Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 201
Copyright (C) HIX
1999-05-13
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Kukorica es borsmenta receptek (mind)  119 sor     (cikkei)
2 'Szalonna' (mind)  11 sor     (cikkei)
3 amerikaban dara? (mind)  7 sor     (cikkei)
4 krumpli (mind)  15 sor     (cikkei)
5 Re: sor-szorp + salata (mind)  40 sor     (cikkei)

+ - Kukorica es borsmenta receptek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hi Konyhasok!

Minden recept ollozott!

McMacee-nak! Remelem jok lesznek, es izleni fognak!?!

Csemegekukorica leves
Hozzavalok: 30 dkg morzsolt csemege kukorica (mirelit vagy konzerv), 2 dl
kefir, 
2 húsleveskocka, 1 evokanal kukoricaliszt, 2 evokanal rozspehely, 1 csokor 
petrezselyemzold, 
2 dkg margarin, 1 mokkaskanal torott feher bors, 1 teaskanal mez vagy
porcukor, 
so.
A meg fagyos kukoricaszemeket a felforrositott margarinon, fedo alatt, sajat 
leveben nehany percig parolom, majd felontom 8 dl vizzel. Beleteszem a 
húsleveskockakat, beleszorom a torott borsot es a petrezselyemzold finomra 
vagott felet. Felforralom.
 Kozben a kukoricalisztet simara keverem a kefirrel es fel dl vizzel, 
majd a kevereket beleontom a levesbe. Felforralom, beleszorom a rozspelyhet, 
es kevergetve 5 percig fozom. Keves soval, cukorral (vagy mezzel) es borssal 
utanaizesitem, vegul raszorom a megmaradt petrezselyemzoldet, de mar nem 
forralom. A tuzrol lehúzva befedem, es 10 perc múlva talalom. (Ha konzerv 
kukoricabol keszul a leves, akkor leszurom a konzerv levet, a kukoricat a 
margarinon megfuttatom, es a leveshez ontve annak levet, a tovabbiakban a 
mirelit kukoricaval azonos modon keszitem.)

Soros kukoricafank
1 doboz kukoricakonzerv  1 db egesz tojas 2 gerezd fokhagyma 2 púpozott 
evokanal  kukoricaliszt  1 dl barna sor 1 mokkaskanal orolt gyomber 
1 mokkaskanal torott fekete bors  1 teaskanal so 1 mokkaskanal sutopor 
keves finomliszt, 
A kukoricat leszurjuk. A levet osszekeverjuk a habosra felvert tojassal, 
a sorrel es a fuszerekkel. Hozzaadjuk a megtisztitott, szetzúzott fokhagymat,
 majd a kukoricalisztet belekeverjuk. 10 percnyi varakozas utan annyi lisztet 
adunk bele, hogy a teszta galuska surusegu legyen. Beledolgozzuk a kukorica-
szemeket es a sutoport is. Evokanallal adagolva, 180 fokra felhevitett
olajba s
zaggatjuk, es gyorsan (5-6 perc) megsutjuk. Aprankent, egyszerre csak
 keveset sussunk, mert nagyra nonek a fankok. A folosleges olajat
lecsopogtetjuk 
es le is itatjuk a fankokrol. Melegen is, hidegen is nagyon jo. 
Nagyon egyszeruen es gyorsan elkeszitheto

