Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 11
Copyright (C) HIX
1998-10-28
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 zoldbors (mind)  11 sor     (cikkei)
2 bambuszrugy (mind)  30 sor     (cikkei)
3 Tojasos teszta (mind)  6 sor     (cikkei)
4 medvecukor (mind)  11 sor     (cikkei)
5 potszerek folytatas (mind)  36 sor     (cikkei)
6 túros palacsinta (mind)  27 sor     (cikkei)

+ - zoldbors (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok,

Eloljaroban mindjart egy kerdes. Mihez lehet (erdemes) hasznalni a
zoldbors fuszert. Kulso megjelenesre hasonlo a szemes feketeborshoz, de
piszkoszold szinu, es talan illatosabb annal. Sok szakacskonyvet
atneztem, de eddig nyomat sem talaltam valamilyen ajanlott
felhasznalasnak.
Segitsetek, mert itt allok egy zacsko felbontott fuszer mellett, es nem
tudok vele mit kezdeni...

udv,  Jozsi
+ - bambuszrugy (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Felado :  [Hungary] irta:
Szanto peter:Kinai fozoiskola alapfokon,1983,Budapest konyvebol.

>Bambuszrugy: ize meglehetosen jellegtelen, eslosorban azert
>hasznaljak, mert ude,ropogos texturaja erdekesse teszi az eteleket.
>Savanyu kaposztaval potolhato ugy, hogy a leveleket forro vizben
>kiaztatjuk, igy eleg puha marad ahhoz, hogy fozes nelkul
>fogyaszthassuk, ugyanakkor elvesziti a savanyu izet.
>Az etelbe a legvegen kell belerakni, hogy ne suljon tulsagosan
>puhara.

Ma mar majd' minden kinai herkentyu kaphato a Nagyvasarcsarnok
[Szabadsag hid pesti hidfo] alagsoraban levo szakuzletben.

A bambuszrugy ravasz egy dolog. Meglehetosen jellegtelennek _tunik_, sot
a szaga enyhen budoskes. De imho nem a ropogos texturaja miatt
szeretjuk. Megnemesiti a vele egyutt parolt dolgokat. Probalj meg
egyszer akar mirelit csemege kukoricat ugy megparolni, hogy par [5-10]
db. bambuszrugyet is teszel melleje. A kukorica is jobb lesz tole. Mint
ahogyan a huslevesbol sem erzodik ki a velefott hagyma ize, de hagyma
nelkul olyan vekony,
jellegtelen lesz. Kaphato konzervben. Egy 45 dekas konzerv ara 500Ft.
korul van. De a Nagycsarnok pincejeben  lehet kapni ezerotszazert kb.
haromkilos nagy konzervet is. Egy- ket hetnel tovabb a kinyitott konzerv
meg hutoszekrenyben sem all el. Majd beszamolok rola, hogy milyen
eredmennyel jart a haromkilos konzerv azonnali szetosztasa kis uvegekbe
es
ujrasterilizalasa.

Udv, Peter.
+ - Tojasos teszta (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hello!

A tojasos krumplirol jutott eszembe az en egyik kedvencem, a tojasos 
teszta. Nagyon egyszeruen el lehet ezt is kesziteni. Meg kell fozni a 
tesztat, en szarvacsakt szoktam hasznalni, mert azon jol megtapad a 
tojas. Amig fo, egy kis darab szalonna
+ - medvecukor (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hi!

A medvecukorrol csak annyit tudok, hogy edesgyokerbol keszul, es hogy 
nagyom szeretem. Hogy az elso megallapitast pontositsam, az edesgyokerrol 
azt is tudom, hogy medvecukrot is csinalnak belole. DE HOGYAN???
Ha van otletetk, akkor osszatok meg velem, szeretnek otthon csinalni. 
Edesgyoker mar van hozza.

  NGabor

e-mail: 
+ - potszerek folytatas (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kinaban buzaliszt helyett altalaban lotuszgyokerbol, vagy 
vizigesztenyebol keszult lisztet, esetleg rizslisztet hasznalnak.
Europaban nagyon jol helyettesiti ezt a kukoricaliszt, altalaban 
mindenhol kaphato nalunk is.
Martasok suritesere, husok panirozasara hasznaljuk.
Igen hajlamos a csomosodasra,ezert ha suriteshez hasznaljuk, eloszor 
mindig keverjuk ki _hideg_ vizzel,majd ne a lisztet adjuk a 
martashoz, hanem nehany kanal forro martassal keverjuk ki!

Otizu Por:
jo, ha ezt kikeverjuk magunknak, jol zaro uvegben evekig elall. Foleg 
rostonsultekhez, nyarsonsultekhez, grillhusokhoz javasolt.
Osszetevoi:
2 resz porratort csillaganizs, 2 resz anizs, ket resz edeskomeny,egy 
resz fahej, egy resz szegfuszeg (meg kevesebb is lehet),mind porra 
orolve, jol osszekeverve.

Hoiszin-martas: erdemes nagyobb adagot kesziteni, hutoszekrenyben 
honapokig elall.Eredeti jelentese:"tengeri frissesseg", ez azert 
fura, mert semmi tengeri nincs benne:))
Legjobb kacsahushoz(lasd pekingi kacsa hoiszin 
martassal,mandarinlepennyel),de a csirkehusos etelek aromajat is jol 
feljavitja, tobb szojaval grillhusokhoz is jo.
Alapja a bab, kb.5 dekanyi feherbabot 
puhara fozunk, leturmixoljuk,hozzateszunk 2 ek ecetet,4 kanal 
szojamartast,2-3 nagy fej fokhagymat aprora vagva, 2 kanal cukrot es 
vegul az egeszet felontjuk egy deci vizzel.

Mazsola-martas: egyaltalan nem edes martas, arra az indiai csipos 
szoszra hasonlit, amit az angolok chutney-nek neveztek el.
Alapja a viszonylag hig szojamartas amiben a mazsolat csak addig 
fozzuk, amig megduzzadnak a szemek,keves cukrot,egy kanalnyi ecetet 
teszunk bele,megborsozzuk es vegul eros 
cseresznyepaprikakremet(itthon Eros Pista) teszunk hozza.

Bela
+ - túros palacsinta (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok,

Csak egy rövid vélemény a hússütéshez:
Szerintem nem mindegy, hogy milyen állatról van szó. A marhát valóban
igen melegen
kell rövid ideig sütni, így a nedvesség és az ízek bennmaradnak. A
disznót én inkább
lassú tüzön átsütve szeretem. Egyebként a Köváry mester által emlegetett
márványos
szerkezetü marhához magyarországon nekem nem igen volt szerencsém. Az
otthoni
marhahúsból igazi amerikai steak nem nagyon készíthetö. Vigasztalásul az
otthoni
disznóhús lényegesen jobb tud lenni mint az átlag amerikai disznó.

Most jön a kérdés:
Az USA-ban milyen alapanyagokból és hogyan csináltok túrós palacsintát ?

Van itt un. cottage cheese ill. ricotta, de ezek elég messze esnek az
otthoni,
darabos igazi túrótól. Amit én próbáltam az mind teljesen homogén,
inkább
édeskés förmedvény. Mindenféle ötletet szívesen látnék, különösen ha
pontos
márkanevet is tudnátok mondani.

Királyfalvi György

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS