Sziasztok,
Szia, Zita
Eppen ma keszitettem rakott kelt, igy most rogton le is irom a
receptet.
Hozzavalok: 1 fej kelkaposzta, 35 dkg daralt hus, 1 dl rizs (nem
eliras, ugyanis poharral merem) 2 tejfol,1 tojas, meg a fuszerek.
En a kelkaposztat kb. 3 reszre vagom, a kozepet is kivagom es igy
teszem fel foni, mert igy hamarabb megfo. Az 1 dl rizsbol parolt
rizst keszitek, a daralt hust porkoltszeruen megpiritom.
Ha minden megvan, a kelkaposztat lecsopogtetem.
Egy teflon tepsit vagy jenait kikenek zsirral vagy olajjal es
elkezdem lerakni retegesen: eloszor kelkaposztat, azutan rizst, ra
a hust, a tejfolt osszekeverem egy tojassal, sozom es ebbol is
rakok ra. Utana megismetlem es a vegen elfogy minden.
Beteszem a sutobe es kb. feloraig sutom.
En este szoktam elkesziteni es masnap a lanyom megsuti mire
hazajovunk.
A hozzavalokon termeszetesen lehet valtoztatni, mert mi sok
kaposztaval es keves rizzsel szeretjuk.
Ha tul szaraz lenne a hus, akkor meg lehet ontozni az egeszet egy
kis olajjalvagy zsirral.
Udv Agota
> nem talalok rakott kel receptet a szakacskonyveimben. Akinek van valami jo
> kiprobalt, irja mar meg.
|
Sziasztok,
Szia, Gabi
Nos, az orok kerdes, hogy leszedni vagy nem leszedni a habot a
huslevesrol?
En leszedem, mert igy tanultam az anyukamtol, de van olyan
ismerosom, aki nem szedi le es meg is tudja magyarazni, hogy a
habbal egyutt leszedem a szinet, en el is hiszem neki, de en akkor
is leszedem.
Kezdetben az en csontlevesem is kicsit zavaros volt, de a
szomszed neni felvilagositott, hogy a csontnak a veget kicsit be
kell sozni fozes elott, hogy a velo bent maradjon, mert kulonben
szetfo es ettol lesz zavaros a leves. Azota a levesem ha csak
csontbol keszitem is, akkor is tiszta marad. Kulonben mindent jol
csinalsz, probald meg ezt is es ha sikerul, akkor ird meg.
Udv Agota
>leszedni vagy nem leszedni?
|
Sziasztok!
Nagyon koszonom a gyors valaszokat paradicsom & co. ugyekben. Mindig
sejtettem, hogy ez a teli zoldseg nem ugyanaz, mint a nyari, most mar nem
is remenykedem, hogy valaha is jobb lesz.
Olyan erdekes pl. hogy mennyire osszefugg a talaj minosege ill. a
mikroklima a zoldseg - gyumolcs izevel. Azt a kellemes, (jo ertelemben
vett) kesernyes-savanykas izt, ami a Szentendren, a sajat telken termett
paradicsomnak van, semelyik piaci paradicsom nem eri utol. Vagy ez mar
tulzas? :)
Bea, igazad van a paprikaval kapcsolatban. Bar en nagyon szeretem ezt a
haragoszold un. kaliforniai paprikat is telen (csak ne lenne olyan pimaszul
draga!), de az igazi feheres-sargas szinu "tv" paprikanak tenyleg nincs
parja. Es olyan erdekes, hogy mar itt a szomszedban, Ausztriaban sincs
ilyen. Az osztrak ugyfeleim tavasszal kiloszamra viszik magukkal, annyira
izlik nekik. Meselte az egyik, hogy vasarolt itt szuper vetomagot, de ne
tudjam meg, milyen gubicsok lettek belole!
Egyebkent azt hallottam, hogy annak idejen a kubai narancshoz
(gyermekkorom, ooh! - emlekeztek meg ra? ) az eredeti izraeli jaffa narancs
vetomagjat "loptak el" es az lett belole, ami. Pedig az eghajlat nem tul
kedvezotlen Kubaban.
*Rakott kel*
Szinten koszonom mindenkinek a recepteket, mar csinalom is! Azt hiszem,
legjobb, ha otvozom receptjeiteket. Ugyis mindent meg szoktam kutyulni, nem
is tudom, miert hasznalok szakacskonyvet! :)))
Talan ujitaskent kiprobalom, hogy a kelleveleket par evokanal vizzel a
mikroban fogom megparolni. Mi a velemenyetek - ugy altalaban - a zoldsegek
mikrohullamon torteno parolasarol? Nekem - a kenyelmen tul - az tetszik,
hogy pl. a brokkoli olyan szep zold marad.
Ugy latom, a huslevesfozes mindenkinel orok tema. Legkozelebb megprobalom
Samuka modszeret. Ti tesztek bele veloscsontot? Vagy a BSE hiszteria utan
ez mar nem biztonsagos? Emlekszem, reges-regen anyukam mindenfele csontokat
is rakott bele - meg szerintem a lelket is, azt a husleves izt sosem fogom
tudni eloallitani, semmifele MSG meg egyeb E ... segitsegevel sem.
A marhahuslevest en is kuktaban szoktam elkezdeni, de csak a hussal es
fuszerekkel, amig a hus megpuhul. A zoldsegeket mar fedo nelkul fozom
tovabb benne. Van aki mindent egyszerre beledob, aztan hajra.... Ugy
emlekszem, akkor valahogy olyan savanykas lett az ize. Vagy az nem attol van?
*Olivaolaj*
Nagyon egeszseges, nagyon izletes - csak sajna eleg draga. Allitolag a
hidegen preselt a legjobb, foleg salatakba. En sokszor voltam
Olaszorszagban, a mediterran konyha szinte csak ezt hasznalja, finom is!
Velemenyem szerint sokkal jobban kiemeli a husok izet.
Hirtelen sult husszeeletekhez pl. osszekeverek kb. fel-egy dl olivaolajat
preselt fokhagymaval, kis szojaszosszal, tetszes szerinti orolt fuszerekkel
es ezzel a kulimasszal bekenem a husszeleteket es hagyom osszeerni az
izeket, akar 1-2 napig is. Aztan serpenyoben, keves olivaolajon mindket
oldalukat pirosra sutom. Ugyanezt nyaron roston is lehet, irto finom.
A salatakhoz egyszeruen olivaolaj + keves borecet, so, bors, esetleg
valamilyen salatafuszer, vagy mondjuk friss bazsalikom vagy oregano
(kakukkfu) - utolerhetetlen izek!
Gyors esti etel: frissen kifott tesztara egy-ket evokanallal locsolsz,
megszorod valamilyen pikans reszelt sajttal.
Gnocchi pesto-val: gnocchit lehet mar nalunk is kapni, tulajdonkeppen
olyan, mint a krumplinudli, csak az alakja mas.
Pesto szosz: (a mennyisegeket nem nagyon tudom, erzesre szoktam) mixerben
kell osszekeverni olivaolajat, nehany gerezd fokhagymat, mogyorot, keves
fenyomagot (baromi draga, de reformuzletekben kaphato), reszelt parmezant
es a fo: friss bazsalikomot, jo sokat. (Ez utobbi beszerzese sajnos nekem
is problema, nyaron szoktam venni es lefagyasztom. Paradicsomszoszba igy is
jo, pesto-ba meg nem probaltam.) Szoval ezeket jol osszemixeled, jo suru
szosz lesz belole, ezzel leontod a gnocchi-t es kesz. Finom!
Pizzateszta Noeminek:
Kb. 30 cm atmeroju pizzahoz (nem lesz tul vekony) az alabbi mennyisegek
kellenek:
20 dkg liszt
kb. fel csomag eleszto
so
kb. 1 dl langyos viz
pici tej + 1 kiskanal cukor az eleszto felfuttatasahoz
(ez utobbit az autentikus pizzareceptek nem emlitik, szerintem igy
gyorsabban felfut az eleszto)
A kb. feldeci langyos tejbe beleteszed a cukrot, belemorzsolod az elesztot
es felfuttatod. En gyorsitani szoktam, beteszem a mikroba 1-2 percre, 1-es
fokozatra (kb. 60 W). A lisztet is elomelegitem, szinten a mikroban, ez
minden kelt tesztanak elonyere valik. Ha felfutott az eleszto, a liszt
kozepebe, melyedesbe beleontom, a langyos vizet +sot is, es robotgeppel par
percig jol osszekeverem. (Van, aki 1-2 ek. olajat is tesz bele.) Kozepesen
lagy teszta lesz. Tetejere lisztet szorok, letakarom es jo meleg helyre
teszem kelni. Kb. fel ora alatt legalabb a duplajara dagad. Akkor kinyujtom
("vorschriftosan" ki kell huzogatni) es telerakom mindenfele finomsaggal.
Kesz. Mozzarella sajt a legfinomabb hozza.
Majd ird meg, milyen lett a pizzakemenceben. En csak hagyomanyos sutoben
szoktam sutni, az sem tul rossz.
No befejezem mara,
Sziasztok
Zita
|