Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX OTTHONKA 96
Copyright (C) HIX
1994-02-18
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Pesti Palma Tokiobol (mind)  1 sor     (cikkei)
2 Palma Tokiobol (mind)  31 sor     (cikkei)
3 Faitline N. Monika, Chicago (mind)  15 sor     (cikkei)
4 Ildiko konyhaja (mind)  46 sor     (cikkei)
5 Puski es egyebek (mind)  85 sor     (cikkei)

+ - Pesti Palma Tokiobol (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

nev
+ - Palma Tokiobol (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Otthonkasok!

Itt ismet Palma Tokiobol: 

Anna! Egyelore nem tudom, honnan lehet ismeros neked a nevem. Nem vagy
szekesfehervari?  En ott erettsegiztem.  Aztan kerultem az ELTE-re, utana pedig
jonehany csoportot tanitottam angolra mielott idejottunk.  Sejtesz mar valamit?
Egy kesobbi levelben szivesen irok arrol, milyen volt Tokioba erkezni egy 8
honapos babaval, de pillanatnyilag nyakig ulunk a 2. szuletesnapi bulijara valo
keszulodesben. Holnap ugyanis egy gyereksereg zudul bekes - es japan meretu -
hajlekunkra, szerencsere a mamaikkal egyutt.

Tunde: sajnalom, hogy nem hasznalt a hutofurdo.  Nekunk nagyon jol bevalt,
amikor mar vegkepp nem segitett mas.  A dolog pikanteriaja, hogyan kossuk le
izgalmas vizijatekokkal a furdozo gyerek figyelmet. Talan tul hamar szalltal  ki
belole. Az aranygaluskahoz leginkabb egy jo suto hianyzik ( a mienk oskori
mikrosuto amit mar kidobtak a japanok, s  csak az etel felet melegiti egyszerre,
ezert forgatni kell benne.  Egyebkent rahibaztal, az elesztot sem sikerult meg
megtalalnom (olvasasi problemak miatt) igy egyelore maradok a reggeli teanal
Aranygaluska NELKUL.  Nagyon erdekelnek viszont a tovabbi receptek.

Gyorgyi, koszonom a Vargabelest, mar kiragasztottam a konyhank falara.
Szerencsere ehhez a reteslapon kivul meg itt is megvan minden.  Hogy hivjak az
ismeroseidet, akiket keresel?  Legkozelebb marc. 15.-en talalkozom a magyarokkal
a kovetsegen, valoszinuleg azok is ott lesznek, akiket keresel!

Ildiko, szerintem neked nagy szerencsed volt a szulessel New Yorkban (itt
helybol visszapumpaltak volna egy adag magzatvizet, es ez nem vicc!).  Egyebkent
mik a fertozodes jelei?  Nem zavarja a babat a kevesebb magzatviz?

Elore is koszonok minden valaszt, vidam hetveget mindenkinek:  Palma
+ - Faitline N. Monika, Chicago (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szervusztok!
Panni! Koszonom a recepteket, igyekszem oket kiprobalni. 
Ami meg esetleg erdekelne , az a padlizsan. Tudom, hogy lehet belole
piritosra kenheto kremet kesziteni , ami ugy indul, hogy megsutjuk 
a padlizsant es kikaparjuk a belsejet. De itt elakad a dolog, ha valaki-
nek esetleg van tippje a folytatasra , megkoszonnem.
Irigykedve olvasom, hogy nehanyan kozuletek kenyersutesre adtatok 
a fejeteket. Azok szamara akiket hozzam hasonloan elrettent a feladat,
van egy egyszerubben kivitelezheto otletem. Vegyetek egy kenyerpiritot,
megpiritva mar egesz eheto ez a kenyer is. En persze konnyen beszelek,
nekem csak 5 honapig kell elnem ezen a "keseru kenyeren".

Udvozlettel:

                                              Moni (Chicago)
+ - Ildiko konyhaja (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Eddig meg nem jelentkeztem effele temaval,epp ideje beallnom a sorba.
Eloszor is Gyorgyit szeretnem konyorogve kerni,hogy kuldje el a
Dubarryt,erre a receptre mar regota faj a fogam.
Nehany tipp:
Ha nem kaphato megfelelo tehenturo (a felsorolt brandeket pl. en nem
ismerem),akkor hazilag is lehet gyartani.Fel kell fozni jo sok tejet,mikor
lobog,hozzaonteni citromlet,es leoltani a tuzet .A regi,megsavanyodott tej
magatol is turora es savora bomlik szet felforralva.Megjobb a turo,ha a
savot elteszi az ember,szobahon hagyja allni 2-3 napig,es az ujabb forralt
tejet mar evvel turositja citromle helyett.Hatrany,hogy sok tejbol keves
turo keletkezik.
A reteslapot PHYLLO DOUGH-nak hivjak,es a frozen food-nal talalhato a nagyobb
superekben.
Probaljatok ki a pitat is,a kenyereknel aruljak,lapos,lap szerint
kettevalik,es akkor mindenfeleket lehet bele tolteni.
Ha az egyen-amerikai iz nem felel meg az izleseteknek,keressetek apro ,
nemzetisegi boltokat.Az en elelmiszer-beszerzo portyaimhoz tartozik egy
indiai,egy orosz(finom litvan rozskenyerrel!)egy torok es sok olasz
csemegebolt.Ugyhogy egy valami van csak,amit nem talaltam,viszont otthon
oda voltam erte,ez pedig a soska.
Tunde,nosztalgiaval olvastam leveledben a parod koltogetesevel kapcsolatos
reszt.Nalunk ugyanis keteves fiugyermekunk,a korara jellemzo
feltekenysegtol hajtva megprobalja eltavolitani apucijat a szobabol,hogy
kettesben maradhasson a mamijaval.Szerencsere a nap tovabbi reszeben remekul
megvannak,de reggel ferjecskem hosszas zuhanyozassal tudja csak karpotolni
magat a zordon banasmodert.
Az edesseggyujtemenyt hadd egeszitsem ki a ferjem altal kirallya kikialtott
tiramisuval.Olasz eredetu,egy specialis hozzavaloja van,a mascarpone nevu
kremsajt.Helyettesitheto a konnyebben hozzaferheto ricotta cheese-zel,vagy
egyszeruen jol felvert tejszinhabbal(heavy cream)
Tehat:Hat tojas sargajat kikeverni cukorral habosra,hozzaadni egy 16OZ
doboz kremsajtot,es egy csesze eros feketekavet,ezutan gyengeden
belekeverni a hat kemenyre felvert tojashabot.Jobb az ize,ha a masszahoz
konyakot v. rumesszenciat is adunk.
Egy szep nagy edenybe retegezzuk a kovetkezoket:
1. Kaveba martott piskotak egymas melle helyezve
2.Krem
3.Kakaopor v.Csokireszelek
Nincs mas hatra,mint hutobe tenni,es masnapig varni,amikoris Fogyaszthato!!!!!
(Lehet,hogy valaki nem tudja:piskota=ladyfinger)

probalja ki valaki a kedvemert!
Ha a recept nem lenne meggyozo,kuldok szivesen egy fenykepet a ferjem
pocakjarol!

Udv!        Gyory Ildiko
+ - Puski es egyebek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Otthonkasok!

Amig az Otthonka betegeskedett fontos dolgok tortentek felenk: Balint napjan
elkeszitettuk a Csaladi Aranyszivek Galuskajat!! Nem akarom reszletezni, de voltminden - ahitat, ludtoll, varazsszavak, kave...Az eredmeny? Hat annak volt egy
kis prototipus jellege...(Azt hiszem ez a szaraz eleszto lehet a ludas. Vagy a
ludtoll...) No, de nyakonontve jo sok vaniliamartassal majdnem tokeletes volt!
A gyerekek kulonosen tudtak ertekelni, hogy vegre nem valami ujhullamos sa-
latat kell enniuk...Tenyleg, gyerekes mamak, papak: gyermekeitek koreben mekkora
a tetszesi indexe a zoldsegfeleknek, salataknak?? Lanyunkkal nics gond, o jo-
izuen tomi be a salatakat, no de Dani fiunk... Hat o enyhen szolva nem szim-
patizal a zoldekkel. Fantasztikus, hogy mire kepes, hogy elkerulje a zoldseg-
evest... Ahitattal beszel a magyarorszagi szereny valasztekrol...:-)
Nektek is vannak ilyen problematok? Sejtem, nem vagyunk egyedul...
Meg egyszer en is koszonom a recepteket! A President's Day tiszteletere het-
vegen maglyat rakunk. (Lassan kuldhetne valaki egy tuti fogyokura receptet!!:-)

