1. |
Tanacsok tuzhelyvasarlashoz (mind) |
31 sor |
(cikkei) |
2. |
re:tojasfeherje (mind) |
26 sor |
(cikkei) |
3. |
re:gulyas (mind) |
28 sor |
(cikkei) |
4. |
mindenfele (mind) |
40 sor |
(cikkei) |
5. |
RERE:kemenyito (mind) |
9 sor |
(cikkei) |
6. |
Re: *** HIX KONYHA *** #47 (mind) |
49 sor |
(cikkei) |
|
+ - | Tanacsok tuzhelyvasarlashoz (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Bar magam is nagy-nagy elvezettel olvasom a jobbnal jobb recepteket,
remelem, nem haragszotok, ha egy olyan kerdessel jovok elo, ami nalunk
eppen aktualis, es talan van valakinek ebbeli tapasztalata. Szoval a
vasarolt lakassal egyutt "orokoltunk" egy gaztuzhelyet, amit
szeretnenk lecserelni. Ha mar veszunk, akkor olyat szeretnenk, amit
sokoldaluan lehet kihasznalni. Tobben azt ajanlottak, hogy a legjobb
valasztas egy kombituzhely lenne, gazegokkel a fozeshez, es
villanysutovel, ami grillezni is tudjon, es jo, ha holegkevereses.
Ilyen kombikeszulekekrol talaltam cikket a tesztmagazin valamelyik
korabbi szamaban, de az csak a kulonbozo kombitipusokat hasonlitja
ossze, nem magat a kombit a gaz- vagy villanytuzhellyel (egyebkent
villanytuzhelyet semmikeppen nem akarunk).
Tehat a kerdeseim ezekutan:
1. Tudtok-e osszehasonlito tesztet ajanlani gaz- kontra kombinalt
keszulek ugyeben?
2. Ami meg meggyozobb lenne: van-e valakinek kozvetlen tapasztalata
abban, hogy sutes szempontjabol miben jobb/rosszabb a gaz vagy a
villany?
3. Mit kell tudnia egy sutonek, hogy a legsokoldalubban ki lehessen
hasznalni (husokra, egytaletelekre, sutikre, stb. egyarant gondolok)?
Adott esetben ami jo ha van, az megvan-e a gazsutoknel is, vagy van
olyan funkcio, ami csak a villanyhoz kotodik (pl. precizebben
beallithato sutohomerseklet, stb.)?
Minden hasznos otletet szivesen olvasnek itt vagy maganban.
Elore is koszonom,
Viktor
Ui.: Ha sok egybevago jotanacsot kapok, akkor elado (Bp-en) egy
negyegos, barna, uvegajtos gaztuzhely, kisebb esztetikai hibaval :-)
|
+ - | re:tojasfeherje (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok
En a tojasfeherjebol habcsokot keszitek.
Egy tojasfeherjehez 5 dkg porcukrot teszek.
Kell hozza meg par csepp ecet vagy citromle.
Goz folott fozom. Egy nagyobb fazekba vizet teszek, abba egy kisebb fazekat
es ez a kisebb fazek ne erjen bele
a vizbe. Ebbe rakom a tojasfeherjeket es a porcukrot. Ugy melegitem, hogy a
viz gozologjon.
Elektromos habverovel keverem addig, amig -kihuzva a habverot-ilyenkor
termeszetesen leallitva,
csucsos nem lesz. Ez kb. 10 perc.
Utana kiskanallal kivajazott tepsibe kis halmokat rakok. Nagyon finom, ha
minden halmocskaba teszunk egy fel diobelet.
(Ezt ugy celszeru, hogy a masszaba belekeverjuk a diobeleket, es amikor egy
kanallal kiveszunk, akkor egy darab diobelet
is veszunk hozza.)
A sutot elomelegitem, mintha piskotat sutnek (ha valaki hideg sutobe teszi,
akkor szetlapul az egesz)
Beteszem a sutobe es teljesen minimumra veszem a langot. A suto ajtajat ki
is lehet kicsit tamasztani, hogy goz nelkul suljon.
Igy orakig kell sutni. Kozben ha dolga van valakinek, nyugodtan elmehet
otthonrol , lekapcsolja a sutot es ha hazaert, ujrakezdi
a sutest.
|
+ - | re:gulyas (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok,
Egy gulyas receptet szeretnek leirni. Ezt elkuldom maganban Andrasnak is.
Hozzavalok: 60-80 dkg marhalabszar
1 fej voroshagyma
ket cikk fokhagyma
fel kilo krumpli vagy zoldbab
so, bors, komenymag (en oroltet hasznalok)
pirospaprika, zsir
A gulyashoz a marhalabszar a legjobb. Ket-harom napig kell erlelni a
hutoben, mert igy lesz jo ize.
Egy jo evokanalnyi zsirban megdinszteljuk a hagymat, megsozzuk es addig
piritjuk, amig pirulni kezd, akkor
felontjuk fel dl vizzel, igy a hagyma szetfo.
Utana ratesszuk a kockakra vagott marha labszarat, megszorjuk
pirospaprikaval es igy fozzuk addig,
mig egy kis sajat levet nem ereszt. Ekkor megkeverjuk es felontjuk vizzel.
Teszunk bele sot, borsot, komenymagot, a fokhagymat es fozzuk kb. harom
oran keresztul.
A marhalabszarnak nagyon meg kell fonie, hogy kellemes, puha legyen.
Kozben tobbszor potoljuk a vizet, nehogy leegjen.En ket dl vorosbort is
szoktam beletenni,
ami az uvegben marad, azt utana meg kell inni.
Jo etvagyat
|
+ - | mindenfele (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
Nagy orommel olvasom az inycsiklando pulykarecepteket, kar, hogy a csaladom
csak a pulykamell filet eszi. Szerintem egy egesz pulyka (megha baby is)
tobb hetig kitartana nalunk :)) Gondoljatok, hogy filebol ugyanolyan
zamatosra el lehet kesziteni a toltott valtozatot?
Samuka! Koszonom a valaszt kemenyito ugyben, Gyorsan veszek is egy
csomaggal, most lattam, hogy nalunk is lehet kapni. Mennyit szenvedtem
eddig a csomos lisztes habarasokkal! :(
Roni Texasbol irta:
>A pulykat sutes elott "beoltjak", vagyis injekcio tuvel szamtalan helyen
>huslevest (lehetoleg szarnyasbol) fecskedeznek a husaba, es ettol valami
>fantasztikusan puha, porhanyos es omlos lesz (sajat tapasztalat).
Most, hogy mondod.... Egyszer nyaron vendegsegben voltunk egy baratnomeknel
es a papaja, aki nagy gourmand, nyilt tuzon, nyarson sutott egyben
marhahust. O injekciozta igy be a hust, de azt hiszem csak sos-borsos
level. Az is irto finom volt. Biztosan gazsutoben is el lehet kesziteni,
talan kiprobalom a te altalad javasolt injekciozast is.
Csak meg injekcios tut kell szerezni. Nincs a kornyeken drogos :)))
Fruzsi, koszi a habcsok otletet. Jellemzo, hogy a legegyszerubb dolog nem
jut az embernek (pardon asszonynak) eszebe!
Martha
>Januarban hazaszaladok. Mit ajanltok, hogy vigyek? Nescafe me'g mindig
>jo, vagy most ma'r nem olyan draga? Lehetoleg nem viszek folyosat, meg
Mihez kepest draga?:) Amit en szoktam inni (Jacobs) kb. 5-600 Ft a 200
g-os. Az eredeti Nescafe valamivel dragabb.
Nekem Kanadabol szoktak ezt a kerdest szegezni, legutobb chocolate chips-et
kertem, mert az itt nincs es szeretjuk a chocolate chips cookie-t, sot
muffinba is szoktam tenni. A masik dolog - igaz az folyos - a maple syrup.
Persze attol fugg, kinek kell hoznod.
Most hirtelen mas nem jut eszembe.
Jo fozest mindenkinek a hetvegen!
Sziasztok
Zita
|
+ - | RERE:kemenyito (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Elnezest, kicsit megkevertem....
A 2 fajta kemenyito az 3 .... :-))) : burgonya, kukorica es rizs...
(meg persze lehetne mas is...) aztan a burgonya es a kukorica
nevet adtam meg angolul es franciaul.
Megemlitem meg, hogy a kinai konyha -temeszetesen- rizs-
kemenyitot hasznal, mig az amerikai kukoricat... Magyarorszagon
feltehetoleg inkabb burgonyakemenyito lehet...
Samuka
|
+ - | Re: *** HIX KONYHA *** #47 (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok Kotyvasztok!
Meg csak egy hete jar a konyha, de nagyon tetszik. Nehany keresre en is
tudok valaszolni...
A maradek tojesfeherjet erdemes lefagyasztani, de ugy, hogy mindig ird ra
hany db van egy-egy dobozban. (En a kiurult kicsi margarinos, vagy
tejfolos poharakat hasznalom)
A madartej tetejere tenyleg el lehet sutni a feherjeket, megpedig ugy,
hogy az alapot egy vanilias pudinggal helyettesited (1-masfel l tejhez 1
puding, attol fuggoen mennyire surun szeretitek). Egy nagy fazekban vizet
forralsz, kozben a tetejere buvolsz egy akkor szurot, ami pont
illeszkedik a fazek tetejere, es elfer benne a hab is. Vigyazz, a vizbe ne
erjen bele a szuro, de jo nagy goz legyen. A feherjeket felvered, es
belekanalazod a szorobe, majd egy fedovel lefedve kb. 5 perc alatt
megkemenyedik. Ezutan mar csak annyi a dolgod, hogy a kihult vanilias
massza tetejere csinos kis habdarabkakat szaggass belole.
Mas:
Maglyarakas tetejere is fel lehet hsznalni. Kevesebb tojas is eleg ugy
hozza.
Es vegul meg egy recept sutes nelkuli sutemenyre, bar ez nem igazan
sutemeny.
Hozzavalok:
2 csomag edes ketszersult, 1-1 db vanilias es csokis pudingpor, masfel l
tej, egy csomag mazsola, egy keves apro darabokra vagott dio, egy kis rum
vagy rumaroma, 1 vanilias cukor, keves kakaopor.
A tejet elfelezzuk, es az egyik adagban eloszor megfozzuk a csokis
pudingot. Beleforgatjuk egyenkent az egyik csomag ketszersultet, es egy
nagy tal aljara rakjuk. A retegek koze lehet szorni a mazsolabol es a
darabos diobol. A maradek pudingot raontjuk a tetejere, egy kicsit
dermedni hagyjuk. Ezutan jon a maradek tej a vanilias pudinggal, az
eljaras ugyanaz. Jol behutjuk.
Tipp: Fozes utan a pudingokba mindig szoktam egy kis plussz
adalekot keverni: a vaniliaba egy vanilias cukrot, es egy kis rumot, a
csokisba meg kakaoport es egy kis rumot.
Talalaskor le lehet onteni az adagokat csokiontettel, es halmozni a
tetejere edes tejszinhabot, es beadni a csaladnak, hogy ez bizony somloi
galuska...
Kerdesem is lenne:
Tudnatok nekem irni gyorsan elkeszitheto egytaletel recepteket? Jol jonne
hetkoznapokon vacsorara...
Van egy prima, de rettentoen hizlalo somloi galuska receptem. Keritek?
Sziasztok!
Timea Szegedrol
|
|