Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 122
Copyright (C) HIX
1999-02-23
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 eljen Vilma neni ! (pozsonyi kifli) (mind)  28 sor     (cikkei)
2 Re: halszalka, "creme of tartar" (mind)  21 sor     (cikkei)
3 Gombas rakragu...+ Serpenyos pusztasek... (mind)  45 sor     (cikkei)
4 Re szalka eltavolitasa (mind)  46 sor     (cikkei)
5 pacal parasztosan (mind)  33 sor     (cikkei)

+ - eljen Vilma neni ! (pozsonyi kifli) (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Sida!

Ime, az ahitott recept(ek) Vilma nenitol, akitol tenyleg erdemes "tanulni":
Vilma neni haztartasi tanacsadoja, Kossuth Konyvkiado, 1991, 173.o.)

Pozsonyi kifli
90 dkg liszt, 30 dkg zsir, 10 dkg cukor, egy csipet so, 2 dkg eleszto 2 dl 
tejben  kelesztve, 2 cl rum, 3 tojassargaja. A tojassargajat a cukorral 
habosra keverjuk, a lisztet a zsirral eldorzsoljuk, az egesz masszat 
osszegyurjuk az elesztos tejjel, fel orat pihentetjuk. Azutan felcentisre 
kinyujtjuk,nagy fankszaggatoval kiszaggatjuk, nyujtofaval meg egy kicsit 
hosszukasra nyujtjuk.Dio, mak vagy lekvar toltelekkel megkenjuk, 
felgongyoljuk, kiflire formalva tepsibe rakjuk. Tojassal megkenjuk, azonnal 
sutjuk.

Pozsonyi kifli mas modon
50 dkg lisztet elmorzsolunk 25 dkg vajjal vagy 15 dkg zsirral. Beleadunk 2 
dkg, 0,5 dl tejben megfuttatott elesztot, pici sot, 7 dkg cukrot, 2 egesz 
tojast, 2 kanal tejfolt. Jol kigyurjuk, dionyi kis gombocokat gombolyitunk 
belole, fel orat pihentetjuk, hosszukasra kinyujtjuk. Toltelek: 20 dkg 
daralt dio, 12 dkg cukorbol keszult szirupban megfozve. Citromhejat es 
mazsolat adunk bele, ezzel megkenjuk a tesztakat, kifliket 
formalunk.Tetejet tojassal kenjuk meg. Negyedorat sza,ritjuk, es csak 
azutan tesszuk a sutobe, mert igy marvanyos lesz.

Jo etvagyat!
Udvozlettel
Iren
+ - Re: halszalka, "creme of tartar" (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szerbusztok,
a halnak ketfele szalkaja van, a nagyok a hal bordai, a kicsit meg a valodi
szalkak, amik az egesz halban megvannak. A halat ugy lehet kifilezni (igy
csak a nagy bordaitol szabaditod meg, az apo szalkaktol nem) hogy a
tisztitott halat az oldalara fekteted, ugy hogy a ha'ta a ke'st tarto kezed
fele essen, a masik kezeddel meg egy konyharuhaval leszoritod a halat.
Bevagod a felso uszojatol egy picit feljebb, a gerincevel parhuzamosan, es
lefejted a bordairol a hust. Aztan megforditod a halat, es ugyanezt
csinalod a masik oldalaval. A kis szalkatol nem lehet megszabadulni, de
halaszlehez majdnem teljesen szalkamentes halszeletet lehet csinalni: eles
kessel fe'l centike'nt bevagdosod halat (ehhez nem jo a filezett halszelet,
mert szetesik), ekkor elvagdosod a a kis szalkakat, es azok megfonek a
halaszleben. A boltban lehet neha kapni melyhutott heck-et, ez nagyon finom
es szalkamentes hal.

Mas:
Amerikai szakacskonyvben olvastam egy "cobbler" nevu suti receptjenel, hogy
az egyik hozzavalo a "creme of tartar". Ez mi? Kicsit fura mert a "tartar"
fogkovet jelent a koznyelvben. :Q

Hanna
+ - Gombas rakragu...+ Serpenyos pusztasek... (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szasztok !
Gombas rakragu...
Hozzavalok:
5o-5o dkg rakhus es gomba
1o dkg vaj
2 dkg liszt
3 dl tejszin
fel citrom leve
1 csokor kapor
orolt bors
so.
A vajat a serpenyoben felolvasztjuk, hozzaadjuk a kockara 
vagott gombat es soval, borssal fuszerezzuk. Nehany 
percig paroljuk, majd beletesszuk a fott rakhust, es az aprora 
vagott kaprot. A liszttel megszorjuk, felontjuk a tejszinnel es jol 
osszekeverjuk. Keves citromlevel savanykasra izesitjuk. 
Rizibizivel tálaljuk. (ollozas)
> -----------------------------------------------------------------------------
--
--

Serpenyos pusztasek...
Hozzavalok:
6o dkg serteskaraj
5o dkg burgonya
25 dkg liszt
2 tojas
2o dkg reszelt sajt
4 dl tejfol
3 dl olaj
2 gerezd fokhagyma
fel csokor petrezselyem
orolt bors, so.
A husszeleteket kiveregetjuk, sozzuk, lisztbe martjuk.
A megtisztitott, nyers burgonyat lereszeljuk, hozzaadunk
2o dkg lisztet es a tojasokat. Soval, borssal, vagott
petrezselyemmel es zuzott fokhagymaval izesitjuk.
Vegul hozzakeverjuk a tejfol felet es megforgatjuk a
masszaban a lisztes husszeleteket. Forro olajban
megsutjuk. Reszelt sajttal meghintjuk es sutoben
a sajtot raolvasztjuk. Talalaskor hideg tejfollel
meglocsoljuk es fejes salatat kinalunk melle.
(ollozas)
--
Jo etvagyat.  :-)                       <<<<<<<<<> Udv.: csl <>>>>>>>>>
+ - Re szalka eltavolitasa (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Lola irja:

Csak egy kerdesem lenne. Hogyan lehet kifilezni a pontyot ?
Van ennek valami kulonleges forteja ? Nagyon szeretem a halat, de
a szalka mindig problemat jelent a szamomra.
Szivesen vennek mindenfele segitseget.
Koszi elore is.
Lola
> ---------------------------------------------------

Kedves Lola!
Megprobalom leirni a halfilezes modjat.

A halat lepikkelyezed, ha nyuzva szeretitek, megnyuzod, levagod a
fejet ugy, hogy a melluszok maradjanak a levagott fejdarabon.
Ezutan fogod a filezo kest (15-20 cm hosszu keskeny pengeju, a vegen
igen hegyes, nagyon eles muszer) a hal egyik oldalan a fej feloli
resztol kezdve fenn a gerinc mellett kezded a filezest. Bevagod a
halat ovatosan a kes teljes hosszaban, amikor megerzed a gerincet a
kespenget  finoman majdnem vizszintesre forditod es igy haladsz a hasi
resz fele. Elobb-utobb elered a bordakat. Ekkor a bordak felett vagod
tovabb a halat egeszen addig amig a kes felett levo hus annyira el nem
vekonyodik, hogy tovabb mar nem erdemes kinlodni vele. Itt levagod a
lefilezett hust a hal hossz iranyaban. Ha jol sikerult a file levagasa
akkor a kes hosszanak megfeleloen szinten levagod a szeletet a hal
hosszara merolegesen. Az igy kapott halszelet nagyjabol teglalap alaku
szinhus.
Ez a modszer jo a nem tul szalkas halakhoz (nagyobb ponty, sullo,
harcsa, csuka, a tengeri halakat nem ismerem nev szerint)
Ha a hal szalkasabb fajta, akkor a filezest nem fenn a hatuszo mellett
kezdem, hanem kisse lejebb a bordak kezdete felett. Ti. a szalkasabb
fajoknal a bordak feletti reszben vannak az un. "Y" szalkak. Ezt lehet
igy kihagyni.

Visszaterve az alapkerdesre.  Csinaltal-e mar olyat, hogy sertes tarja
kicsontozasa?
Mert ha igen, akkor gondolom rajottel, hogy a halfilezes gyakorlatilag
u.az.

A filezes utan megmarado hal reszek jol felhasznatok halaszle alapba.

Van egy masik modszer is a szalkatlanitasra. Ez a "beirdalas". Ha
erdekel egy masik levelben megirom.

Udv.
Gabor,  az oreg horgasz
+ - pacal parasztosan (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Most egy olyan recept kovetkezik, amit reszben hallottam, reszben
magam kiserleteztem ki. Igen egeszsegtelen, de neha azert nem art.

Szoval veszunk 1 kg pacalt, egyben (olyan, mint a subaszonyeg).
Veszunk hozza 1-1.5 kg serteskormot es a hentessel bevagatjuk a csontnal
egyenkent 3-4 darabra.

A pacalt hideg, sos-ecetes vizben feltesszuk foni. Amikor mar
forr, gyongyozo vizben par percig abaljuk. Aztan lemossuk (en
kadban szoktam, zuhannyal). Kenyesebb gyomruak soval is
ledorzsolhetik illetve a muveletet meg ketszer-haromszor megismetelhetik.

Ezt kovetoen a pacalt eles kessel ujjnyi vastag csikokra vagjul
(ez a legkellemetlenebb resze az egesznek). Hagyomanyos porkoltalapot
keszitunk, betesszuk a kormot es a pacalt. Jo sok vizzel felontjuk.
Dobunk bele 1-2 husleveskockat, sok borsot, zuzott fokhagymat,
komenymagot. Inyencek csipos paprikakremmel (Eros Pista vagy
Piros Arany) is gazdagithatjak. Ezutan 2.5-3 oraig beken hagyjuk,
legfoljebb a vizet potoljuk. Ennyi ido utan a pacalnak es a koromnek
is puhara kell fonie. Ekkor a kormot kivesszuk es lefejtjuk a csontrol
a bort es a hust. A lefejtett reszeket felvagjuk es izles szerint
visszadobjuk illetve a kutyanak adjuk (ez esetben csonttal).
Ha elofozott, csikozott pacalt vettunk, akkor azt csak most dobjuk
a porkoltbe.
Ezutan egyet rottyantunk a porkolton, ha sok a leve, elfozzuk.
Akkor jo, ha suru, a kiontott leve megborosodik.
A vege elott belekeverunk 5-6 evokanal suritett paradicsomot (lehetoleg
ne ketchup legyen) es esetleg par karika paprikat is. A paradicsom
utan mar csak ovatosan fozzuk, mert konnyen lekap.
Koret nelkul, puha kenyerrel talaljuk, levesestanyerban, kanallal.
Sor illik hozza. Erdemes sokat kesziteni mert kivaloan fagyaszthato.

Udv: Afonya

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS