Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 48
Copyright (C) HIX
1998-12-04
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Tanacsok tuzhelyvasarlashoz (mind)  31 sor     (cikkei)
2 re:tojasfeherje (mind)  26 sor     (cikkei)
3 re:gulyas (mind)  28 sor     (cikkei)
4 mindenfele (mind)  40 sor     (cikkei)
5 RERE:kemenyito (mind)  9 sor     (cikkei)
6 Re: *** HIX KONYHA *** #47 (mind)  49 sor     (cikkei)

+ - Tanacsok tuzhelyvasarlashoz (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Bar magam is nagy-nagy elvezettel olvasom a jobbnal jobb recepteket,
remelem, nem haragszotok, ha egy olyan kerdessel jovok elo, ami nalunk
eppen aktualis, es talan van valakinek ebbeli tapasztalata. Szoval a
vasarolt lakassal egyutt "orokoltunk" egy gaztuzhelyet, amit 
szeretnenk lecserelni. Ha mar veszunk, akkor olyat szeretnenk, amit 
sokoldaluan lehet kihasznalni. Tobben azt ajanlottak, hogy a legjobb 
valasztas egy kombituzhely lenne, gazegokkel a fozeshez, es 
villanysutovel, ami grillezni is tudjon, es jo, ha holegkevereses. 
Ilyen kombikeszulekekrol talaltam cikket a tesztmagazin valamelyik 
korabbi szamaban, de az csak a kulonbozo kombitipusokat hasonlitja 
ossze, nem magat a kombit a gaz- vagy villanytuzhellyel (egyebkent 
villanytuzhelyet semmikeppen nem akarunk).
Tehat a kerdeseim ezekutan:
1. Tudtok-e osszehasonlito tesztet ajanlani gaz- kontra kombinalt 
keszulek ugyeben?
2. Ami meg meggyozobb lenne: van-e valakinek kozvetlen tapasztalata 
abban, hogy sutes szempontjabol miben jobb/rosszabb a gaz vagy a 
villany?
3. Mit kell tudnia egy sutonek, hogy a legsokoldalubban ki lehessen 
hasznalni (husokra, egytaletelekre, sutikre, stb. egyarant gondolok)? 
Adott esetben ami jo ha van, az megvan-e a gazsutoknel is, vagy van 
olyan funkcio, ami csak a villanyhoz kotodik (pl. precizebben 
beallithato sutohomerseklet, stb.)?

Minden hasznos otletet szivesen olvasnek itt vagy maganban.

Elore is koszonom,
Viktor

Ui.: Ha sok egybevago jotanacsot kapok, akkor elado (Bp-en) egy 
negyegos, barna, uvegajtos gaztuzhely, kisebb esztetikai hibaval :-)
+ - re:tojasfeherje (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok

En a tojasfeherjebol habcsokot keszitek.

Egy tojasfeherjehez 5 dkg porcukrot teszek. 
Kell hozza meg par csepp ecet vagy citromle.

Goz folott fozom. Egy nagyobb fazekba vizet teszek, abba egy kisebb fazekat
es ez a kisebb fazek ne erjen bele 
a vizbe. Ebbe rakom a tojasfeherjeket es a porcukrot. Ugy melegitem, hogy a
viz gozologjon.
Elektromos habverovel keverem addig, amig -kihuzva a habverot-ilyenkor
termeszetesen leallitva, 
csucsos nem lesz. Ez kb. 10 perc.
Utana kiskanallal kivajazott tepsibe kis halmokat rakok. Nagyon finom, ha
minden halmocskaba teszunk egy fel diobelet.
(Ezt ugy celszeru, hogy a masszaba belekeverjuk a diobeleket, es amikor egy
kanallal kiveszunk, akkor egy darab diobelet 
is veszunk hozza.)
A sutot elomelegitem, mintha piskotat sutnek (ha valaki hideg sutobe teszi,
akkor szetlapul az egesz)
Beteszem a sutobe es teljesen minimumra veszem a langot. A suto ajtajat ki
is lehet kicsit tamasztani, hogy goz nelkul suljon.
Igy orakig kell sutni. Kozben ha dolga van valakinek, nyugodtan elmehet
otthonrol , lekapcsolja a sutot es ha hazaert, ujrakezdi 
a sutest.
+ - re:gulyas (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok,

Egy gulyas receptet szeretnek leirni. Ezt elkuldom maganban Andrasnak is.

Hozzavalok: 60-80 dkg marhalabszar
                  1 fej voroshagyma
                   ket cikk fokhagyma
                   fel kilo krumpli vagy zoldbab
                   so, bors, komenymag (en oroltet hasznalok)
                   pirospaprika, zsir 
A gulyashoz a marhalabszar a legjobb. Ket-harom napig kell erlelni a
hutoben, mert igy lesz jo ize.
Egy jo evokanalnyi zsirban megdinszteljuk a hagymat, megsozzuk es addig
piritjuk, amig pirulni kezd, akkor 
felontjuk fel dl vizzel, igy a hagyma szetfo. 
Utana ratesszuk a kockakra vagott marha labszarat, megszorjuk
pirospaprikaval es igy fozzuk addig,
 mig egy kis sajat levet nem ereszt. Ekkor megkeverjuk es felontjuk vizzel.

Teszunk bele sot, borsot, komenymagot, a fokhagymat es fozzuk kb. harom
oran keresztul. 
A marhalabszarnak nagyon meg kell fonie, hogy kellemes, puha legyen. 
Kozben tobbszor potoljuk a vizet, nehogy leegjen.En ket dl vorosbort is
szoktam beletenni,
 ami az uvegben marad, azt utana meg kell inni.


Jo etvagyat
+ - mindenfele (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Nagy orommel olvasom az inycsiklando pulykarecepteket, kar, hogy a csaladom
csak a pulykamell filet eszi. Szerintem egy egesz pulyka (megha baby is)
tobb hetig kitartana nalunk :)) Gondoljatok, hogy filebol ugyanolyan
zamatosra el lehet kesziteni a toltott valtozatot? 

Samuka! Koszonom a valaszt kemenyito ugyben, Gyorsan veszek is egy
csomaggal, most lattam, hogy nalunk is lehet kapni. Mennyit szenvedtem
eddig a csomos lisztes habarasokkal! :(

Roni Texasbol irta:
>A pulykat sutes elott "beoltjak", vagyis injekcio tuvel szamtalan helyen
>huslevest (lehetoleg szarnyasbol) fecskedeznek a husaba, es ettol valami
>fantasztikusan puha, porhanyos es omlos lesz (sajat tapasztalat). 

Most, hogy mondod.... Egyszer nyaron vendegsegben voltunk egy baratnomeknel
es a papaja, aki nagy gourmand, nyilt tuzon, nyarson sutott egyben
marhahust. O injekciozta igy be a hust, de azt hiszem csak sos-borsos
level. Az is irto finom volt. Biztosan gazsutoben is el lehet kesziteni,
talan kiprobalom a te altalad javasolt injekciozast is. 
Csak meg injekcios tut kell szerezni. Nincs a kornyeken drogos :)))

Fruzsi, koszi a habcsok otletet. Jellemzo, hogy a legegyszerubb dolog nem
jut az embernek (pardon asszonynak) eszebe!

Martha
>Januarban hazaszaladok.  Mit ajanltok, hogy vigyek?  Nescafe me'g mindig
>jo, vagy most ma'r nem olyan draga?  Lehetoleg nem viszek folyosat, meg
Mihez kepest draga?:)  Amit en szoktam inni (Jacobs) kb. 5-600 Ft a 200
g-os. Az eredeti Nescafe valamivel dragabb.
Nekem Kanadabol szoktak ezt a kerdest szegezni, legutobb chocolate chips-et
kertem, mert az itt nincs es szeretjuk a chocolate chips cookie-t, sot
muffinba is szoktam tenni. A masik dolog - igaz az folyos - a maple syrup.
Persze attol fugg, kinek kell hoznod. 
Most hirtelen mas nem jut eszembe. 

Jo fozest mindenkinek a hetvegen!
Sziasztok
Zita
+ - RERE:kemenyito (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Elnezest, kicsit megkevertem.... 
A 2 fajta kemenyito az 3 .... :-))) : burgonya, kukorica es rizs...
(meg persze lehetne mas is...) aztan a burgonya es a kukorica
nevet adtam meg angolul es franciaul.
Megemlitem meg, hogy a kinai konyha -temeszetesen- rizs-
kemenyitot hasznal, mig az amerikai kukoricat... Magyarorszagon
feltehetoleg inkabb burgonyakemenyito lehet...

Samuka
+ - Re: *** HIX KONYHA *** #47 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Kotyvasztok!

Meg csak egy hete jar a konyha, de nagyon tetszik. Nehany keresre en is
tudok valaszolni...

A maradek tojesfeherjet erdemes lefagyasztani, de ugy, hogy mindig ird ra
hany db van egy-egy dobozban. (En a kiurult kicsi margarinos, vagy
tejfolos poharakat hasznalom)
A madartej tetejere tenyleg el lehet sutni a feherjeket, megpedig ugy,
hogy az alapot egy vanilias pudinggal helyettesited (1-masfel l tejhez 1
puding, attol fuggoen mennyire surun szeretitek). Egy nagy fazekban vizet
forralsz, kozben a tetejere buvolsz egy akkor szurot, ami pont
illeszkedik a fazek tetejere, es elfer benne a hab is. Vigyazz, a vizbe ne
erjen bele a szuro, de jo nagy goz legyen. A feherjeket felvered, es
belekanalazod a szorobe, majd egy fedovel lefedve kb. 5 perc alatt
megkemenyedik. Ezutan mar csak annyi a dolgod, hogy a kihult vanilias
massza tetejere csinos kis habdarabkakat szaggass belole. 
Mas:
Maglyarakas tetejere is fel lehet hsznalni. Kevesebb tojas is eleg ugy
hozza.

Es vegul meg egy recept sutes nelkuli sutemenyre, bar ez nem igazan
sutemeny.

Hozzavalok:
2 csomag edes ketszersult, 1-1 db vanilias es csokis pudingpor, masfel l
tej, egy csomag mazsola, egy keves apro darabokra vagott dio, egy kis rum
vagy rumaroma, 1 vanilias cukor, keves kakaopor.
A tejet elfelezzuk, es az egyik adagban eloszor megfozzuk a csokis
pudingot. Beleforgatjuk egyenkent az egyik csomag ketszersultet, es egy
nagy tal aljara rakjuk. A retegek koze lehet szorni a mazsolabol es a
darabos diobol. A maradek pudingot raontjuk a tetejere, egy kicsit
dermedni hagyjuk. Ezutan jon a maradek tej a vanilias pudinggal, az
eljaras ugyanaz. Jol behutjuk. 
Tipp: Fozes utan a pudingokba mindig szoktam egy kis plussz
adalekot keverni: a vaniliaba egy vanilias cukrot, es egy kis rumot, a
csokisba meg kakaoport es egy kis rumot.
Talalaskor le lehet onteni az adagokat csokiontettel, es halmozni a
tetejere edes tejszinhabot, es beadni a csaladnak, hogy ez bizony somloi
galuska...

Kerdesem is lenne:
Tudnatok nekem irni gyorsan elkeszitheto egytaletel recepteket? Jol jonne
hetkoznapokon vacsorara...
Van egy prima, de rettentoen hizlalo somloi galuska receptem. Keritek?

Sziasztok!

                       Timea Szegedrol

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS