Ez a kisebbik a jo, a nagyobb inkabb komplikaltabb fozesi eljarasokra
valo (de lehet, hogy masnak mas a velemenye...) Ezt a fajtat itt
HASSLE AVOCADO-nak nevezik.
Valogataskor eloszor is meg kell finoman nyomkodni: ha kifejezetten
puha, ne vegyuk meg, mar tulerett. Ha kifejezetten kemeny, meg
lehet venni, de 3-4 nap is kell neki szobahomersekleten, hogy jo
legyen (Ne felejtsuk el, hogy eretlenul szedik le es fagyasztva szallitjak)
Az a jo, amelyik ujjal megnyomva mar enged kicsit, mondjuk, mint egy
jo kemenyre tomott loszo"r parna.... Ha ebben az allapotban nem esszuk
meg, megpuhul, barnul es rostosodik a husa... szoval, jol el kell kapni!

Tisztitas: Megmossuk. Eles kessel hosszaba korbe bevagjuk egeszen
a magig. Ha eppen jo erett, ilyenkor egy kis ke's-feszegetessel 2 darabra
veheto sze't, az egyikben ott a mag. A heja aranylag konnyen levalik.
A magnelkuli felet kezdjuk el: ahol a sza'ra volt, egy kicsit levagunk es
onnan kezdjuk lefeszegetni a hejat. Kessel lehet segiteni, de nem vagni-
hamozni, csak darabokban leszedegetni, mint a hejaban fott krumplirol...
A masik felbol elobb kifeszegetjuk a magot, aztan ugyanugy lepucoljuk.
Nem baj, ha nem marad egeszben, ugyis darabolva lesz.

A jo avokado tiszta, nem tul mely zold, barnas foltok nincsenek benne,
legfeljebb kozvetlenul a hej alatt egy hartyanyi. Minden barnas reszt
ki lehet dobni. A husban rostokat erezni nem lehet. Ha igen, az mar
nem friss, de ha meg zold, meg lehet enni.

Az avokado legfontosabb izesitoje a CITROM. A leheto leggyorsabban
kell citromozni, mert gyorsan barnul. Meg alaposan citromozva is csak
nehany oraig tart ki! Ezenkivul keves SO'. En bizony, mast nem teszek
bele.

Avokado salata: az avokadot falatnyi darabokra vagjuk, citromlet es sot
adunk hozza es gyorsan osszekeverjuk. Ennyi az egesz!... Persze,
el kell talalni a citrom/so mennyiseget es aranyt, de kezdjuk kevessel:
egy avokadohoz egy kaveskanal citromle es egy csipetnyi so, aztan 
kostolgatni kell. Ez etvagygerjeszto eloetel.

Tojasos avokado: ugyanaz, csak 1 avokadohoz 1 kemenytojast is hozza
adunk kis kockakra vagva (tojasszeleteloben egyszer keresztbe, egyszer
hosszaba) Szinten eloetel,  ezt a gyerekek is szoktak szeretni.

Avokado krem: Az avokadot a kislyuku reszelon (tormareszelo) lereszel-
juk, ugyanigy a kemenytojast es a fentiek szerint izesitjuk.
Kis kenyerfalatokra vastagon felkenjuk, ugy esszuk eloetelkent.

Nem szabad elfelejteni: az avokadot nem lehet elore elkesziteni, mert
csunya szinu es rossz izu lesz 1-2 ora allas utan.

A fentieken kivul en vegyes salatakba (fejes salata+uborka+paradicsom...)
is bele szoktam vagdosni. Egyszer meg toltott tojasba toltottem bele a
szokvanyos toltelekek helyett...

Samuka
+ - WOK (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hello HIX Konyha,

    Irjatok meg legyszi, hogy hol lehet a subject-be emlitett dolgot
    beszerezni? /Szfvar kornyeke elonyben/ Es milyen arfekvesu?


      |\\  //|  //\\  \\  //   Koszonettel, Max
      ||\\//|| //__\\  >><<
      ||    ||||    ||//  \\   mailto:
+ - Tofu-s recept (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Egy finom, gyors es egyszeru recept vietnami forrasbol:

a tofut cm-nyi vastag szeletekre vagom, es forro olajban lassan 
halvany-aranysargara sutom. Az olajbol kiveve kb. felere higitott 
halszoszba forgatom, amelybe elozoleg nehany karika zoldhagymalevelet
aztattam.
A tofuhoz szoszt keszitek : kb. fel cm vastagra vagott voroshagymat 
(boven) keves olajon megparolok, es szeletelt paradicsommal, egy kis viz 
hozzaadasaval fedo alatt tovabb parolom. Vegetaval (eredetileg 
Na-glutamattal) es keves cukorral izesitem. Miutan a paradicsom szetfott 
benne, az utolso fel percben adok hozza hosszaban felvagott zoldhagymat, 
kozvetlen levetel elott pedig zoldhagymalevel karikat. Az elkeszult 
szoszt a tofura ontom. Parolt rizskorettel -szerintem- isteni.
sziasztok
Erika

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS