> Egy levelezőlistán olvasom: a nyírfacukornak olyan alacsony
> a glikémiás indexe (vagyis olyan lassan szívódik fel), hogy
> nem igényel (külön) inzulint a cukorszint-szabályozás (az
> inzulin ugye arra lenne való, hogy a fölös cukrot raktározható
> formába, vagyis zsírrá alakítsa). Namost a nyírfa rendkívül
> kevéssé édes, (ezért) a nyírfacukor kilója több ezer forint.
> Gyanú ébredt bennem: nem csupán arról van szó, hogy a
> magas ár miatt nagyon keveset használnak belőle...?
>
> Vagy ha mégis igaz, akkor mi a répa van benne...?
Xilit (xylitol), egy egyszerű cukor van benne. Nagyon sok növény és
gyümölcs tartalmaz xilitet, lehet, hogy a nyírfa nedvében különösen
magas a koncentrációja, vagy iparilag szabadítják fel valami
prekurzorából amiből esetleg a nyírfában sok van.
Amit közönséges cukorként a boltban kapni lehet az a szaharóz, ami egy
glükózból és egy fruktózból van összekapcsolva, ebből ezek az
alkotóelemek a szervezetben felszabadulnak, direkt módon növelve a
vércukorszintet.
A xilit ugye nem glükóz, ezért ennek fogyasztásakor nagyon kicsit
emelkedik csak a vércukorszint (nem direkt módon a xilitből lesz az a
glükóz ami ilyenkor a vérben megjelenik).
Viszont édesnek ez is édes ízű, és kellemetlen utóíze sincs.
|