Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 163
Copyright (C) HIX
1999-04-05
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 gyumolcstortarol ujra (mind)  66 sor     (cikkei)
2 Gombafozelek... (mind)  19 sor     (cikkei)
3 Almas piskota... (mind)  24 sor     (cikkei)
4 Tavaszi zoldfozelek... (mind)  24 sor     (cikkei)
5 Kepviselofank (mind)  16 sor     (cikkei)
6 Eleszto (mind)  54 sor     (cikkei)

+ - gyumolcstortarol ujra (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szervusztok...

Kedves Hanna es Gabi :-)))

Eloszor is elnezest kerek, hogy csak most valaszolok a hozzam intezett, pontosi
tast
kero,
amugy teljesen jogos, gyumitortas kerdesekre, de kozben volt egy e-mail cim cse
rem,

es ki kellett lepnem, meg ugye vissza is... :-))

No, vagjunk bele a kozepebe. Az anyukamat azonnal felhivtam teflonon,
es pontositottuk a dolgokat. Ennek fenyeben tudom a kovetkezoket mondani:

Egy liter tejben szokott felfozni 3 pudingot. Higabbra csinalja kicsit,
mint amit a puding porok hasznalati utasitasa megad,
hogy fel tudja szivni kello mennyisegben a haztartasi keksz a pudingot.
Kekszbol 10-15 dekat hasznal.

Valonban olyan egyszerunek tunik a keszitese, de azert van nehany apro titok.
Elmondom oket:

Ha a kekszet es a pudingot osszekeverjuk, akkor meg kell varni feltetlenul, ami
g
kihul.
Ha nem varjuk meg, akkor konnyen lesz kulimajsz az egesz - azaz osszevissza
szetfolyik
benne minden, amit egymasra rakunk.
Nos, ha kihult, akkor belnyomkodjuk az alapba a gyumolcsoket - hat ha azt
szeretnek,
hogy valamilyen minta legyen. Mi igy szoktuk, mert jo jatszogatni a szinekkel,
formakkal. :-)
A legesleglenyegesebb azonban az, ha elkeszitettuk a gyumolcs kocsonyat, akkor 
meg
kell varni, amig az is kihul, de meg ontheto. Ha koran ontjuk ra az eddig
elkeszitettre,
akkor feljohetnek a gondosan lenyomkodott gyumolcsok, es lebegni fognak a
gyumikocsiban :-)
Es oda a minta es minden kitalacio :-)) mert ezek onallo eletet elnek innentol
kezdve.

Ha magasabban puposodnak ki a gyumolcsok, mert olyant valasztottunk,
akkor onthetjuk ket retegben is a gyumolcskocsonyat
- az elso reteg utan  megvarjuk amig kocsonyasodik valamennyit,
es aztan az ujabbat.
A tetejet egyebkent keszithetjuk ugy is, hogy sok a gyumolcs
es keves a kocsonya (nem baj, ha nem lepi el teljesen a kocsonya
a gyumolcsoket), vagy forditva: kevesebb a gyumolcs, de magasabb a kocsonya.

En mar eleg regen csinaltam, ezert is kellett konzultalnom anyukammal - de amig
irtam
nektek, kozben egeszen kedvet kaptam hozza,
bar mostanaban nem lesz alkalom, talan majd majusban Eszter-napon.

Ha kiprobaltatok, azert szamoljatok be...
Drukkolok, hogy sikeruljon - magamnak is, hogy most mar tenyleg jo a leiras :-)

Remelem kellemesen telt a Husvetja mindenkinek: Ida *** szereTETTel


*************************
Csapo Ida - KIKELET 21
mailto:
http://www.lezlisoft.com/kikelet
*************************
+ - Gombafozelek... (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok !
Hozzavalok:
1 kg gomba
1 fej voroshagyma
2 dl tejfol
4 ek. olaj
1 husleveskocka
pirospaprika
3-4 ek. liszt
torott bors
so.
A gombat megtisztitjuk, es feldaraboljuk. Annyi vizben, hogy 
ellepje, feltesszuk foni. Beletesszuk az aprora vagott 
voroshagymat, a borsot, a sot es a leveskockat.Amikor megfott, 
lisztes-pirospaprikas rantassal berantjuk. Ha kihult, hozzaontjuk 
a tejfolt. 
Egyszeruen-finomat ! Kostoljatok meg.  :) 
--
Jo etvagyat.  :-)                       <<<<<<<<<> Udv.: csl <>>>>>>>>>
+ - Almas piskota... (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok !
Hozzavalok:
4 tojas
15 dkg porcukor
1o dkg liszt
5 dkg dio
3 dkg vaj
1 csom. vanilias cukor
A toltelekhez:
8o dkg alma
5 dkg cukor
8 dkg dio
orolt fahej.
A tojasokat a porcukorral goz felett kremszeruve keverjuk es 
folytatjuk a keverest, amig kihul. Beletesszuk a lisztet, az orolt
diot, az olvasztott vajat es a vaniliascukrot. Vajjal kikent, 
lisztezett tepsiben egyenletesen elteritjuk, mersekelten meleg 
sutoben megsutjuk. Kozben a megtisztitott, karikara vagott 
almat meghintjuk cukorral, fahejjal, megparoljuk, majd 
belekeverjuk a durvara vagott diot. A kihult tesztat 2 lapra vagjuk,
es megtoltjuk a toltelekkel. (ollozas)

--
Jo etvagyat.  :-)                       <<<<<<<<<> Udv.: csl <>>>>>>>>>
+ - Tavaszi zoldfozelek... (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szasztok !
Hozzavalok:
25 dkg karfiol
2o-2o dkg zoldbab es zoldborso
15 dkg sargarepa
1o dkg vaj
6 dkg liszt
5 dkg reszelt sajt
6 dl tej
2 tojassargaja
2 fott tojas
2 dl tejfol
orolt feher bors
so.
A karfiolt rozsaira szedjuk, a sargarepat felkockazzuk. 
Valamennyi zoldfelet enyhen sos vizben puhara fozzuk. 6 dkg 
vajbol, a lisztbol es a tejbol suru besamelmartast keszitunk, amit 
soval, borssal izesitunk. Amikor kihult, belekeverjuk a 
tojassargakat. A martashoz adjuk a fott zoldsegeket, a tejfolt 
es a kockara vagott fott tojast. Kisebb kivajazott tepsibe ontjuk a 
masszat, a tetejet megszorjuk reszelt sajttal es megsutjuk.
(ollozas)

Jo etvagyat.  :-)                       <<<<<<<<<> Udv.: csl <>>>>>>>>>
+ - Kepviselofank (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szia!

>  [Hungary]
> de a kepviselofank (ugyanabbol az elesztobol) egyszeruen nem akart
> felmagasodni. :-(. pedig a mult heten igen jol sikerult.

Nem nagyon akarlak elkeseriteni, de a kepviselofankhoz nem kell eleszto. Ha azz
al
csinaltad, akkor viszont az nem kepviselofank volt. Ez utobbi ugyanis nem kelt
teszta, hanem forrazott, egetett teszta. Sutopor sem kell hozza, ja es
megdobbentoen egyszeru elkesziteni. Ha erdekel szivesen leirom a receptjet.Es e
ngem
azert a kudarcod ellenere erdekelne mi az a recept, ami alapjan te ezt a
"kepviselofankot" keszitetted. Kivancsi lennek, valojaban milyen suti is?

Andrea
+ - Eleszto (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>Nekem sem jott be. Neha a normal sem. A husveti kalacs pl. igen jol 
>sikerult, de a kepviselofank (ugyanabbol az elesztobol) egyszeruen nem akart 
>felmagasodni. :-(. pedig a mult heten igen jol sikerult.

Tobb ehhez hasonlo panasz elhangzott itt. Nezzuk csak meg egy kicsit ezt az
eleszto kerdest.

A profit es az amatort az kulonbozteti meg -egyebek kozott-, hogy a profi nem
engedheti meg maganak, hogy valami hol sikerul, hol nem. Biztosra kell mennie.
Ennek erdekeben bizonyos standard eljarasokat kovet es azoktol nem ter el.
Mi ugyan amatorok vagyunk, de semmi ok nincs arra, hogy ne alkalmazzuk 
ezeket az eljarasokat.

Az eleszto, akar friss, akar szaritott, felfuggesztett eletallapotu
elesztogombakbol
all, amelyek a szukseges viz, homerseklet es taplalek meglete eseten
fele'lednek,
taplalkozni es szaporodni kezdenek es taplalkozasuk mellektemekekent
szendioxidot
bocsajtanak ki, amely buborekok formajaban felpuffasztja a tesztat. Ha a 3
feltetel
egyike hianyzik vagy nem elegseges, az elet nem indul meg, vagy ha mar
megindult,
megall es ebben az esetben a megallas mar vegleges, a gomba "megdoglott".

A helyes eljaras a kovetkezo:
Veszunk felpoharnyi vizet/tejet, amely olyan homersekletu, hogy ujjunkkal
kifejezetten
melegnek erezzuk - nem langyosnak es nem forronak, valahol 30 fok korul.
Ebben elkeverunk 1 kaveskanal cukrot es 1 keshegynyi lisztet, majd simara
elkeverjuk 
benne az elesztot. A poharat most egy talban vizfurdobe tesszuk, a viz legyen
10 fokkal melegebb, mint a pohar tartalma - ezt meg mindig csak "jo melegnek"
erezzuk es nem forronak. A vizfurdo szintje legyen magasabb, mint az elesztos
oldat, de semmikepp ne erje el a pohar szelet. Ekkor tegyunk ra kihajtogatas
nelkul
egy papirszalvetat. 2-3 percenkint ellenorizzuk a furdo homersekletet es ha
kell, 
adjunk hozza forro vizet ( a pharat elobb kiemelve) es kavarjunk egyet az
oldaton,
de a kanalat ne hagyjuk benne es a szalvetat tegyuk vissza. 10 perc multan a
fejlodo hab ledobja a szalvetat es az eleszto keszen van.

A homerseklet az a pont, ahol el lehet rontani. A peksegekben az aznapi liszt-
mennyiseget elozo napon beviszik a meleg munkahelyisegbe...tegyuk fel pld
a frizsider tetejere  vagy egy magasabb polcra tobb oraval a munka elott...
A frizsiderbol kivett es hozzaadott tojastol "megdoglik" a teszta... ha tovabbi
folyadekot adunk hozza az jo meleg legyen... stb.stb.

Ha valakinek mindezek figyelmen kivul hagyasaval is sikerul: szerencseje volt,
es "veletlenul" osszejott neki. De a szerencse es a veletlen nem olyan tenyezo,
amelyre egy technologiat epiteni lehet.

Samuka

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS