Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 398
Copyright (C) HIX
1999-12-13
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Eszterhazy torta (mind)  56 sor     (cikkei)
2 sajtmeglepetes (mind)  18 sor     (cikkei)
3 Sziasztok, Konyhasok (mind)  41 sor     (cikkei)
4 chilis bab (mind)  8 sor     (cikkei)
5 Hamuzsir (mind)  16 sor     (cikkei)
6 Re: *** HIX KONYHA *** #397 (mind)  11 sor     (cikkei)
7 rizs, egyebek (mind)  14 sor     (cikkei)
8 RE: rosty/lapcsanka (mind)  39 sor     (cikkei)

+ - Eszterhazy torta (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Udvozlet a spajzbol.

0)
Mar jo fel eve maglapultan olvaslak titeket. Vegre valami
ami a hasamhoz szol!

1)
Hat, en nagymamam szoknyaja mellett nottem fel. ennek
igazan csak most 30-on tul lett jelentosege, mert
kiverhetetlen lettem a konyhabol. Azert irom ilyen
cinikusan, mert ezt nem szegyennek, hanem egy ujabb arcnak,
kepessegnek tartom. Minel tobb mindenhez ertek annal jobb.
Hihetetlen bamban tudnak az emberek ramnezni, mikor azt
mondom, hogy tudok fozni-sutni, nem halna ehen korulottem
senki.

Egy szivfajdalmam azert van: csaladunkban mindenki nagyon
profi inyenc. Nehez versenyezni. En abban probalok
kirukkolni amiben ok gyengek: italokat keverek (alkohol es
mentes)turmixok es sutemenyek-tortak sutese. Mar
tiszesseges receptgyujtemenyem is van.
A baj csak az, hogy anyosom nagyon haragszik ram. (tegyuk
fel okkal). Ez ugy tortent, hogy felugrottam egyszer
hozzajuk ahol el kellett hirtelen mindenkinek mennie egy
idore. Addig en unalmamban az uzenotablan levo feljegyzesre
"Kaja a hutoben!   anya"   ele egy "B" betut (B-anya)
biggyesztettem. Azota gondjaim vannak. Szeretnem
kiengesztelni a hasan  keresztul, igy sutni neki Eszterhazy
tortat. Ez a gyengeje. Receptem nincs. Nem talalok sehol.
Tud valaki ilyet ?

 ... addig a tisztes 3 lepes tavolsag ...

2)
FRITOZt mi nem hasznalunk. Volt egy, de gusztustalan volt.
Nem lehetett tisztitani rendesen. Helyette beszereztem egy
paraelszivot ami vegulis csak egy ku:rto" es a falat
atfurtam ahova komegy a felho.  Persze ez nagyon
esztetikusan nez ki. Hazilag is meg lehet barkacsolni.
Banom a sok penzt(40eFt), de nem rossz. 70-80%-ban mindent 
elsziv. (pipazni, cigizni azert nem tud)A tobbi meg ugyis 
kell az etvagyhoz. (nagy elismeres, mikor a szomszed 
kerdezi, hogy mit fozok!)
Ha megis Fritozt vennek, azt apro darabokra lehessen
szedni!!! Van annal rosszab, mikor pici avas olaj marad 
benne vagy halszagu a sultkrumpli?

3)
Meglepoen sokat irtatok a Francia hagymalevesrol. Nekem
sokszor volt alkalmam Oshazajaban kostolnom - itthon pedig
elkesziteni. Meggyozodesem, hogy itthon jobban tudjuk
csinalni, mint ok. Nem hangsulyos naluk a levees, pedig
igen kellemes tudna lenni.


Nagy Barnabas
+ - sajtmeglepetes (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Egy (ket) keresem van, utana cserebe leirok ket sajat talalmanyt (Bar lehet,
hogy mar tobben feltalaltatok, akkor bocs :)). 
Karacsonyra vettunk magunknak baratommal egy szendvicssutot. De nem jut
eszembe semmi okos, mit is lehet benne kesziteni, csak a szokasos
szalami-sajt esetleg hagyma a kenyer koze. Ha valakinek van valami kiprobalt
receptje, kerlek irjatok meg.
Kovetkezo kerdesem, hogy Ti mit csinaltok a panirozas utan megmaradt
tojassal? Lehet azt valahogy hasznositani?

Es az otletek: a rantott sajtot ujabban ugy keszitem, hogy vastagabb
szeletet vagok, es vagok bele egy kis rest az egyik oldalan, es szalamit
teszek bele, ugy rantom ki. Ugyanezt csinalom a bundaskenyerrel is, persze
azt lehet sajttal is tolteni, vagy majkremmel, ketchuppal. Eddig mindig
sikere volt.

Udv: Timi
+ - Sziasztok, Konyhasok (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Mar regen nem adtam hirt magamrol. Mindig elolvasom a konyhat, de
irni mar nincs erom, mert egeszen massal vagyok elfoglalva.
Lakasvasarlas, koltozes, stb.

Eloszor a Well Done St.Moritz Termelo Bt.-rol szeretnek irni.
Annyit tudok roluk, hogy itt a telephelyuk nalunk Komaromban es
egy svajci ceg.
Minden nap ott megyek el elottuk autoval. Sajnos, ezt a fajta
tisztitoszert itt Komaromban nem lehet kapni.
A ferjem szerint azert, mert betiltottak, ugyanis nagyon sok
savat tartalmaz, igy eleg maro hatasu. Sajnos, nem minden
haziasszony vegyesz es nem tudnak banni a haztartasi szerekkel.
Nem tudom, hogy ez tenyleg igaz-e, de utanajarni ezen a heten nem
tudok, mert nem leszek itthon, leirnam a telefonszamukat, ha
valaki elobb tudna erdeklodni, mert en csak a jovo heten tudok.
Azert nem akartam irni errol eddig, mert nem akarok hitelronto
lenni, de nekem is szuksegem lenne egy jo tisztitoszerre.
A telefonszam tehat: 06 34 340 312

Masik tema a BERET. En igy ismerem a tocsit, a macot, a
lepcsankat, ami mind ugyanaz.

En igy csinalom:

Veszek ket jol megtermett krumplit, meghamozom es lereszelem, de
nem faradsagos munkaval kislyuku reszelon, hanem a hagyomanyos
nokedliszaggato hatso reszen, amitol jo szalas lesz a krumpli.
Teszek hozza lisztet, tejfolt, sot, borsot, ket tojast es jo sok
petrezselyemzoldet. Kanallal rakom a forro olajba es mindket
oldalat pirosra sutom. Ez is olyan lesz kivulrol mint a borzas
szelet.

Mara ennyi, mert meg el is akarom kuldeni. Holnap pedig irany
Budapest, mert ott veszunk lakast.

Udv, Agota

  

Best regards,
 Agota                          mailto:
+ - chilis bab (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Szeretnek chilis babot fozni, de nem tudom hogyan kell. Tudnatok-e egy jo kis r
eceptet kuldeni.

Udvozlettel:

Vilmos
+ - Hamuzsir (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Listat Olvasok!

Van egy karacsonyi konyvem, amit nehany evvel ezelott hoztak nekem
Koppenhagabol, es van benne egy mezeskalacs recept, de nem tudtam me'g eddig
elkesziteni, mert nem tudtam minden alkotoeleme't megfejteni. Ha esetleg
tudnatok segiteni ebben nagyon orulnek.

Potaske (danul) a dan-angol szotarban  potash
angol-magyar szotar szerint ez hamuzsirt jelent? :-))
megsem jutottam elore semmit :-(

Tudtok esetleg valamit arrol, hogy "hamuzsirt" lehet etelbe tenni??

Most irto nagy toprengesben vagyok :-))))

Kosz a segitseget elore is: Jeszenszky Zsoka
+ - Re: *** HIX KONYHA *** #397 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

At 08:31 PM 12/12/99 -0500, Nelli wrote:
>Arra lennek kivancsi, hogy otthon
>mivel lehetne helyettesiteni a kovetkezo dolgokat: corn syrup, es
>shortening.

Corn syrupot helyettesitheted egyszeruen higitott mezzel, izesitheted
par csepp citromlevel. Sok esetben a higitott lekvar is megfelel.
A shortening pedig egyszeruen zsiradek... nagyon tiszta, feher
disznozsir vagy kemenyebb fajta, izesites nelkuli margarin.

Samuka
+ - rizs, egyebek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Agnes irta:
>Egy kerdes: MO-n milyen fajta rizst lehet kapni tejberizsnek? mi a neve?

Szerintem a magyar termesztesu (tobbnyire szarvasi) rizs
megfelelo. Amugy a magyar rizsek csak "A" es "B" besorolassal
vannak megjelolve. Szoval a lenyeg az, hogy szarvasi rizs
legyen az egyeb (olasz, Uncle Ben's, stb.) rizsak altalaban
nem annyira tapadosak.

Nellinek:
En egyszer egy amerikai receptben a "shortening" helyett margarint
hasznaltam es tokeletes lett az eredmeny.

Udv: Afonya
+ - RE: rosty/lapcsanka (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

En a lepcsanak a krumplit kicsire reszelem, levet
kinyomkodom, es keves lisztet, sot, 'sok' tojast 
teszek bele. (Pl. 5 db kozepes krumplihoz 
2 nagy, vagy 3 kicsi tojast.) Kis tenyernyi darabokat
sutok. Borssal, tejfollel es reszeltsajttal esszuk.
Most pedig kedves ismerosom, Kaldeneker Gyuri
- aki egyebkent a MO-i Kanadai nagykovetseg 
szakacsa - rosty receptjet osztom meg veletek:

Burgonya es alma rosty
Hozzavalok:
  2  db   burgonya
  2  db   alma
  2  ek   citromle
  1  ek   liszt
 50  gr   vaj
          szerecsendio
          so, bors

A burgonyakat nyolc percig fozzuk, lehutjuk 
es meghamozzuk. Vastag reszelon lereszeljuk.
A citromok levet egy talba tesszuk es a 
meghamozott almakat beletesszuk /az alma nem 
bernul meg a citroletol/. Majd az almakat is a vastag 
reszelon lereszeljuk. Osszekeverjuk a liszttel, 
fuszerekkel es kb. 6 cm-es atmeroju koroket formalunk 
belole keves vajon pirosra sutjuk. Keszithetjuk ugy is, 
hogy formaba nyomkodjuk /szedokanal pudingforma/, 
kivajazott sutolapra tesszuk es 220 fokos sutoben 
pirosra sutjuk. Kituno koret narancsos kacsahoz, 
grillezett husokhoz.

Jo etvagyat...

LOGOFF Suhy.

e'kezet, HTML jo:het.

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS