Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX AZSIA 407
Copyright (C) HIX
1999-01-28
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Re: *** HIX AZSIA *** #406 (mind)  37 sor     (cikkei)
2 Az rizsborrul (mind)  62 sor     (cikkei)

+ - Re: *** HIX AZSIA *** #406 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Itt Tajvanon ugy latszik idealis a terep az alkalmi munkara, foleg ha a 
Japanbol es Kinabol erkezo, hasonlo temaju hozzaszolasokat nezem.
Itt a kulfoldi diakok zome angol tanitassal kerekiti fel a buzsejet. Mar 
ha az amerikai, europai es hasonszoru diakokat vesszuk, mert a 
koreaiaknak es japanoknak ez nehezebben jonne ossze. (Gyakran ok a 
megrendelok.)
     
>Oriasi az igeny az angolra. Le is szolitjak a nagyorrut az utcan es 
>arra kerik, legyen a prajvit ticserjuk. Vagy nyelviskolak elott allnak 
>lesben a keritok es az arra setalo feherembert leszolitjak es megkerik, 
>vallaljon el egy nyelvtanari allast egy masik iskolaban. Na meg a 
>kocsmak falragaszai is gyakran errol szolnak.
     
>Persze sok igenyesebb iskola angol anyanyelvhez es/vagy tanari 
>kepesiteshez koti az alkalmazast es sok esetben munkavallaloi vizumot 
>szerez. Az itt kinait tanulo (vagy itt tanult) es iskolakban angolt 
>tanito magyar diakokrol csak igen eros tulzassal lehet allitani, hogy 
>ennek a kriteriumnak megfelelnenek, ennek ellenere aki akart, az talalt 
>iskolaban angol tanari allast.
     
>A berezes az valtozo. Ugy vettem eszre, hogy mostanaban ugy 15 USD-t 
>keresnek az angolosok orankent.
     
>Mas jellegu munkak eseten szigorubb a helyzet. Ugyanaz ervenyes itt is, 
>mint mashol: olyat kell tudjon az illeto kulfoldi munkavallalo jelolt, 
>amit itt nem nagyon tudnak. Meg min. 2 ev gyakorlata is kell, hogy 
>legyen. Ez utobbi kovetelmeny konnyen teljesitheto: keresre barkinek 
>irok egy igazolast ;-)
     
>George

Koszi szepen, ez nagyon jol hangzik, raadasul a nyelvtanitas mellett meg az 
ember eleg szabad is. Talan kicsit fel kellene polirozni a tudasomat, 
conversalni az tutira megy.
Egyebkent egy japan cegnel dolgozom (Hitachi), ismeros az arrafele ? Halottam, 
hogy altalaban a japanokat nem nagyon szeretik azsia tobbi reszen, tajvanba ez 
hogyan van ?
+ - Az rizsborrul (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Salut,

egy masik listan elkovettem nemi felvilagosito ertekezest a japan
szakerol... hatha itt is erdekel valakit... :-)))

*********

Szakebol tobbfajta van, uraim... igen sok fajta... :-)))

1. A "szake" szo japanul nem szaket, hanem "erjesztett alkoholtartalmu
italt" jelent. Az, amit onok "szake" neven emlegetnek, japanul
"nihonshu" (ti. "japan szake").
2. Mint minden masbol, rizsbol is ketfelekeppen lehet alkoholos italt
csinalni. Erjesztessel, ez a "nihonshu", illetve leparlassal, ez a
"shoochuu". Neheziteskeppen a shoochuu mindenfele leparolt szeszt is
jelent, krumplibol, egyebekbol is csinalnak shoochuut.
3. Leven rizsbol erjesztett ital, a "nihonshu" alkoholtartalma hasonloan
a borehoz, nemigen tud 15 szazalek fole menni. A shoochuu az 35-45%.
4. A tovabbiakban csak a nihonshu-rol beszelunk. Ketfele extremitas
(karakuchi: "csipos" es amaguchi: "edes") kozott gyakorlatilag
mindenfele fokozat megtalalhato, izles dolga, en speciel nem szeretem a
csiposet.
5. Melegen csak azt az olcso, otvar, ipari alkohollal "feljavitott",
tipikusan karakuchi szaket szokas inni, amit az atlag turista
penztarcaja megenged maganak. A legolcsobb "isshoobin" (1 shoo=1,8 l)
papirdobozos szakek ara 1000 yen korul maszkal... na, olyanok is. Az
egyik rekorder a "Nippon" nevu, narancssarga dobozos, az hihetetlenul
olcso, de a denaturalt szesznek valamivel jobb ize van...
6. Az igazan jo szake "junmai", "tiszta rizs" nevre hallgat, 7-8 deci
kerul belole ugy 3000 yenbe, uvegben. Mivel ez nincsen "feljavitva",
jellemzoen amaguchi, es MINDIG huvosen (ti. NEM melegitve) isszak.
7. Ha mar meleg szake: "muvelt" gaijinok szoktak halalprecizen tudni,
hogy a szaket 38,2 Celsius fokon KELL inni. Ez ugy baromsag, ahogy van.
A japanok jellemzoen otfele (hideg, huvos, szobahomerseklet, langyos es
forro, nagyjabol 25 foktol cca. 8-10 fokos tartomanyok oda-vissza)
modjat kulonboztetik meg a szake ivasanak, es az egyes szakekhoz meg
szokas adni (meg az olcso papirdobozoson is), hogy melyik modjat
ajanljak. Jellemzoen az extremitasokat az olcso vackokhoz, az igazan
jokat meg az igazan jo borokhoz hasonloan, szobahomerseklet alatt
picivel...
Ugyanigy, a forro szaket szokas csak azokbol a gyuszunyi poharakbol
inni... a hideget sokkal nagyobb, negyszogletes poharakbol (un:
"maszu"... nemetul tudoknak erdekes alliteralas, "ein Mass Sake"... :-))

> vett ugyan valamit, ami
> szerinte az volt (valami kremszeru izet), de az nem volt jo.

Nigorizake ("homalyos szake") nevre hallgat a draga, nem tul olcso,
annyi az egesz, hogy bennehagynak valamennyi rizslisztet. Hosszu ido
alatt leulepszik, kb. ugy nez ki, mint valami nagyon steril hanyas, fel
kell razni, ugy inni. Mivel ebbol ritkan csinalnak ocska szart, ti.
valodi rizs, ezert jellemzoen amazake (amaguchi), es tenyleg edes,
vagyis az atlag magyarnak meg csak nem is hasonlit alkoholos italra.

> Azert Kiotoban sikerult baromi dragan valami harmatgyenge szaket vennem.

Ha junmait melegen iszol, gyakorlatilag egyaltalan nincsen alkoholos
ize... :-))

*********

- sabolc -

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS