Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX TUDOMANY 3858
Copyright Myths
2010-09-19
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Re: nyirfacukor (mind)  23 sor     (cikkei)

+ - Re: nyirfacukor (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Egy levelezőlistán olvasom: a nyírfacukornak olyan alacsony
> a glikémiás indexe (vagyis olyan lassan szívódik fel), hogy
> nem igényel (külön) inzulint a cukorszint-szabályozás (az
> inzulin ugye arra lenne való, hogy a fölös cukrot raktározható
> formába, vagyis zsírrá alakítsa). Namost a nyírfa rendkívül
> kevéssé édes, (ezért) a nyírfacukor kilója több ezer forint.
> Gyanú ébredt bennem: nem csupán arról van szó, hogy a
> magas ár miatt nagyon keveset használnak belőle...?
>
> Vagy ha mégis igaz, akkor mi a répa van benne...?

Xilit (xylitol), egy egyszerű cukor van benne. Nagyon sok növény és 
gyümölcs tartalmaz xilitet, lehet, hogy a nyírfa nedvében különösen 
magas a koncentrációja, vagy iparilag szabadítják fel valami 
prekurzorából amiből esetleg a nyírfában sok van.
Amit közönséges cukorként a boltban kapni lehet az a szaharóz, ami egy 
glükózból és egy fruktózból van összekapcsolva, ebből ezek az 
alkotóelemek a szervezetben felszabadulnak, direkt módon növelve a 
vércukorszintet.
A xilit ugye nem glükóz, ezért ennek fogyasztásakor nagyon kicsit 
emelkedik csak a vércukorszint (nem direkt módon a xilitből lesz az a 
glükóz ami ilyenkor a vérben megjelenik).
Viszont édesnek ez is édes ízű, és kellemetlen utóíze sincs.

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS