Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 329
Copyright (C) HIX
1999-10-05
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Re: szojaszalami (mind)  16 sor     (cikkei)
2 Toportyu Angliaban (mind)  8 sor     (cikkei)
3 Vigyazz a meregre! (mind)  13 sor     (cikkei)
4 Biscotti (mind)  8 sor     (cikkei)
5 Koret (mind)  28 sor     (cikkei)
6 Skot leves (mind)  23 sor     (cikkei)
7 marcipan (mind)  26 sor     (cikkei)
8 Sajtos szoja szalami kerestetik (mind)  5 sor     (cikkei)

+ - Re: szojaszalami (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Udv Mindenkinek 

 irta:

"Olyan segitseget szeretnek kerni, hogy itt Db-ben ki az aki tudja,
hogy hol lehet kapni sajtos szoja szalamit ? Egyszer ettem es annyira
, de annyire finom volt, hogy csak na :) De nem talalok :(((((((("

A Bem teren levo Bioboltban lehet sokfajta szojabol keszult
felvagottat kapni. Arra sajnos mar nem emlekszem, hogy a kerdesben
szereplo szalamit tartanak-e, de ugy tapasztaltam, hogy mindenfele
"BIO" kerdesben nagyon tajekozottak es segitokeszek. Ha nekik nincs
is, biztosan tudjak, hol szerezheto be.

KASI

+ - Toportyu Angliaban (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Latom nagy vagyodas van a toportyu irant Albionban. Talan egy buta otlet
de megkerdem: miert nem preparaljatok meg sajatkezuleg? Ha lehet
akarmifele szalonnat kapni akkor eleg darabokra vagni es jol
felheviteni, majd egy krumplinyomoval szepen izles szerint kinyomni.
Emlekszem: volt olyan aki kis tejet is vagy foghagymat tett a konderba a
sutes alatt.

Plivelic Ivan
+ - Vigyazz a meregre! (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

O Konyhasok, ti biztosan tudjatok, hogy a krumplit nem lehet a napon
tarolni mert megzoldul. Evvel egyidoben a Szolaszodina nevu mergezo
anyag is keletkezik ami nem tesz jot a szervezetnek.

Angol kutatok kimutattak, hogy a sargarepa, a zeller es mas zoldsegeken
a fizikai serules helyen a noveny vedelemkepen reagal espedig a rakot is
okozhato "Oxikumarinokat" termeli. Tehat ne egyetek meg a megsotetedett
reszeit a zoldsegnek.


Kinek van meg a "Piramid" csokis edessegnek a receptje?

Ivan Plivelic
+ - Biscotti (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Tudja valaki, hogy hogyan keszul a Biscotti nevu keksz? Ez
valami tradicionalis dolog, talan angol. Egy kemeny keksz,
esetleg mandulaval, csokival, hosszukas darabokra vagva.

Olaszul a Biscotti a ketszersultnek vagy keksznek felel meg tehat nincs
egy bizonyos tipus, a biscotti egy bizonyos sult tesztat jelent.

Ivan
+ - Koret (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Rizs más módon

Hozzávalók:
1/2 dl Vilmos körtepálinka, vagy ízlés szerinti hasonló hatású termék, amit már
 
elözö este bekészítük a hütöbe.
1 csésze (2dl) rizs
1 közepes fej vöröshagyma
2 sárgarépa
1 gerezd fokhagyma
10 dkg zöldbab
1 csomó petrezselyemzöld
só
bors.
      
A rizst egy órára beáztatjuk, majd leszürjük.(Közben megpucoljuk a zöldségeket 
és elfogyasztjuk a pálinkát.) Ezután két evökanál forró olajban megpirítjuk az 
apróra vágott hagymát, a kockára vágott sárgarépát, a szétzúzott fokhagymát, a 
kis darabokra vágott zöldbabot, az apróra vagdalt petrezselymet, majd ráöntjük 
a rizst, és ismét átpirítjuk.
Sózzuk, borsozzuk. Ezután leöntjük 6 dl forró vízzel.(a rizs mennyiségének 
háromszorosa.) 
Letakarjuk a lábast fóliával, fedöt teszünk rá, és 20 percig lassú tüzön 
pároljuk. A zöldségekhez tehetünk még gombát is.

  Misi
+ - Skot leves (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Szeretnem elkuldeni kedvenc levesunk receptjet.

Skot uruleves

400 g uru szinhus (comb, lapocka) de en mindig marhahusbol keszitem, 1
baberlevel, 1 nagy fej hagyma, 150 g sargarepa, 1 kozepes szal porehagyma, 1
gerezd fokhagyma, 100 g zeller, 100 g arpagyongy (gersli), 1 mk sza'ritott
kakukkfu, so

A megmosott, egy darabban hagyott hust 1,5-2 l hideg vizzel foni tesszuk; ha
a viz felforrt, hozzaadjuk a baberlevelet, egy keves sot, es lassu tuzon 1
ora hosszat fozzuk. Kozben megtisztitjuk a zoldsegeket, a hagymat, a poret
es a sargarepat karikakra, a zellert apro kockakra vagjuk.
A hust kivesszuk a levebol, felszeleteljuk es vekony csikokra vagjuk,
visszatesszuk a levesbe, hozzaadjuk a zoldsegeket, a zuzott fokhagymat, a
kakukkfuvet, a megmosott arpagyongyot, es lassu tuzon addig fozzuk, amig
minden meg nem puhult kb 40-45 perc. Vegul szukseg szerint utanasozzuk.
Forron talaljuk. Meglehetosen suru es laktato leves, ezutan mar csak 1-2
retes megy le masodik fogasnak. :o)

Jo etvagyat hozza! Jeszenszky Zsoka
+ - marcipan (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Udv a Konyhasoknak!

Editnek kuldom az igazi marcipan receptjet, a hamis marcipant a #315.
szamban mar leirtam.

>Felado :  [Romania]
>Temakor: Marcipan ( 8 sor )
>Idopont: Mon Oct  4 08:22:50 EDT 1999 KONYHA #328
>- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
>
>Sziasztok!
>Meg tudna valaki mondani hogyan kell marcipant kesziteni?
>Koszonom
>Edit

Marcipan
1/4 kg hamozott, daralt mandulat mozsarban, lehetoleg ko"- vagy
porcelanmozsarban peppe torunk. Ha 23 dkg edes mandulahoz 2 dkg keseru
mandulat keverunk, a marcipan jobb izu lesz. A peppe tort mandulat
osszegyurjuk 1/4 kg feher fondannal (ez 1/2 kg cukor, 2 dl viz es 1
kkanalnyi ecet fozesevel keszul). A marcipant ezutan tetszes szerint
formalhatjuk. Kisujj vastagsagura kinyujtjuk, es kulonfele formaju keksz
szaggatoval formakat szurunk ki belole. Etelfestekkel megszinezve mindenfele
gyumolcsoket, vagy barmilyen figurat keszithetunk.

Udvozlettel Jeszenszky Zsoka
+ - Sajtos szoja szalami kerestetik (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Reform- es bioboltokban kaphato. Nem tudom melyik varosban keresed.

Budan a feneketlen to mellett a Szabolcska utcaban  lattam.

Tucsi

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS