1. |
tejszin (mind) |
10 sor |
(cikkei) |
2. |
Magyar fouri konyha a XVII. szazadban 4. (mind) |
67 sor |
(cikkei) |
3. |
Hal zoldsegraguval... (mind) |
28 sor |
(cikkei) |
4. |
Re: Keselezes (mind) |
15 sor |
(cikkei) |
5. |
vajkopules (mind) |
33 sor |
(cikkei) |
|
+ - | tejszin (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Vica irta
>Le lehet szerintetek fagyasztani a tejszint?
Tudom hogy Neked ez kisse keso (remelem meg tudtad menteni) de talan mast is
erdekli: Csak minimum 40% vajzsir tartalmu tejszint lehet fagyasztani es a
legsikeresebb metodus a hideg tejszint elobb habba verni es vagy muanyag
dobozokban tarolni vagy tolocsovel kis rozsakat nyomni zsirpapirra amit
nyitottan kell lefagyasztani, es miutan megkemenyedett, dobozba pakolni.
Lehet cukrot is adni hozza.
Juli
|
+ - | Magyar fouri konyha a XVII. szazadban 4. (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Jo etvagyat!
Tegnapi virslis elkalandozasom utan (igy kell szepen
mondani, hogy bal labbal keltem fel 8-))) ) vegre ismet
visszatertem Bornemisza Anna szakacsmuveszetehez.
Mivel ezt tervezem az utolso elotti cikknek, feltennek
par kerdest az inyenc nagyerdemunek:
- Meglepoen sok, kizarolag elismero es biztato reagalast
kaptam a receptekre, ezert felmerult bennem a gondolat,
hogy talan sokan orulnenek egy egybegyujtott valtozatnak (1-5)
- Ha keritek, hogyan fuzzem ossze oket: csak a receptek,
vagy a teljes cikkek?
Varom valaszaitokat!
Fo"zd meg az o:ko:rla'bot vi'zben, so'zd meg, hadd hu"ljo:n.
Rakd egy ta'lba, s szu"rd meg az leve't egy faze'kba. To:lts
egy kis ecetet bele', a ne hadd, hogy fo"jo:n, hanem to:ltsd
egy faze'kbu'l ma'sba, ami'g meghu"l: igen sze'p, feje'r lesz,
mint a te'j, s az hideg ecettu"l vagyon, melyet az le'v ko:ze'
to:ltesz. To:ltsd annak uta'na az o:ko:rla'bra, e's hadd a'lljon
veszteg, mozdula's ne'lku:l, ami'g meghu"l. Ha pedig
fokhagyma'val szeretik, mete'lj azt is egy keveset bele':
u'gy is jo'i'zu". Mert az magyarok szeretik az fokhagyma'st,
kiva'ltke'ppen az feje'r, hideg e'tket. Nem sokban telik, de sok
fa'radtsaggal ja'r.
Ve'gy alma't, aki apro'n meg van vagdalva. Csina'lj te'szta't
sze'p feje'rlisztbu"l, vi'zzel, de nem igen su"ru"n. Az
feneket csina'ld tyu'khaszonnal (tojas) e's vajjal: anna'l
gyenge'bb le'szen. Tedd bele' (a torta formaba) a megvagdalt alma't,
e's amely te'szta't vi'zbu"l csina'lta'l, nyu'jtsd ki az kezeddel igen
ve'konyon, e's csina'lj olyan re'teket vagy hu'szig valo't.
Kend meg i'ro'svajjal, e's mikoron re'a'csina'ltad, vesd a kemence'be.
Megla'sd, hogy meg ne e'gjen. Ha hu'se'vo" napon vagyon,
szalonnazsi'rral kenjed. Add fel melegen, meghintve na'dme'zzel.
U'gy csina'lja'k a magyar torta't.
Szelj szeletet cipo'bu'l. Az alma't ra'ntsd meg vajban, vagdald
meg apro'n fekete tengeriszo"lo"vel (fekete ribiszke) egyu:tt.
Te'gy vajat egy serpenyo"be, ra'ntsd meg jo'l az megvagdalt
alma't, hintsd meg, kend a kenye'rre. Az szeleteket rakd
egyiket a ma'sikra, vond nya'rsacska'ra. Csina'lj te'szta't borral
s liszttel. Habard meg benne az cipo't, tedd forro' vajba. Su:sd
meg lassan, s ha megra'nto'dott, mete'ld ha'rom, vagy ne'gy
darabokra. Add fel melegen, hintsd meg na'dme'zzel.
Ve'gy tyu'k monyat (toja'st). Habard o:szve reszelt kenye'rrel
s apro' tengeri szo"lo"vel (fekete ribiszke'vel) a mazsolaszo"lo"vel.
To:lts te'jfelt bele', so'zd meg e's sa'fra'nyozd meg. Melegi'ts
vajat, to:ltsd bele' az tu'kmonyat: keverjed, azmi'g megkeme'nyedik.
Egy mozsa'rt melegi'ts meg, te'gy egy keve's vajat bele'. Csina'ld
bele' az tyu'kmonybu'l csina'lt e'tket. Te'gy egy vasfedelet re'a'ja.
Te'gy szenet re'a', hadd su:ljo:n alol e's felyu:l. Buri'rsd egy ta'lba
az mozsa'rbu'l ege'szen. Vajban ra'ntott mondola't hints re'a'
avagy na'dme'zet (cukrot) e's fahajat: jo'i'zu" le'szen. U'gy
csina'lja'k az mozsa'rra'ntotta't
Egeszsegerekre!
KASI
|
+ - | Hal zoldsegraguval... (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Szasztok !
Hozzavalok:
4 szelet tokehalfile
40 dkg vegyes zoldseg (sarga-feherrepa, zeller, porehagyma)
2 tojas
2 ek. liszt
etkezesi kemenyito
olaj
margarin
gyomber
etelizesito
kinai fuszerkeverek
so.
A halfileket megszorjuk soval, kinai fuszerkeverekkel es allni hagyjuk, amig
a
zoldfeleket megtisztitjuk, es vekonyra szeleteljuk. Nehany percre forro vizbe
dobjuk,
majd lecsurgatjuk. A halszeleteket etkezesi kemenyitobe, majd liszttel
elkevert
tojasba forgatjuk es forro olajban kisutjuk. A zoldsegeket a feldarabolt
porehagymaval egyutt keves margarinban etelizesitovel, gyomberrel fuszerezve
megparoljuk. 1 ek-nyi etkezesi kemenyitot elkeverunk 1 dl vizben, a
zoldsegekre
ontjuk es nehany perc alatt keszre paroljuk. A halat a zoldsegraguval leontve
talaljuk. (ollozas)
--
Jo etvagyat. :-) <<<<<<<<<> Udv.: csl <>>>>>>>>>
|
+ - | Re: Keselezes (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
Pesten a Nyugatinal levo Hermes uzletben lattam ma az emlegetett
Fiskars gyartmanyu keselezot, 1700 Ft-ert. Kisse huzos -:(((
Lehet, hogy mashol olcsobb?
Udvozlettel,
Lazar Peter
*****************************
Jelentkezesi lehetoseg a szervezodo UTAZAS listara az
alabbi cimen:
*****************************
|
+ - | vajkopules (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Szia Gabo!
Mikor felvetetted a vajkopules temat, az jutott az eszembe, hogy eletem elso
tejszinhabjat azzal szurtam el, hogy az elektromos habverovel egy kisse tul
sokaig vertem, es vaj lett belole. (Szerencsere sikerult levonnom belole a
tanulsagot, es azota ez nem esett meg velem.)
Ma kiprobaltam, mert izgatott a tema. Vettem egy feltartos 3 dl-es, zacskos
tejszint (ez szerintem mindenhol kaphato, eleg regi termek). A kemeny habot
tovabb vertem az elektromos habverovel, aminek az lett a kovetkezmenye, hogy
par perc mulva vaj, es tej lett belole. A vaj rarakodott a fem habverore es
a tal oldalara, a folyadekot le lehetett onteni rola.
Mivel mar evek ota nem ettem vajat (raszoktunk a kaloriaszegenyebb Ramara),
igy nem tudom megallapitani, hogy jobb-e, vagy nem a ma kaphato vajaknal, de
tokeletes vajize vam. A folyadek meg tej volt, ami finomabb is volt, mint a
dobozos tejek. Lemertem a vegeredmenyt. 1 dl tejszinbol lett 4 dkg vaj es
kb. 0,6 dl tej. Lehet, hogy nem volt mg pontossagu a meres, de az arany
40-60 % az nagyjabol igaz.
Kivancsi voltam, hogy attol, hogy feltartos volt a tejszin jelentkezik-e az
izeben (mert pl. aludtejet nem lehet feltartos es tartos tejbol kesziteni,
mert az ize nem jo, ha megalszik) azt tapasztaltam, hogy semmi fura nem volt
benne.
A helyedben kiprobalnam, meg a teljesen friss tejszinbol is (poharas), bar
mostanaban nem nagyon lattam ilyet a kornyekbeli uzletekben.
A kiserletezes oromere ettem egy vajaskenyeret, es nagyon izlett.
Jo vajkopulest kivanok, es szamolj be az eredmenyrol, hogy mennyiben ter el
attol, amit Te ettel.
Szia.
Aliz
|
|