Es most a mexikoi konyharol. Ez sem igazan fogyokuras. A magyaros etelek kedve-
loihez valoszinuleg kozelebb all, mint pl. a kinai.
Gyorgyi, tenyleg nehez bab nelkuli mexikoi receptet kuldeni, olyan ez, mint az
olaszoknak a paradicsom. Most egy egyszerubbet:

BURRITOS

1 1/2 font csontnelkuli serteshus, kb. 2 cm-es csikokra vagva
2 evokanal olaj
1 doboz (8 ounce) paradicsomszosz
1/2 apritott voroshagyma
1 teaskanal so
1 bogre csikokra vagott zoldpaprika
1 teaskanal chilipor
1/2 tk. orolt komeny
1 1/2 tk. Worcestershire szosz
6 "flour tortilla" ( ez a palacsintara hasonlito teszta nagyobb mennyisegben
   osszecsomagolva szerintem szerte Amerikaban minden nagyobb elelmiszerboltban
   kaphato - nagyon olcso! USA-n kivul sajnos nem tudom, hogy mi a helyzet.)
1 bogre reszeltsajt ( Monterey Jack vagy Cheddar cheese)

1.Forro olajban barnitsd meg kicsit a hust.
2.Adj hozza 1 1/2 bogre (cup) vizet, a paradicsomszoszt, a hagymat es sot.
3.Fedd le, szukseg szerint kavargatva susd amig a hus atsul, kb.1/2 ora.
  (adj tobb vizet, ha szukseges)
4.Add hozza a zoldpaprikat (gusztabb, ha ez nemcsak zold,hanem sarga, piros is),  a komenyt, chiliport,a Worcest.szoszt, s ezekkel meg fedo alatt kb. 5-10 per-
  cig susd. Vedd le a sutorol.
5.Csomagold be a tortillakat foliaba es melegitsd at oket a sutoben 350 F-on
  kb. 2 perc.
6.Kanallal mindegyik tortilla kozepebe rakj a keverekbol, hajtsd egymasra a
  szeleket, hogy fedjek egymast.
7. Szord ra a sajtot, s dugd vissza a sutobe, de mar csak annyi idore, hogy a
   sajt megolvadjon.

A mexikoi kajak elmaradhatatlan tartozeka  (a bab mellett) a GUACAMOLE :

2 kozepes nagysagu erett avokado
1 evokanal citromle
2 kozepes paradicsom (hej nelkul)
1 bogre hagyma aprora vagva
  so

Ezeket mind rakd a turmixba, teljesen kremszerunek kell lennie.
Ennek is tobb variacioja van, ez egy a sok kozul.

Tipikus mexikoi meg az ENCHILADAS, a FAJITAS, a CHILI, a TACO...Irjak ezekrol??
Ja, es a MARGARITAS koktel... :-) Ja, es a SALSA - szoval lehet folytatni.

Gyorgyi, a kinairol legkozelebb.
(es koszi a valaszod a maganlevelemre!!)

Panninak is koszonom az otleteit. Ugy gondolom a svedek sok halat esznek (?),
van valami jo recepted?

No, akkor most a kulturarol. ( A sorrend nem jelent allasfoglalast!:-) )

PUSKI- CORVIN

217 EAST 83rd STREET, NEW YORK, N.Y. 10028 USA

Tel.: (212) 879-8893

Nagy a valasztek, elfogadhato arakkal. Hazai folyoiratok is rendelhetok
rajtuk keresztul.


Vidam "hosszu hetveget" minden regi es uj Otthonkasnak!

                                            Judit

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS