Hello mindenki!
Meg tudja nekem mondani valaki, hogy hogyan kell az aranyekszereket tisztitani?
Azt tudom, hogy az ezustre jo pl. a szodabikarbona, de szeretnem az aranyakat
is tisztan tartani. Ha van valakinek jo hasznalati utasitasa, kerem kuldje el!
Kadar Zsoltne
(Kati)
|
Kedves kiserletezo kedvu olvasok!
Szeless Adorjan alapvetoen helyesen irta le a meggybor keszites technikajat.
Nehany megjegyzesem azert lenne a leirashoz:
1. A cukorfok nem novelheto tetszes szerint - es peldaul az Adorjan altal
megadott 16%-os szeszfok altalaban spontan erjesztessel mar nem erheto el.
Normalis borok 10-13%-osak.
2. Kulonosen a nagyobb szeszfok igenye eseten az erjesztest mar nem lehet a
veletlenre bizni. Baracknal, szilvanal mindig akad kelloen "rohadt" gyumolcs,
ami tartalmazza az erjeszteshez szukseges gombat, savanyu gyumolcsoknel -
igy a meggynel - neha celszeru erjeszto gombat adagolni. Magyarorszagon van
bor-erjeszto eleszto, pl. azt. Masutt nem tudom, hogy mi kaphato.
3. Azert nem celszeru nagy keresztmetszetben lefedetlenul hagyni a cefret.
A szokasos "dugo" lehet pl. egy ketszer meghajlitott 1cm atmeroju cso, ami-
be vizet tesztek (szifon), amin atbuborekolhat a szendioxid, a levego vissza-
keveredeset viszont meggatolja (kotyogo).
4. A seprorol valo leontes (leszivatas anelkul, hogy folkeveredne) fontos. Az-
utan lehet majd legmentesen lezart uvegben tartani a bort.
Meg szeretnem jegyezni, hogy a muanyagedenyek nem a legjobbak a celra. Soknak
mellekize van, amit a bor atvehet. Masok fala nagyon vekony lehet es nem jo
oxigenzarok, azaz az erjesztes utan bediffundalhat levego es attol a bor to-
vabb erjed a vegcel, az ecet fele. PET palackok, vagy vastag falu muanyag
edenyek megfelelok, de ketsegtelenul a legjobbak a fa hordok erre a celra.
A bor utoelete is kedvezobb fahordoban, kulonosen, ha nem azonnali fogyasz-
tasra keszul. Franciaorszagban minosegi bor nem adhato el ket evnel rovidebb
fahordoban valo tarolas nelkul. Ez persze gyumolcsborokra nem 100%-ig erve-
nyes, de ketsegtelenul javit a bor aromajan, ha fahordoban tarolodik 10-11
C-fok koruli homersekleten. Zart palackban is celszeru a bort 10-15 C fok
kozott tarolni es ilyen homersekleten fogyasztani.
Udvozlettel: Cser Ferenc, aki ugyan nem elelmiszer vegyesz, ...
|
Ha'rom ke'rde'sem lenne:
1) Mik annak a jogi felte'telei, hogy egy egyedu~la'llo' magyar
a'llampolga'r
Magyarorsza'gon kisgyereket o~ro~kbe fogadhasson?
2) Hogyan va'ltoznak a fentiek, ha az o~ro~kbe fogadni sza'nde'kozo'
ku~lfo~ldo~n
tarto'zkodo' magyar a'llampolga'r?
3) Hogy to~rte'nik az o~ro~kbefogada's Magyarorsza'gon, ha az
o~ro~kbefogado'
nem magyar a'llampolga'r?
|