Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 314
Copyright (C) HIX
1999-09-20
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Re: Svab angyalspitzle ;-) (mind)  26 sor     (cikkei)
2 Sajtos retes (mind)  70 sor     (cikkei)
3 Sztrapacska (mind)  70 sor     (cikkei)
4 tanulni a hibakbol... (mind)  14 sor     (cikkei)

+ - Re: Svab angyalspitzle ;-) (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> =============================================
> Felado :  [Sweden]
> Temakor: Konyhas mix ( 68 sor )

> Nudlisok:

> Az "angyalbogyoro" rendben van, ez a sima magyar krumplisnudli
> neve prezlivel ill makkal, de milyen az a svab nudli?

Lasd KONYHA #309.
Ja, es egy toldalekra valaszolva: utananeztem 3 konyvben, a kaposztas
svab nudli bizony bors nelkul keszul! Node erre is ervenyes az ami a
gulyasra: keszitse mindenki izles szerint :-)

> Emilia, erted ugye, hogy mindket kezunk szukseges a kisodrasahoz,
> akarom mondani a "bogyorozeshez"? Nemi vicc elfer remelem.

Persze, csak igy lesz mindket vege hegyeske! :-))

================
csl-nek:

Kulon koszi a sztrapacskat!!

Udv
Emilia, Stuttgart
+ - Sajtos retes (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Kedves konyhasok!

Olvasom a sok klassz retes receptet, meg hogy hogyan keszititek a tesztajat,
de magam nem tudom miert nem merek nekiallni otthon tesztat kesziteni. Pedig
nem vagyok gyava, ime a pelda.

Lanyommal a hetvegen a bevasarlas soran vettem ket csomag turot, meg
reteslapot. Peresze Vandus egybol megjegyezte, megint retes lesz. O nem
szereti annyira az edes dolgokat es egybol el kezdett faggatni, van-e olyan
retes, ami sos. Mondtam neki, hogy a kaposztas retest el lehet kesziteni
sosan is. De hogy o azt sem szereti. (Marmint hallomas alapjan eldontve.) 
Van-e sajtos retes, hangzott a kovetkezo kerdes. (nem tudom emlekeztek-e, en
tartok otthon fagyasztott sajtot, hogy otthon mindig legyen a lanyomnak). En
meg nem hallottam sajtos retesrol, de legyen, mondtam, es lett. Minden
szerenyseg nelkul mondhatom, isteni finomra sikeredett a proba, amit csak a
tapasztalati uton szerzett tudasom alapjan kigondolva osszeallitott recept
szerint keszitettem el. Ha letezik tenyleg erre leirt recept, bocsi, de ez
tenyleg finom.

Hozzavalok 1 db gaztepsibe valo rudhoz:

Toltelekhez:
25 dkg fustolt sajt, (vagy olyan, aminek eleg eros ize van, en fustolt
karavan sajtot tettem bele)
25 dkg turo
3 db tojas
5-10 dkg buzadara (a turo nedvessegetol fuggoen)
csipet so

tesztahoz:
reteslap
tejfol
olaj

Ahogy mar irtam,  en nem probaltam meg ki a hazi tesztat, ezert a kesz
lapokat mindig tejfollel elkevert olajjal kanem meg, igy nem lesz annyira
ziros. Vigyazni kell azert a tejfol mennyisegevel, mert elaztathatja a
tesztat es nem lesz ropogos.


A toltelek:
 a kemenyre felvert tojashabba egyenkent belekeverjuk a sargajat is, es
ezzel is kemenyre verjuk. Innentol kezdve viszont gyorsan  es konnyeden
banunk a habbal, hogy ossze ne essen nagyon. Ovatosan keverjunk bele 5-8 dkg
buzadarát. (a maradek 1-2 dkg kell majd a toltelek ala a lapra, hogy a
toltelekbol esetleg keletkezett levet feligya) Most szorjuk bele a sot. A
mennyisegnel attol fuggoen, hogy mennyire sos sajtot valasztottonk,
gondoljunk a turo izesitesere is. A hab ekkor elkezd kisse osszeesni a
sotol, de nem kell megijedni, hanem gyorsan szorjuk bele a reszelt sajtot,
(egy keveset hagyjunk a tetejere is), majd nyomjuk bele krumplinyomon
keresztul a turot. Ennel a muveletnel nem art, ha van harmadik kezunk, mert
kozben ovatosan folyamatosan keverni kell a habot kezi habverovel. No en sem
vagyok azert torzszulott, nekem a fiam szokott ennel a muveletnel segiteni.
A lapra, mint mar az elobb emlitettem egy csiban szojunk buzadarat, ahova a
konnyeden osszekevert tolteleket rakjuk. Amennyire lehet maradjon laza a
toltelek, ne tomoritsuk ossze!!!
Tekerjuk fel, a tepsibe tetelnel pedig ugyeljunk, hogy a buzadaras sav
keruljon alulra, hogy a keletkezett nedvesseget felihassa. A tetejet is
kenjuk meg tejfolos olajjal es szorjuk ra a maradek sajtot.

Melegen es hidegen is nagyon finom volt, sot egy szeletet felre tettem
masnap reggelre, mikroban melegitve is finom volt, kisse meg osszebb is
ertek az izek az ujramelegitestol. Meglepoen konnyu volt volt a tolteleke,
frissen es meg masnap is, nem  tomor, kemeny. 

Jo etvagyat kivanok hozza!

Ui.: A kesziteset nem csak harom kezueknek ajanlom!! (bocsi)

Udv.    Yobi
+ - Sztrapacska (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Kedves Edit!
>Zsoka,  koszonom a nevnapi udvozletet, nagyon jol esett a messzi
>tavolbol.
Nem ertek veled egyet, hol van itt tavolsag? ;-) Ilyen zsenialis talalmany,
mint az Inernet mellett!
>Annyit kozolj csak, hogy Erzsebet vagy ill Zsofia.
No, akkor az elobbi.

Ugy latszik Csavajda Laci gondolatolvaso, hogy ma'ris kuldott egy kaposztas
sztrapacskat Edit kerdesere,

>Erdekel benneteket a sztrapacska? Nem nudli, de krumplis es inkabb
>galuska, sot nokkedli kulonfele finomsagokkal butitva.
Azert en inkabb ugy mondanam, a butitas helyett, hogy "megbolonditva" ;-)
Persze, hogy ERDEKEL a recepted, ugyanis en eleg rendszeresen szoktam
kesziteni sztrapacskat. (Gyermekkoromban edesanyamtol ugy hallottam, hogy
"to't nokkedli", mivel a szlovakok egyik nemzeti eledele, o:k brinzaval
eszik, ez egy nagyon finom juhsajt. Legjobban piritott hagymaval szerettem,
de jo piritott fustolt szalonna+liptoi turoval is.) A valtozatossag
gyonyorkodtet, mondjak a latinok. A kaposztas is ki lesz probalva, mar csak
azert is, mert szeretjuk a savanyukaposztat is.

LACI, neked mi a tapasztalatod a safranyrol? E'rdekes a safranyt me'g eddig
nem hallottam, hogy sztrapacskaba lehet tenni. Gondolom erosen sargitja az
etelt, de vajon hogyan akadalyozza meg az oxidalodasat a krumplinak.
Mellesleg na'lam a kifozo viz mindig egy kicsit megke'ku:l. Egyebkent a
szrapacskahoz sok szerencse is kell, mert ha a krupli tul vizes, kenytelen
az ember tobb lisztet beletenni, de akkor meg kemeny lesz. Ha viszont
eltalalja az ember, akkor erdemes sokat kesziteni, mert jol fagyaszthato
melyhutoben, nekem BEVALT.

Kedves Aliz!
Szivhez szoloan irtal a retes keszites hangulatarol. Annak idejen emlekszem
a szomszedunkban lakott egy neni, aki szivesebben keszitett vacsorara
retest, mint gyurt tesztat, mert szerinte az sokkal egyszerubb, es gyorsabb
volt. Nos amit en itthon tapasztaltam anyam mellett, azt mar emlitettem,
hogy nagyon visszariaszto volt, de lehet, hogy most nekigyurkozom a
feladatnak, onbizalom noveles celjabol :)). De igazan!

Krisztina irta a #309. szamban
>melegen ajanlom, nagyon egyszeru elkesziteni. Az egeszben
>vett halat (fejjel vagy anelkul) be kell dorzsolni belul
>soval, es aztan tetszes szerint izesiteni citromlevel, vagy
>kaporral, vagy kaporral es hagymakockakkal, es kell bele
>egy kis vaj (merettol fuggoen egy-ket evokanal), be kell
>csomagolni alufoliaba, es be a sutobe, 200 fokon egy
>egykilos darab kb. 40 percig sul. Az alufoliat nem art
>elotte vajjal bekenni, hogy ne ragadjon hozza az allat.
>Utana talalhato, lehet hozzaadni citromot, vagy hollandi
>martast - fogalmam sincs, hogy keszul, en poralakban
>veszem, es fott krumplit.

Az itthon kaphato hekk torzs nagyon jol elkeszitheto a fent leirt modon, es
nagyon jo izu hal, de megsincs lazac a'rban. Mi eleg gyakran eszunk hekket,
ezert is orultem egy kis variacionak.

A hollandi martas receptje:
Hozzavalok:
12,5 dkg vaj, 2 tojassarga, 2 ek feherbor, 1 ek szojaszosz, 1 ek citromle, 1
csipet gyomberpor
Elkeszites:
A vajat felolvasztjuk, a habjat leszedjuk. A tojassargakat osszekeverjuk a
feherborral, goz folott habosra keverjuk lehetoleg kezi habverot
hasznaljunk. Cseppenkent, folyamatos keveres mellett hozzaadjuk a vajat.
Szojaszosszal, citromle'vel, borssal es gyomberrel izesitjuk.

Egyebkent nagyon jo spargahoz, karfiolhoz, brokkolihoz, kelbimbohoz is.
Udv mindenkinek: Jeszenszky Zsoka.
+ - tanulni a hibakbol... (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Udv KONYHAsok!

Mivel a leveshus-sutesrol szolo kerdesemre a valasz akkorra jott meg,
mikor mar nem voltam netkozelben, ezert kiprobaltam. Bar ne tettem volna!
Vagy en szurtam el benne valamit, vagy tenyleg ehetetlen. Aki tud masok
hibajabol tanulni, annak uzenem, hogy csereptalban ne susson fott hust!
Semmi sem marad az eredeti izebol, viszont egy kellemetlen, elfott izt
vesz at.

--
  NGabor

e-mail:         #Linux forever! (SuSE 6.1;  2.2.12)
***Jégvirágos ablakot már láttam. Megfagyott pingvint még nem...***

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS