Kedves OTTHONKA!
Gopher kiserletem eredmenyekent talaltam ra az OTTHONKA #1 ujsagra.
Mivel emlekeim szerint az uj forum inditasat holgyek szamara kepzeltek
el (elsosorban), ezert nem vagyok benne biztos, hogy az olvasok orulnek
a jelentkezesemnek. Ha igy van, bocs' es kiszallok.
Kedves Kiss Laci!
Paprikaskrumpli es lecso ugyben feltett kerdesedre hadd mondjam el a
velemenyemet! Eloszor is a lecsorol: izles dolga, hogy tesz-e valaki cukrot
bele, en soha nem szoktam (altalaban savanyubban szeretem a savanyusagokat
is, mint masok), mindenesetre van, akinek a paradicsom tul savanyu. Ez persze
a fajtajatol is fugg, es plane, ha kenyszerusegbol, vagy mert ugy szereted,
paradicsomlet vagy suritmenyt hasznalsz. Megjegyzem, van akinek a lecso olyan
keves paradicsomot vonz (=>0), hogy en inkabb sult paprikanak neveznem.
Ha szalonnat vagy kolbaszt fozol lecsoba, az karakteresen valtoztatja meg az
izet, en mar mas etelnek tartom. Azt gondolom, hogy a fust ize az, ami alapveto
jelentosegu, ezt nem valoszinu, hogy barmivel lehet potolni! Nem probaltam,
csak sejtem, hogy fokhagymas fuszerezessel talan lehet a helyzeten javitani.
A lecsonal az elkeszites modja, az alapanyagok (hagyma, paprika, paradicsom)
aranya es az izesitok/fuszerek fajtaja, mennyisege mind-mind erosen tudja
befolyasolni az izet. Ha a hagymat nem, vagy csak reszben parolod es inkabb
piritod, kozelebb kerulhetsz a kolbaszos izesiteshez. 3. kerdesedbol itelve
Te (is) igyekszel kevesbe karos tapanyagokat magadhoz venni, ezert felhivom
figyelmedet arra, hogy jelenlegi ismereteim szerint a sutott, tehat bizonyos
mertekben mar elkokszositott etelek nagyon egeszsegtelenek es felettebb
finomak. S ha mar igy belemerultem, nehany (alkalmazott) tippemet is leirom.
Lecso fuszerezesere rendkivul finom a szegfuszeg, tanyeronkent 1 _nagy_
szemet javaslok. Ido kell, hogy az ize kioldodjon, es valoszinuleg legtobben
nem szeretnek raharapni, ezert allni kell fel-egy orat hagyni, es lehetoleg
talalaskor a szegfuszeget ki kell dobni belole. Az apro szegfuszeg akar
negyed/otod resze is lehet a nagynak, ezert nem szerencses a hasznalata, mert
vadaszni kell ra. Meg lehet viszont pl. mozsarban torni, ekkor kisebb mennyiseg
is eleg, es nem kell allni hagyni, hogy az ize kioldodjon. Kedvenc fuszerem
a lecsoba (is) a kurkuma (indiai safrany, nagyon jo sarga festekanyag, a curry
keverek alapanyaga) es a piros tort paprika. (Ez is "egetve" van, ha igazan
jo izut talalsz). Ha csiposet akarsz, szerintem keszitsd el hagyomanyosan
edes paprikaval, es a paradicsommal egyutt szelj bele (nagyon vekonyan, lehet
pl. gyalulni is) csoves eros paprikat. Ki lehet probalni, orolt gyomber es
orolt koriander is kellemes aromat ad.
Ha mindez igy elkeszult, van egy technologiai javaslatom. A lecsot meritsd
ra vizben fott rizsre, a tetejet (ott, ahol eppen eszed) locsold meg natur
citromlevel, megjobb, ha a gyumolcsot facsarod ra. Nagyon finom, annak, aki
szereti. ( A rizs fozesere is lesz javaslatom )
Ha az elozo lecsoba a fozes utolso 2-5 perceben 2 szemelyenkent szamolva
egy cca. 150 grammos olajos (nem paradicsomos es nem szaraz) halat (szardiniat
lehetoleg, Mo-on a brazil es a portugal olajos halakat talaltam a legjobb
izueknek) teszel es hasonlo modon a rizsre merited, azt is meg lehet szeretni.
Az olajos hal fuszerezese is beleszol az eredmenybe!
Ettem mar, de a technologiajat nem ismerem, lecsoban aprora kockazott uborkat,
nekem nagyon izlett.
Szerintem a paprikas krumplinak is az alapja hatarozza meg az izet, ezert
fontos, hogy a lecsoban mar jo legyel, mert akkor elso kozelitesben
megengedheted magadnak azt az egyszerusitest, hogy fozol egy kis lecsot, es a
krumplit erre teszed ra fo"ni. A paradicsomot a krumplival egyutt, vagy akar
kesobb is rateheted.
A paradicsomot, ha szep nagy szemu, forrazas utan meg lehet szabaditani a
vekony, de eros hejatol. Semmikeppen nem javaslom a le' nelkuli un. konzerv
paradicsom fajtakat, de ugyanigy csalodast fog okozni a Lucullus fajta is.
En a leves, savanykas fajtakat szeretem.
Nagyon fontos, hogy a paprikas krumpliba is es a rizsbe is mar a fozes
kezdeten tegyel elegendo so't, de legalabb egy kicsit, mert bar az utolagos
sozas egeszsegesebb (mert kevesebbet hasznalsz), az izet nagyon le tudja
rontani, ha so nelkul fozod.
Ha hagyomanyos (nem csillogo-villogo, elofozott) rizst hasznalsz, mosas utan
fajtatol fuggoen 2.5-3-szoros mennyisegu (terfogat! pl. poharral merve) vizzel
ontsd fol. Nekem nagyon jo vietnami rizst sikerult kapnom, az akar 4-szeres
mennyisegu vizet is felvesz. Ha foltetted foni, tobbe nem szabad megkeverni!
Meg jobb lesz, ha amint fo~lforr, az edenyt vastag pokrocba bugyolalod,
es varsz cca. egy orat. Ha jo a takaras, a rizs meg ekkor is tuz (de legalabbis
ehetetlenul) forro lesz, es a vizet mind felszivta.
Ja, es a lecsot, plane a rizses lecsot nem praktikus lapos tanyerba ta'lalni
(hacsak nem eppen az adag mennyisegi korlatozasa a cel).
Mindenkinek jo etvagyat!
Udv'
Pataki Istvan
PS.:Az ilyen babras elkeszitesi modot ne vard el a felesegedtol, ha enyem
lenne a haztartas minden gondja es foleg munkaja, nem nagyon lenne idom/kedvem
nekem sem ilyesmivel bibelodni.
PPS.: Van meg receptem, de ez nem fenyegetes!
|