Rizses kukoricas csirke (4 szemelyre)
1 kozepes meretu csirke, 20 dkg rizs, 25 dkg vegyes leveszoldseg, 
25 dkg csemege kukorica  (konzerv), 1 csokor petrezselyemzold, 1 fej
voroshagyma,
so, bors, A 24 cm atmeroju labost a parolashoz felmelegitjuk.
A csirket lemossuk, leszaritjuk, kis darabjaira vagjuk. A zoldseget 
es a hagymat megtisztitjuk, majd aprora vagjuk. A petrezselyem zoldet
megmossuk, lecsopogtetjuk, es finomra meteljuk. A rizst megmossuk,
lecsopogtetjuk.
A mar megfeleloen felforrositott edenyben egymas utan lepiritjuk a csirke-
darabok mindket oldalat, majd raszorjuk a hagymat es a rizst. Hozzatesszuk a
zoldsegdarabokat, a vagott petrezselyem felet, a kukoricaszemeket a konzerv l
evevel egyutt, es a rizst is beleszorjuk.
3 dl vizzel felontjuk, megsozzuk, megborsozzuk, es osszekeverjuk. Befedjuk, 
es a hoforrast a minimumra visszakapcsolva, kb. 30 percig paroljuk az etelt 
anelkul, hogy a fedot levennenk a tetejerol. Ezutan villaval ovatosan
atkeverjuk, 
raszorjuk a megmaradt petrezselyem zoldet, es meg 10 percig hagyjuk befedve. 

Hagymas kukoricapuffancs
30 dkg csemege morzsolt kukorica (mirelit vagy konzerv) 1 nagy fej 
voroshagyma  1 db egesz  tojas 2 dl tej 15-20 dkg liszt 1 csokor
petrezselyemzold  teaskanalnyi porcukor  csapott teaskanalnyi so 
1 mokkaskanal sutopor
A tojast habosra verjuk. Hozzaadjuk a sutoport, a cukrot, a sot, es a 
megmosott, lecsopogtetett, aprora vagott petrezselyemzoldet. Belekeverjuk a 
lisztet, es 15 percig hagyjuk allni. A tesztanak majdnem galuskamassza 
kemenysegunek kell lennie. A meg fagyos kukoricaszemeket is belekeverjuk, 
majd a forro olajba martott teaskanallal 170 fokos olajba beleszaggatjuk
a masszat. Egyszerre csak keveset tegyunk az olajsuto keszulekbe,  mert a
sules
folyaman megno a kukoricapuffancs! A 7-8 perc alatt megsult tesztat lecsopog-
tetjuk, es talra tesszuk. (Ha konzervbol keszitjuk, a konzerv levet is
keverjuk
bele, ekkor valamivel tobb lisztre lesz szuksegunk.) Forron, jeghideg 
majonezes martassal kinaljuk.

BORSMENTA!
Szardellas gomba
40 dkg apro szemu gomba, 5 dkg vaj, 1 evokanál szardellapaszta, 2 gerezd 
fokhagyma, 4 kemeny paradicsom, 1 nagy csokor zoldpetrezselyem, 1 mokkas-
kanalnyi borsmenta, ugyanannyi torott fekete bors, 1 dl tejfol, 1 dl 
tejszin
A vajat megmelegitjük, radobjuk a megtisztitott gombat, a finomra vagdalt
zoldpetrezselymet, megborsozzuk, beletesszuk a borsmentat, es fedo alatt 
sajat leveben puhara paroljuk. Ha zsirjára sult, hozzakeverjuk a szardella-
pasztat, a megtisztitott, szetzuzott fokhagymat es a lehejazott, karikakra 
szeletelt paradicsomot. Egy-ket percig egyutt piritjuk, vegul raontjuk a 
tejszint és a tejfolt, majd jol osszeforralva burgonyagomboccal vagy 
spagettival kináljuk. 


Gabriellanak! 
Remelem, hogy ezek a receptek eleg noisek es raadasul alkoholmentes italok!

Grape fruit koktel
4 dl grape fruit-le (juice vagy frissen preselt gyumolcs leve), 1 dl
citromle, 
2 evokanal porcukor, 4 dl szensavas tonik uditoital.
A citromleben addig keverem a cukrot, amig felolvad, majd hozzaadom a grape 
fruit levet, es ismet osszekeverem. Hosszu poharakba teszek nehany jegkockat, 
elosztom bennuk a gyumolcslevet, majd tonikkal feltoltom.
Pilotakoktel 
3 dl ananaszle (befottle is lehet), 3 dl frissen kipreselt narancsle, 
1 citrom kicsavart leve, 1 mokkaskanal mandulaaroma.
Az ananaszlevet osszeontom a narancs- es a citromlevel, majd belekeverem
a mandulaaromat. A kisebb poharak aljat telerakom jegkockakkal, ezutan 
raontom az italt es ezt azonnal kinalom.
Paradicsomkoktel 
4 dl paradicsom ivole, fel dl tejszin, 1 evokanal citromle, 
1 mokkaskanal Worcestershire martas, 1 mokkaskanal zelleres so.
Az osszes hozzavalot osszekeverem, majd az italt jegkockakra toltom. 
Mindegyiket szivoszallal kinalom.

Most ennyi!				Besse
+ - 'Szalonna' (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Segitsegeteket szeretnem kerni!

Felesegem szokott csinalni egy sutit, felejuk Papagaj sutinek hivjak.
Barna-sarga reszekbol all, tetejen tort dio (ha valakit erdekel, behozom a
receptjet). Suteskor mindig szepen feljon a teszta, aztan kicsit osszesik
es a kozepe mindig 'szalonnas' egy kicsit. Lenne valakinek otlete, hogy
mitol? Egyebkent nagyon finom.

Koszi!

Topy
+ - amerikaban dara? (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szervusztok,
meg tudja valaki nekem mondani, hogy az USA-ban mi felel meg a magyar
buzadara'-nak? Turot mar tudok hazilag csinalni, es nagyon faj a csalad
foga a turogombocra.


Koszi, Hanna
+ - krumpli (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Eloszor is koszonom mindenkinek a mogyorovajról folytatott ertekezeset es a
recepteket.

Most egy elegge szegyenletesen bagatell(nek latszo) dologban fordulok a
profikhoz: imadjuk a sult szalmakrumplit, de sohasem sikerul igazan jol. Ha
elore keszitett mirelitet veszek, az megszivja magat olajjal es a belsejeben
szinte csak szotyakos-olajos akarmi van. Ha en vagok krumplit otthon, akkor
a belseje megmarad ugyan, de nem lesz ropogos, hanem olyan lottyadt puha.
Egyebkent egy modern fritozben csinalom, ami az eszkoszt illeti.
Ki tudja athidalni ezt a szornyu problemat??? (A gyorsettermekben peldaul
valamivel normalisabb a krumpli)

Noemi
+ - Re: sor-szorp + salata (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> =======================================================
> Felado :  [Germany]
> 
> A masik ital neve Berliner Weisse mit Schuss. Az elso fele
> egy nem egeszen "kiforrott" so:r, a szine vilagos a benne levo
> buborekoktol (Weissbier = feher sor). Az alkoholtartalma
> alacsony. A Schuss o:ntetet jelent tulajdonkeppen,
> ebben az esetben az itt Syrup-nak nevezett szo:rpo:t.
> Az NDK-s idokben foleg szintetikus szinu es izu cukorszirupra
> lehetett szamitani ilyen cimen. A legfinomabbat ismerosoknel
> ittam, ott hazi keszitesu finom meggyszorpot tettek bele.
> 
En meg az NDK-s idokben ittam belole, malnaszorp volt benne. Nem tudom,
divat-e meg, de akkor szivoszallal szerviroztak. Masnapossag ellen kivalo ;-)

Kezdodik a salata szezon, kivancsi vagyok a recepteitekre. Kulonosen olyanokra
lennek kivancsi, amihez nem kell 350 Ft-os muanyag paradicsomot (es hasonlo 
dragasagokat) venni.

gorog uborkasalata (remelem meg nem volt):

hozzavalok:

uborka 
kapor
fokhagyma
so
joghurt
tejfol
esetleg olaj

az uborkat a nagyobb meretu reszelon kell apritani (nem tudom, ennek mi a
bevett neve), erdemes egy kicsit kifacsarni. Aztan mehetnek bele a fuszerek,
izles szerint, es vegul a joghurt meg a tejfol. Szerintem erdemes az etkezes
elott par oraval megcsinalni, de ez is izles kerdese.

Nagyon finom, most mar csak a kabatot kell megtalalni a gombhoz!
Varom az otleteket, mi az, amihez passzol, es mi az, amihez nagyon nem.

- Gergely

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS